סאונה לפות  (צילום: צילום: חיים קמחי , עריכה: מיכל בנדק)
תמר צ'ס |צילום: צילום: חיים קמחי , עריכה: מיכל בנדק

כבר חמש שנים שתמר צ'ס בת ה-32 לא סובלת בכלל מכאבים  בנרתיק. היא זוכרת בדיוק את היום שבו הם הפסיקו. בכל זאת, כשבמשך שנים יש לך כאבים בלתי נגמרים, שגם הביאו אותך לאשפוז בבית חולים, את בהחלט תזכרי את היום שהם הפסיקו. "אובחנתי עם קנדידה, סוג של פטריה שיכולה להתפרץ אצל נשים גם בנרתיק, ועם שחלות פוליציסטיות. חוויתי תקופה ארוכה מאוד של כאב בלתי נגמר, גירודים, ריח לא נעים, וסת לא סדירה, זה היה פשוט סבל", היא מספרת בשיחה עם mako.

יש לא מעט נשים שיכולות בוודאי להזדהות. אולי לא כל אישה סובלת מכאבים וחוסר נוחות כמעט תמידיים בנרתיק ובפות, אבל כנראה שלא מעט חוו חוסר נוחות לפעמים סביב איברי המין והרבייה. חלק סובלות בשקט, לוקחות איזה כדור, ישנות עם בקבוק חם, וממשיכות כרגיל. רק שבמקרים שבהם הגוף יוצא מאיזון, כשהכל סובב סביב הכאב והפחד ממנו, וכשלרופאים אין מה להציע או שהם מסבירים לך ש"הכל בראש" – חלק גדול מהנשים חוות ייאוש.

"קשה להסביר את זה, זו תחושה תמידית ששורף לי. ממש כל הזמן. אף פעם לא היה לי נעים או נוח, פשוט כאב לי בפות, בשורש של הגוף שלי. לפני הצבא גם התחילו לי פתאום ציסטות בשחלות, וכשהייתי בת 19 אחת הציסטות פשוט התפוצצה והתאשפזתי בבית חולים. אלה היו כאבים פשוט איומים".

"יש בארץ מלא מרכזים לטיפול בקנדידה, אז ניסיתי דיאטות שונות, הייתי אצל רופאים ומטפלים שונים, לקחתי כדורים ומשחות, רפואה קונבנציונלית ורפואה טבעית ומה לא. זה פשוט מייאש כי הרופא אפילו לא מסתכל עלייך רק רושם משחה או נר ותדחפי וזהו. אז זה היה עובר לקצת ומיד חוזר כל הזמן".

אחרי הצבא, צ'ס עברה למזרח, שם גרה כמה שנים, תמיד לצד הכאבים והסבל. "היה לי התקף נוראי של קנדידה בתאילנד, וחברה שחזרה מבאלי סיפרה לי שהיא שמעה על שיטת טיפול עתיקה באמצעות אידוי. גיליתי שגם הנשים בתאילנד עושות את זה, והתחלתי לחקור את הנושא. הבנתי שעל פי הרפואה הסינית אסור לעשות את הטיפול כשיש קנדידה פעילה, אז חיכיתי שההתפרצות תתאזן ואז הלכתי לנגר שלי וביקשתי שיבנה לי שרפרף לאידוי. ידעתי בדיוק איך אני רוצה שהוא ייראה".

היא החלה לעשות סאונה לפות באופן קבוע, והשתמשה בצמחים ספציפיים שרלוונטיים לאיזון הפלורה בנרתיק. תוך כמה שבועות, היא אומרת, משהו השתנה. "זה לא קרה בין לילה, כי זה כמו שריר, אבל כמה זמן אחרי, פתאום הרגשתי ממש הקלה. הגרד דעך ועם הזמן פסק לחלוטין".

זה לא חזר מאז?
"בדיוק ככה, זה פשוט לא חזר מאז".

סאונה לפות  (צילום: צילום ועריכה: מיכל בנדק)
צילום: צילום ועריכה: מיכל בנדק

"קיבלתי הטרדות מיניות בכמויות"

טרנד הסאונה לווג'יינה הוא פרקטיקה עתיקה למדי שמוכרת גם כיוני סטים. בארצות הברית הטרנד עלה לכותרות לפני כמה שנים טובות בזכות גווינית' פלטרו ומותג הלייפסטייל שלה, ושם הוא מוכר בתור Vsteam, ואפילו באמזון אפשר למצוא כיסאות לאידוי, אם כי צ'ס לא ממליצה להתפתות לכיסא פלסטיק. "יש מקומות שמציעים לך לבוא לשבת ולאדות, כמו מכון ציפורניים, זאת הפנטזיה שלי", צוחקת צ'ס.

כבר בתאילנד היא הבינה שהיא רוצה להפוך את התגלית המרעישה האישית שלה לעסק, אז בשיא הקורונה היא הקימה את SteaMe. "הייתי עולה ללייב ברשתות ושולחת ארגזים לארץ. בנות היו עפות על זה. נשים עם כאבי ווסת קשים, אנדומטריוזיס, לפני לידה, בגיל המעבר".

כשחזרה לארץ, המסע להפצת הבשורה הפך לעיקר עיסוקה. "חרשתי את הארץ חצי שנה כדי למצוא את הנגר שיבנה לי את הדגם המושלם", היא אומרת, "הייצור האקולוגי חשוב לי". היא גם חברה לאלזה דולארד, צרפתייה שהכירה בתאילנד, המתמחה בהרבליזם ואידוי. "היא רוקחת את התערובות, עושה שיחות ייעוץ לנשים ומנהלת פרוטוקול אבחונים. הצמחים הם אורגניים ומותאמים אישית. יש צמחים עם פיטו אסטרוגנים, כמו רוזמרין או זרעי פשתן, והגוף מזהה את זה ומתעודד לייצר עוד אסטרוגן. יש צמחים ריריים שיכולים להעלות סיכוך ולעזור ליובש בנרתיק במקום איזה ג'ל שהרופא רשם".

לאחרונה, זכתה לחשיפה מכובדת באינסטגרם, בעיקר בזכות ריל ספציפי שהעלתה. "התחלתי להסכים להעלות תכנים רק בגלל העסק, ומאז הריל הזה החשיפה קפצה. אומנם לא ציפיתי לסוג החשיפה הזה, אבל אין פרסום רע", היא אומרת. "זו באמת שליחות, זה מה שעוזר לי לעמוד מול רוחות הסערה. קיבלתי הטרדות מיניות בכמויות. גברים חושבים שאם אני מדברת על הפות שלי אז הם יכולים לשלוח לי הודעות מיניות".

"מגיבה אחת כתבה לי: 'תגדלי קצת בושה וצניעות'. מישהו אחר כתב: 'אני שם את הפין שלי במעשנה ל-3 שעות, ממליץ לכם גברים, אחלה תוצאות'. הוא שכנראה לא סובל מכאבים בלתי נסבלים בפין, וחבל. ויש גם קומיקאים שעשו מזה צחוק ובאופן כללי, כמות מכובדת למדי של הייטרים".

זה לא חדש שנשים זוכות ליחס וביקורות שונאות כשהן מעזות לדבר על הפות שלהן. צ'ס כבר לא מתרגשת. מבחינתה העדות הכי טובה לזה שהיא בכיוון הנכון היא התגובות של הנשים שמשתמשות במוצר. "קיבלתי שיחה ממישהי שסובלת מכאבי וסת קשים. היא קיבלה את הערכה לפני חודשיים, וסיפרה שלראשונה מזה שנים הייתה לה וסת שלא כאבה לה, וזאת אישה שלא יצאה מהמיטה וחיה על משככי כאבים. נשים בהריון מספרות שזה עשה להן לידה מדהימה".

מותר לאדות בהיריון?
"זה מיועד רק החל משבוע 37, וזה אידוי מאוד עדין עם צמחים סופר עדינים. המטרה היא לרכך את העור ולהרחיב את אזור הפרינאום. אחרי לידה זה מקצר את משך הדימום".

צ'ס עצמה לא סבלה מציסטות בשחלות מאז שהחלה בטיפול. "פשוט התפרקו לי הציסטות, בבדיקות אין להן זכר. החום של האדים ממיס וממש מפרק את הציסטות", היא אומרת. חשוב לציין כי ברפואה הקונבנציונלית הדעה היא  שהסאונה הווגינאלית לא הוכחה כמועילה.

מה אופן השימוש בסאונה?
"צריך להיות על זה ולהתמיד. אני יכולה היום לשבת גם חצי שעה בכיף, בפעמים הראשונות אנחנו ממליצות על עשר דקות, כדי לראות איך הגוף מגיב. הסיכון היחיד שיכול להיות באידוי הוא כוויה, אבל זה ממש קשה לחטוף כוויה כי החום מאוד עדין ואת צריכה ממש להתיישב על הקערה בשביל זה. חוץ מזה, במקרים של ניתוח או פצע פתוח בנרתיק זה לא מומלץ כי האידוי ממריץ את מחזור הדם".

היום, כשהיא בריפוי מלא, היא מאמינה שהכל קשור גם לעובדה שהיא התחילה להתייחס לאזורים האינטימיים באהבה. "כל החיים מוכרים לנו שאנחנו מגעילות וטמאות, ועושים מהפות שלנו משהו מוקצה" היא אומרת, "האידוי עזר לי להרגיש הכי מחוברת לעצמי מאי פעם, פתח לי פתח לעולם שבו האיברים הנשיים שלי הם המצפן שלי. ברגע שאת בשלום עם עצמך, הריפוי מגיע".