במועצת הביטחון באו"ם נערך הלילה דיון בנושא הדוח על הפשעים המיניים החמורים שביצעו מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר וכלפי חטופות שמוחזקות בשבי. לדיון הגיעה משלחת בראשות שר החוץ ישראל כ"ץ ובהשתתפות משפחות החטופים.
פרמילה פאטן, שליחת מזכ"ל האו"ם לאלימות מינית שביקרה בעוטף עזה העידה: "מה שחזיתי בישראל הן סצנות של אלימות שלא ניתנת לתיאור, אכזריות שהובילה לסבל". פאטן הוסיפה כי בוצעו תקיפות מיניות בנובה, בכביש 232 ובקיבוץ רעים: "ברוב המקרים הקורבנות נאנסו ואז נרצחו. מצאנו מידע ברור וחד-משמעי לפשעים מיניים כולל אונס, עינויים מיניים ויחס מבזה כלפי בני ערובה. יש לנו סיבות להאמין שהאלימות הזו עדיין מתקיימת כלפי מי שבשבי".
גם ירדן גונן, אחותה של רומי גונן שחטופה בעזה, נכחה בדיון. "ידענו מראש שזה הולך להיות מורכב ולא פשוט, מבחינת התיאורים שהמדינות יעלו והדוח עצמו שלא פשוט להקשיב לו", אמרה ירדן. "מצד אחד אנחנו מופתעים מחלק מהמדינות, מצד שני לא מופתעים מאחרות. הרבה מהמדינות דיברו על הצורך בשחרור מיידי וללא תנאים של החטופים. זה הפתיע אותי לטובה. מאוד שמחתי לשמוע שהן יודעות לשים דגש קריטי על שחרור ללא תנאים ובמיידי. רובן הגדול ציין את זה. בהרבה מאוד מהנאומים, מדינות העזו להשוות בין המצב שלשמו הדיון התכנס, הדוח על האלימות המינית שבוצעה ב-7 באוקטובר, לבין דברים שלא קשורים לאלימות מינית או לאלימות מינית משוערת, טענות שעוד צריך לבדוק אותן, לעומת הדוח שמדבר על פגיעות מיניות מוכחות".
את מרגישה שזה חלחל פנימה?
"ניכר היה שהדוח חלחל להן. הדוח שפרמילה פאטן הוציאה נתן משמעות. אני מאמינה שעדיף מאוחר מאשר לעולם לא. לצערי זה היה יותר מאוחר משרצינו, אבל היא ביצעה את עבודתה בצורה המקסימלית והפיקה דוח מאוד משמעותי שראינו שהרעיד גם את חמאס, גם את שאר מדינות העולם וגם את מועצת הביטחון באו"ם. אנשים הגיבו אליו והזדעזעו לשמוע את הדוח, האמינו לדברים שנאמרו, חוץ מכמה מדינות בודדות שבאופן אישי לא הייתה לי ציפייה מהן ליותר מזה. לצערי הרב זה לא מספיק. היה צריך לנצל את הבמה הזאת בשביל לתת לאביבה סיגל, חטופה משוחררת ששהתה באולם וישבה מאחורי שר החוץ, לדבר ולהראות את עצמה. בעלה עדיין שם, היא יודעת בדיוק מה קורה. האנשים האלה לא רוצים להאמין עד ששמים להם את זה בתוך הפרצוף שלהם. העבודה של כולנו ושל מדינת ישראל זה להמשיך ולעשות את המאמצים לדחוף להם את זה בפנים, שלא יהיה להם מקום להתבלבל שחמאס זה דאע"ש".
האם הייתה גם דינמיקה בין-אישית ביניכם לבין הנציגים באו"ם, או שהייתה הפרדה?
"זה היה מופרד לצערי. עלי אלזיאדנה כן הצליח לפרוץ את המחסומים ואני שמחה שכך היה. בתור דובר ערבית וכמוסלמי, מישהו היה צריך לשים לנציג הפלסטיני בפנים שהוא לא יכול לעמוד שם ולתת נאום ארוך מלא בשקרים ובמניפולציות. לא רצינו לעשות שום דרמה במהלך הנאום שלו כדי לא לתת את אור הזרקורים לשקרים שלו ולנפח את זה בתקשורת. מאוד שמחתי שעלי ניגש אליו בסוף. לצערי לנו לא הייתה גישה".
את מרגישה שהדיון הזה באו"ם היה שונה, משמעותי יותר?
"זו פעם ראשונה שנחשפתי לצביעות ולאנטישמיות של מדינות מסוימות באו"ם פנים אל פנים, באופן כל כך מוחץ. מנגד, ראינו הפעם שלמרות שעדיין יש התבטאויות קשות נגד ישראל, הקריאות לשחרר את החטופים מיידית וללא תנאים מתרחבות. יש הבנה, הרבה בזכות הדוח הזה. מבינים את הדוח, מאמינים לדוח, מזדעזעים עד עמקי נשמתם ממה שתואר שם, חוץ משתי מדינות ספציפיות. רוב המדינות דורשות באופן מיידי את שחרור החטופים והחטופות ללא תנאים, שזה משהו שלא חווינו קודם לכן ברמה כזאת".