עמית, תושב צפון תל אביב, הוא אב לילד בגן חובה. בחודשיים האחרונים, הוא אומר, יותר מפעם אחת ולא כל התראה מוקדמת, הוא ואשתו קיבלו הודעה באותו היום על כך הגן של בנם לא ייפתח: "אנחנו כבר ליד הדלת, עם התיק לגן, ופתאום הודעה שאין גן", הוא מספר בשיחה עם mako. "בחודש וחצי-חודשיים האחרונים זה קורה בערך אחת לעשרה ימים. פתאום אתה קולט שזה כבר נהיה ריטואל, ואני יודע שיחסית לגנים אחרים באשכול הגנים שלנו, מצבנו עוד טוב. יש גנים שמקבלים הודעה כזו פעמיים בשבוע. זו ממש התקלה, וזה גוזר על הילד יום של מסכים. לו היינו יודעים ערב מראש, אולי אפשר להתארגן, אבל מודיעים ממש בשנייה האחרונה. יכול להיות שזה בגלל שעד הרגע האחרון עושים מאמץ למצוא פתרון, אבל זה ממש משבש את היום, גם לילדים וגם להורים".

לדבריו, הסיבה היא מחסור בנשות צוות. "יש מספר מוגבל של סייעות על כמה גנים, הם כנראה עם צוות על הקשקש וממש מרגיש שהם עושים רוטציה בין הגנים".

מה שעובר על עמית הוא נחלתם של הורים רבים לילדי גני עירייה, בעיקר בתל אביב, שם יש מעל 500 גני ילדים, אך התופעה לא פוסחת גם על ערים אחרות. כך למשל, באחד הימים בחודש פברואר, כשליש מהגננות בעיריית יבנה לא הגיעו לעבודה - 59 גננות מתוך 142 גנים - ובהיעדר גננת, הגנים נותרו סגורים.

הרפורמה שלא היתה

לפני כעשור השיק משרד החינוך, אז בראשות נפתלי בנט, את רפורמת הסייעות שקבעה כי גן עירייה שבו יותר מ-30 ילדים יפעל עם שתי סייעות לצד הגננת. כבר אז החלו ויכוחים בין משרד החינוך למרכז השלטון המקומי, לאחר שהתברר כי הרשויות המקומיות אמורות לממן את הרפורמה. בפועל, הרפורמה לא יושמה, והגנים נפתחו עם גננת וסייעת אחת בלבד.

לפני כחודשיים החליטה הסתדרות המורים להכריז על סכסוך עבודה בכל גני הילדים (גילאי 3-6), בתגובה לכך שמשרד החינוך מאפשר את פתיחת הגנים עם סייעת אחת בלבד, בניגוד למדיניות שלו עצמו. "בתקופה האחרונה פנינו למשרד החינוך לא מעט פעמים כדי שיפרסם הבהרות בנוגע לאופן פתיחת הגנים", נאמר בהודעת הסתדרות המורים מפברואר השנה, "אולם האגף לחינוך קדם יסודי במשרד מתעלם ומאפשר פתיחת גנים ללא צוות מספק, דבר שפוגע בצוות ובילדים. המשרד ממשיך להתעלם מיישום התקן שהוא עצמו קבע. מצער מאוד שמשרד החינוך מבטל כלאחר יד רפורמה חשובה, שמטרתה לשפר את החינוך לגיל הרך ולסייע לגננות במשימות החינוכיות. אנחנו לא ניתן לרמוס אלפי גננות".

וכך, בסמוך להודעה על סכסוך העבודה, החלה תופעת הגנים הסגורים ברחבי הארץ, ושוב נפתח דיון בנושא בין משרד החינוך לרשויות המקומיות. בפוסט שפרסמה לאחרונה עיריית תל אביב, בשיתוף ועד ההורים המרכזי בעירייה ופורום גבי הילדים בעיר, היא טוענת כי התופעה מתרחשת (בתל אביב, כמו גם ברשויות אחרות), בשל "חידלון של משרד החינוך במילוי מקום גננות".

לטענת העירייה, בעוד שהגננות הן עובדות משרד החינוך, הסייעות מועסקות על ידי העירייה. לאורך השנים, כשגננת לא הגיעה, העירייה שלחה במקומה תומכת חינוך (סייעת), בעוד משרד החינוך לא דאג לפתרון, אף שהעירייה הוסיפה עשרות תקנים מעבר לנדרש. כיום, לדבריה, אין מחסור בתקנים קבועים לתומכות חינוך בכל 566 הגנים בעיר, אך יש קושי במילויים בעיקר בצפון העיר – מעבר לירקון. הפתרון שמצאה העירייה הוא ניוד סייעות מגנים אחרים בעיר, אך לא תמיד זה מצליח.

גורמים בעירייה מציינים כי במקרים שבהם נעדרה גננת, משרד החינוך אפשר פתיחת הגנים עם סייעת ממלאת מקום. אולם, נכתב בפוסט של העירייה, "באחרונה הנחה המשרד את הגננות שלא לפתוח גנים שזכאים לתקן של שתי תומכות. הנחיה זו מתעלמת מהעובדה שאין מחליפות לגננות, והתומכת חינוך השנייה בגן נעדרת כי היא עסוקה בלהחליף גננת חסרה בגן אחר בעיר". עוד נכתב כי הנחיה זו סותרת את חוזר מנכ"ל משרד החינוך, שלפיו ניתן לפתוח גן ילדים בנוכחות שני מבוגרים, ללא דרישה שהאחד מהם יהיה גננת. העירייה מסכמת: "לא נמשיך לחפות על חדלונו של משרד החינוך בהחלפת גננות".

פתיחת המסגרות החינוכיות (צילום: פלאש 90)
פתיחת המסגרות החינוכיות|צילום: פלאש 90

"אנחנו לא יכולים ללכת לעבודה"

את ההורים של תל אביב הפוסט לא ממש שכנע. בין היתר הם טוענים, כי הקושי להשיג סייעות לעבר הירקון, נובע מרפורמת החנייה שהנהיגה העירייה באחרונה המחייבת בתשלום חניה גם תושבי תל אביב, אם אינם מאותו אזור חנייה. "סייעות לא מגיעות אלינו, לכוכב הצפון, ושלושה גנים סגורים היום כבר פעם שנייה השבוע! ומחר לא נראה יותר טוב. בתור התחלה הסייעות לא מוכנות, ובצדק, לשלם על חנייה בכחול לבן תודות לרפורמה ה'מוצלחת' של החניה", כתב אחד ההורים, ואחר הוסיף: "אם אתם לא מצליחים לגייס אז כנראה שהשכר שאתם מציעים לא מספיק".

"עם כל המסים והארנונה שאנחנו משלמים לכם", כתב תושב נוסף, "אנחנו לא יכולים ללכת לעבודה להתפרנס כי כל יום הגן לא נפתח וחייבים למצוא סידור לילד. פשוט בושה ומחדל! לא מעניין אותי מה הסיבות, תמצאו כבר פתרון". הורה אחר הציע שהתושבים יפתחו בשביתת ארנונה. "מעניין שזה לא קורה באף עיר אחרת בישראל", כותב עוד הורה. "קחו את המיליונים שקיבלתם עכשיו בעקבות העלאת הארנונה שלנו ותשלמו קצת יותר לסייעות". "אתם העירייה הכי עשירה בישראל! לאן הולך הכסף אם לא לחינוך הילדים שלנו ?יש מספיק פתרונות יצירתיים, אפשר גם לנסות לדבר עם הצהרון ולדאוג להחלפות. במקום להתעסק בעיקר, אתם מתעסקים בלחפש את מי להאשים". בתגובה אחרת נכתב כי התנאים שמציעה עיריית תל אביב לסייעות נופלים מאלו המוצעים להן בערים אחרות, והתוצאה היא "שבמקום שתל אביב תהיה בעדיפות ראשונה היא בעדיפות אחרונה אצלן".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "בדומה למתרחש במדינה כולה גם תל אביב-יפו מתמודדת עם מחסור בגננות ובתומכות חינוך. בחודשיים האחרונים משרד החינוך והסתדרות המורים עדכנו נהלים, ובהתאמה אתגרי כוח האדם מובילים לסגירת גנים בשל צוות חסר – הן גננות והן תומכות חינוך. על מנת להתמודד עם הנושא העירייה משקיעה משאבים רבים במערכת החינוך לגיל הרך ופועלת כל העת על מנת לדאוג לרציפות חינוכית וטיפולית איכותית לילדות וילדים, ומתוך כך – דואגת לפתיחת כלל גני הילדים העירוניים בעיר יום יום. העירייה עושה מאמצים משמעותיים לגייס ולהגדיל את מאגר תומכות החינוך (המועסקות על ידה) על מנת לצמצם ככל הניתן את סגירת הגנים בעקבות מחסור בכוח אדם. במקרים אלו אנו משתדלים לעדכן את ההורים מוקדם ככל הניתן, אך לעיתים היעדרויות בלתי צפויות מתגלות רק בשעות הבוקר, ולכן ההודעה נשלחת סמוך לשעת פתיחת הגן.

"כחלק מהמאמצים, עיריית תל אביב-יפו מקדמת מגוון פתרונות גם ליצירת עתודה לגננות המחר בעיר (תכנית הסבה עירונית), מאמצי גיוס מיוחדים, וכן לאחרונה הצטרפנו למיזם הארצי 'המסייעת', המאפשר גיוס גמיש ומהיר של תומכות ותומכי חינוך. זאת לצד פעולות נוספות שנבחנות בימים אלה, במטרה לצמצם את הפגיעה בשגרת ההורים והילדים".

מנהלת אגף הגיל הרך בהסתדרות המורים, ענת דדון, אמרה בתגובה: "חבל שלקח למשרד החינוך כל כך הרבה זמן להבין את המצב הקשה בשטח, ושהם מבינים כעת שהגננות קורסות תחת הנטל כאשר מניידים סייעות וכשאין מחליפות. הסכסוך שהוכרז לפני כמה חודשים על ידי מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, בעקבות החלטת משרד החינוך לבטל את החוזר שעסק ברפורמת הסייעת השנייה, לפיה יש להפעיל גן לגילאי 3-4 שבו יותר מ-30 ילדים עם שתי סייעות במשרד הוחלט לאפשר פתיחת גנים עם סייעת אחת בלבד. לשמחתנו מאז הכרזת הסכסוך, המשרד התעשת ועדכן חזרה את ההנחיות. לצערנו המחסור בסייעות, בדומה למחסור בגננות, נגרם בעיקר נוכח יחס הסביבה, חוסר הערכה והקשיים האובייקטיביים שהן נאלצות להתמודד איתם".

ממשרד החינוך נמסר: "לנוכח היקף התופעה והשלכותיה על הילדים וההורים, הקים מנכ״ל המשרד ועדה בין-אגפית לבחינת שורשי המחסור בסייעות ולגיבוש פתרונות מעשיים. הוועדה פועלת בשיתוף משרדי ממשלה רלוונטיים ובתיאום עם הרשויות המקומיות. המסקנות צפויות להתפרסם בקרוב"