בזכות המחאה החברתית של שנת 2011, יכולים הורים לבני השלוש בישראל לשלוח את הילדים לגן עירייה, ולהשתעבד שנה אחת פחות בחינוך הפרטי. כל זה טוב ויפה, אבל בעיריית תל אביב החליטו שמספיק להציב גננת וסייעת אחת לכל 35 ילדים. בעוד שבעיריות רבות אחרות, 13 במספר, שעניות בהרבה מעיריית תל אביב, כבר מזמן הוסיפו סייעת נוספת לכל השנה, הרי שבת״א סייעת כזו מסופקת רק לארבעה חודשים מהשנה והיא תסיים את תפקידה בסוף החודש הזה, ודי. הורים מבוהלים החליטו לנסות ולהתערב, רגע לפני ישיבת התקציב הסופית שתתקיים היום, יום שני, ולא מוותרים על זכויות ילדיהם.
לפני מספר ימים הגיעו כמה מנציגות המאבק הזה עם ילדיהן לבניין העירייה על מנת להפגין נוכחות בזמן ישיבה על התקציב. האמהות באו עם בלונים וסופגניות, אך נהדפו באופן אלים על ידי שומרי העירייה. ״קבוצת הורים הגיעה לחלק סופגניות, בלי צעקות או פרובוקציות״, מספרת אלתרמן ברנע. ״העירייה היא בניין ציבורי, ואין מניעה להגיע אליו, אבל כשאחת האמהות התחילה להתקדם במסדרון, השומרים לא נתנו לה לעבור. הם הזמינו משטרה והגיעו ארבע ניידות עם שמונה שוטרים. אחד השוטרים הזיז אותה משם פיזית. היא נפלה והוא המשיך לגרור אותה על הרצפה ואזק אותה לבסוף לרגל של שולחן. בוודאי שבכל יום אחר לא היו עוצרים אותה, ושלבסוף שחררו אותה כי היא לא עשתה שום דבר אסור".
"מה שלא הורג - מחשל? לא כשאתה בן 3!"
״אני לא מאמינה שבעוד כמה ימים הסייעת הנוספת בגן שלנו תעזוב. אני בפיק ברכיים. מה יהיה?״, שואלת אם בעמוד הפייסבוק. ״אני לא מאמינה שכל מה שלא הורג מחשל. זה אולי נכון למבוגרים אבל לא לבני שלוש שצריכים מישהו שינגב להם את הטוסיק, יעזור להם להוציא את קופסת האוכל ויסגור את הריצ׳רץ׳ של הסווטשירט״. כאמור, בעיריות רבות בארץ, בעלות תקציב קטן משמעותית מהעירייה העשירה בישראל, אישרו את תקן הסייעת הנוספת, מה שרק מגביר את תחושת הזלזול בהורים התל אביביים. ״איך נוכל לשלוח את ילדינו לגן עם 35 ילדים ושני אנשי צוות כשמומחים לחינוך ולגיל הרך קבעו כי היחס הרצוי בגיל 3 הוא של 1:6, ועכשיו יהיה יחס של 1:17?״ שואלת אם נוספת, ״איך זה שיש ראשי ערים שמסרבים להודות שיש בעיה וילדינו נפגעים? יש משהו חשוב יותר מהילדים?!״
ההורים חשים שתגובתה של העירייה להורים שהגיעו להתעניין בגורל ילדיהם משקפת היטב את היחס לו זוכים הילדים במערכת החינוך הציבורית, ומבקשים מהורים אכפתיים לתמוך במאבק בדרכים הבאות: לייק לעמוד הפייסבוק של ׳גן זה לא מחסן׳, שיתוף סיפורים אישיים בעמוד וכתיבת מיילים לעירייה, בתקווה שאפשר יהיה להספיק ולעשות מהלך של הרגע האחרון ולשנות את רוע הגזירה. ״הורים יקרים, מדובר בהזנחה של הילדים בעלות של 5 מיליון שקל. לנו זה נשמע הרבה אבל לעיריית תל אביב זה כמעט זניח ולא מורגש. כמו הילדים כנראה,״ כותבת בעמוד האם טל קדיש. ״הסיבות להפקרות העיריה תמוהות ומבלבלות. ׳אין תקציב׳? יש, או שתגדילו אותו. ׳זה לא בסדר העדיפויות׳? אז מה כן? שיפוץ איצטדיון? עוד יום מרתון? שסעה סגני ראש עיר ומזכירותיהם? רזרבת סוף שנה גבוהה? אף הורה שפוי לא יוותר עד שידע שילדיו לא מוזנחים".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי "העירייה אפשרה לקבוצת הורים להיכנס ולהביע את מחאתם. אחדים מהם התפרעו ועל כן התערב השוטר המוצב בבניין ופעל להשבת הסדר. לאחר ששב הסדר על כנו, שוחררה האישה מבלי שתוגש נגדה תלונה. כפי שמדווחים אותם הורים עצמם, אנשי העירייה, ובכלל זה ראש העירייה וחברי המועצה, שמעו לא פעם את עמדתם ושוחחו עמם".
עוד במשפחה:
>> כל מה שצריך לדעת על גני ילדים
>> גן עירוני או פרטי: אמהות מייעצות
>> מה הילדים שלנו באמת רוצים מאתנו? מדהים לגלות