כשהם היו בגן פרטי, עם כל הקושי של הפרידה וחוסר הידיעה מה קורה איתם כל רגע נתון, הייתה לנו תחושה קלה של ביטחון, ובעיקר של שליטה, גם אם מדומה. אחרי הכול, אנחנו בחרנו היכן הם יהיו, בדקנו, ביררנו, תצפתנו. ואז הם מגיעים לגן העירוני, ונדמה ששם השליטה לגמרי מופקעת מאיתנו, בעיקר משום ששם הבחירה שלנו היא הרבה יותר מצומצמת.
>> בואו להיות הורים טובים בפייסבוק
בחודש האחרון, קיבלו הורים לילדים המיועדים לשיבוץ בגנים העירוניים, את התשובות לאיזה גן שובצו. לא מעט הורים קיבלו שיבוץ שאינו מתאים להם מסיבות שונות, ולעיתים אף הם שובצו לגן האחרון שבו רצו שבנם או בתם ישובצו אליו. איך נערכים לכך מינהלי החינוך בעיריות? ומה ניתן לעשות כדי לעביר את הילד/ה לגן המבוקש?
תמצו את כל הדרכים
אורית (32) מראשון לציון היא אם חד הורית, שאינה ניידת. בשנה שעברה קיבלה שיבוץ לבנה בגן המרוחק מאוד ממקום מגוריה. "אמנם שמעתי המלצות על הגן, אבל אין לי רכב, ולא נראה לי הגיוני להתנהל באוטובוסים כדי להגיע לגן. ערערתי למינהל החינוך בעיר על ההחלטה, וביקשתי גן בסביבת מגוריי, ומה קיבלתי? שיבוץ לגן עוד יותר מרוחק מזה הקודם". רוחה של אורית לא נפלה, והיא השתמשה בכל הדרכים הלגיטימיות כדי לקבל את דרישתה: "ניסיתי להפעיל כל מיני אנשים שמכירים מישהו בעירייה, שמכיר מישהו וכו', וזה לא עזר לי. הלכתי למינהל החינוך וערערתי שוב, גם זה לא עזר. עלה לי רעיון, אלו היו בדיוק ימי הבחירות לרשויות העיר, אז כתבתי פוסט לראש העיר בעמוד שלו, אחד כזה שאי אפשר יהיה להתעלם ממנו. אחרי יומיים-שלושה, התקשרו אליי ממשרדו של ראש העירייה, ואמרו שבדיוק התפנה באותו היום מקום בגן שנמצא ממש לידי. ביקשו ממני למהר למינהל החינוך בעיר, ולבקש לעבור לגן הזה, וזכיתי, הבן שלי שובץ לשם במהלך השנה האחרונה". ואם חשבתם שזה נגמר, "עכשיו קיבלתי שיבוץ לגן אחר, שהמוניטין שלו מאוד מפוקפק בסביבת המגורים שלי. אני כמובן לא מעוניינת שהבן שלי יהיה בו, אז אני מנהלת מערכה נוספת במלחמה. עכשיו אין בחירות, אז אני צריכה לחשוב על דרך יצירתית לנסות ולהעביר אותו משם".
עוד בבית ומשפחה:
- הציטוטים הכי מצחיקים ילדים על מבצע צוק איתן
- איך מצלמים ילדים סרבנים?
- "בגלל שלאמא שלי יש סרטן, עשו עליי חרם"
קרבה למקום מגורים, וחברים מהגן הפרטי
ברעננה, נרשמו 2734 ילדים לגנים העירוניים, על כל הרצף הגילאי לשנת הלימודים הבאה. בנוסף, ישובצו 90 ילדים בחינוך המיוחד. חניתה דרור, מנהלת מחלקת גני ילדים בעיריית רעננה, מציינת ש-310 בקשות העברה הוגשו, כאשר מרביתן הן של הורים לילדים בגילאי טרום-טרום חובה, שזו שנתם הראשונה בגנים עירוניים. "הסיבות שמביאות את ההורים לבקש העברה הן קרבה למקום המגורים כי לפעמים לא הצלחנו לתת גן מאוד קרוב וחברים שרוצים להישאר ביחד. סיבות נוספות הן גננות שלדעת ההורים יתנו מענה טוב יותר לילד שלהם - יש שירצו גננת מכילה ואחרים רוצים גננת מעמידה גבולות, וגם הרכב גילאי הגן הוא סיבה פופולרית - חלק מההורים מעדיפים גן חד-גילאי לילדי טרום-טרום חובה ויש הורים שמעדיפים גן דו-גילאי של ילדי טרום חובה עם טרום-טרום חובה". יחד עם זאת, כתשעים אחוזים מההורים לילדים בגילאי טרום חובה וחובה, יבחרו להישאר באותו הגן.
ברעננה אפשר גם להגיש ערעור מקוון
"מבין הבקשות אנו מתחשבים במענה לילדים בעל צרכים מיוחדים, או על הרצף האוטיסטי - אם ישנה גננת שיכולה להכיל את אותו הילד ההורים יקבלו אותה, גן מונגש ללקויות שמיעה, או נכים שצריכים הנגשה מסוימת כמו גן שאין לו מדרגות", אומרת דרור, "מעבר לכך, בקשות נוספות שנענות הן רצון להקל על ההורים בהבאה ובהוצאה מהגן, כמו אחים שהגנים שלהם יהיו סמוכים, או ילד שישובץ לגן הקרוב לבית הספר שבו לומד האח הבוגר שיכול להוציאו מהגן".
הורי ילדי הגן ברעננה קיבלו הודעות שיבוץ לנייד כבר בתחילת יוני. ברעננה מיישרים קו עם המציאות הווירטואלית, כך שהרישום והערעור מקוונים. מרגע קבלת השיבוץ, קיבלו ההורים 10 ימים לערער, ותשובות על הערעורים יישלחו להם כבר בשבוע הבא. "כל מי שמקבל תשובה שלילית לערעור, המחלקה ממשיכה לטפל בבקשתו. במידה ויתפנה מקום, נראה מי הממתינים לאותו גן וניתן את המענה, עד ערב פתיחת שנת הלימודים", אומרת דרור.