ביום חמישי האחרון, בזמן שכרמל מעודה קיבלה את עונשה, נחשף שצוות של משפחתון אחר בראש העין חשוד באלימות כלפי פעוטות. כעת מתברר שעבור חלקן לא מדובר בחקירה ראשונה. בעקבות חקירה שנפתחה לפני כשנתיים, המטפלת הראשית הודתה והורשעה בהתעללות במסגרת הסדר טיעון, ובפברואר יחלו הטיעונים לעונשה.
עובדות המשפחתון נחקרו ביום רביעי האחרון בתחנת המשטרה של ראש העין. בחמישי שוחררו לביתן, והמשטרה הודיעה שהחקירה נמשכת.
במשפחתון המדובר ישנם מספר כיתות, בקבוצות גילים שונות. כ-60 ילדים רשומים בו. מדובר במוסד דומה להפליא למוסד שהובילה המטפלת הראשית כבר ב-2017, וכבר שם העלות הורים טענות כנגד התנהלותה ונגד התנהלות הצוות, שהובילו להוצאת צו סגירה למקום, לכתב אישום ולהרשעה.
"זה אותו גן, היא פשוט פתחה גן בשם אחר", אומר רוני, שבנו היה בגן בשנת 2017. בני הקטן היה בגן. כשהוא היה בערך בן שבעה-שמונה חודשים הוא רק התחיל לזחול, יום אחד הוא חזר מהגן וראינו שהוא סוחב את הרגל שלו. הלכנו לרופא והוא הפנה לבית חולים ושם מצאו שיש לו שבר ברגל. באופן טבעי, רציתי לראות את המצלמות בגן, ישבתי וראיתי את הצילומים, ופה התחיל הסאגה. לא האמנתי למה שראיתי. הרימו אותו ביד אחת בצורה אגרסיבית והטיחו אותו בלול. ראיתי שהזיזו תינוקות כמו חפצים".
למחרת כבר הוציא רוני את בנו מהגן, והודיע לשאר ההורים מה ראה בסרטונים. הוא הגיש תלונה במשטרה שהובילה לפתיחת חקירה. ב-2019 נסגר הגן רשמית על ידי משרד הרווחה.
אלא שעל פי ההורים, בזמן סגירת הגן המטפלת כבר עסקה בפתיחתו של משפחתון חדש. המשפחתון, חשוב לציין, מעולם לא היה רשום על שמה והמשפחתון החדש נמצא בבעלות אחרת.
באוקטובר 2018 נפתח המשפחתון החדש, אחרי יום פתוח להורים. המטפלת אף הציעה להורים של הגן הקודם להצטרף אל הגן החדש שנפתח.
"ידענו שהיא פתחה מיד גן אחר ולא הייתה פה תחושת צדק לבן שלי. הרגשתי שעשיתי את המעשה האזרחי אבל לא לקחתי את זה למקומות של היותר שמה שכנראה הייתי צריך לעשות כי כנראה היא פתחה עוד גן", אומר רוני.
בזמן העבודה במשפחתון החדש, הוגש נגד המטפלת המובילה כתב אישום. היא הודתה והורשעה במסגרת הסדר טיעון (בכתב האישום המקורי). בסוף פברואר אמורים להישמע טיעונים לעונש במקרה.
הכל מתפוצץ בפרצוף
בינתיים, הורי המשפחתון הנוכחי מנסים להבין איך להמשיך. "כבר תקופה ארוכה שיש לי עימותים עם הגננת", מספרת מור (28), אחת האימהות במשפחתון שהחליטה להגיש תלונה במשטרה.
"כל פעם ראיתי ילדים בעונשים, צורחים בוכים. צוות הגן משקרים להורים והייתי מעירה כל פעם וכל פעם הייתה התגוננות. כל פעם הייתי שומעת שקרים. תמיד ההורים לא רואים את הדברים. הן תמיד ניסו לייפות את המציאות. עד שהחלטתי שאני לא מאמינה יותר. ראיתי שכל הזמן בעלת הגן מתייחסת אלינו ההורים בצורה מזלזלת. אם למשל אמרנו שהשער והדלת שבורה והגן נמצא בסמיכות לכביש ראשי ורק בנס הם לא ברחו לכביש היא מעולם לא התייחסה. כאשר שאלנו על סימן בגוף לילדה נאמר לנו שזה מהגדר.
"רק עכשיו אנחנו ההורים מחברים את הפאזל ומתחילים לדבר. בפעם אחרת כאשר הגעתי מוקדם וראיתי ילדה יושבת בחדר החתלה בוכה עם דמעות על סף חנק. כמובן שבחדר הזה, אין מצלמות, הילדה אמרה ששם צובטים אותם, מושכים אותם, מכאיבים להם, ונשארים שם זמן ארוך. לבן שלי יש עיכוב התפתחותי מאוד משמעותי וזה לדעתי כתוצאה מהפחד של כל מה שעבר. הרגשה נוראית שהכול מתפוצץ בפרצוף".
" זה עצוב שילד משפיל את הראש כי הוא מפחד לקבל מכה" אומרת נעמי, שם בדוי, אמא לשני ילדים מהמשפחתון. "הילד שלי עבר השפלות. למשל, מקרה שישבו במפגש בוקר, היא שרה להם שיר, ואז הילד שלי הפריע לה היא משכה אותו בחוזקה ביד לאמצע הכיתה שהוא עומד בוכה צורח את נשמתו ותוך כדי מחטיפה לו סטירה. לאחר מכן היא דחפה אותו בחוזקה לכיסא שלו, והיא שרה לו, כל הכיתה מסתכלת עליו, זה מקרה שפשוט זעזע אותי. מקרה אחר, את רואה ילד שיושב עם חברים שלו סביב שולחן האוכל, מחכים לשעת הצהריים, וגננת אחרת ומי שמדבר חוטף סטירה או כאפה בראש".
חלק גדול מהאלימות הייתה על פי החשד בממ"ד, בחדר ההחתלה, שם אין מצלמות. אך נעמי טוענת שההורים הקליטו את הנעשה בגן, ובידיהם תיעוד שממוכיח שבגן נהגו להשתמש בחדר כדי להעניש את הילדים.
כרגע מפנים ההורים את הזעם למשטרה, שלטענתם לא מתקדמת בחקירה מהר מספיק. "אנחנו לא יודעים אפילו מי נחקר. זה עצוב שמישהי כזו ממשיכה לנהל ואין השגחה ואין פיקוח. יש לאישה הזו, תיק פתוח במשטרה. אני פשוט לא יודעת איך דבר כזה יכול לקרות".
על פי נעמי, יש זהות מוחלטת בין המשפחתון הקודם שעמד במוקד חקירה למשפחתון הנוכחי. "הכסף שלנו עבור אותו שם אבל כל פעם נאמר שיש בעלים אחר. זה פשוט נהיה כבר משהו שיטתי, כמו מתחזים, כמו ארגון פשע".
המטפלת סירבה להגיב לפניות mako.
דניאל ביכלר יו"ר עמותת דור איתן לקידום מעמד הילד בישראל מסרה בתגובה: "הגן המדובר נסגר בצו של משרד הרווחה עוד ב-2019. העובדה שמנהלת הגן הצליחה בדרך כזו או אחרת לפתוח גן נוסף מעידה על גודל המחדל והכישלון המערכתי בהגנה על הילדים.
"בכל ישוב נדרש גוף יעודי שיפקח ויעניק אישור לכל מי שמעוניין לעסוק במקצוע הזה באופן חופשי. בין אם בקבוצות קטנות או גדולות. אני קוראת לרשויות המקומיות להתעורר בטרם יהיה מאוחר מידי וילדים נוספים ייפגעו. אני מצפה משרת הפנים איילת שקד ומיו״ר השלטון המקומי מר חיים ביבס להוביל לשינוי. לצערי במציאות הקיימת, האחריות על ההורים גדולה במיוחד- והם אלו שחייבים להיות עם היד על הדופק עד שהמדינה תיקח אחריות.
"אני ממליצה להורים עוד בזמן הרישום של הילד למסגרת לבקש מבעלת הגן אישור המעיד על העדר עבר פלילי, לוודא שיש בגן צוות שעבר הכשרה בתחום הגיל הרך, ושבעלת הגן בעלת רקע בתחום. כמו כן, חשוב לדעת שיש ליווי פדגוגי חיצוני ושוטף לגן. נמשיך לפעול בנושא עד שנדע שהילדים בטוחים בכל מסגרת חינוכית, בכל ישוב ועל מנת שמקרים כמו זה לא יחזרו על עצמם".
יוסי חברה מנכ"ל עמותת צדק לילדים מטה המאבק נגד התעללות בגיל הרך: "ביום חמישי נגזר דינה של כרמל מעודה ל 9.5 שנות מאסר בפועל והייתי רוצה להגיד שנסגר מעגל.. אבל לצערי המעגל רחוק מלהיסגר כי יום לפני כן כבר הגיעה אלינו פרשה חדשה ומראש העין.. הפעם גם נגעה באחד ממנהלי העמותה שלנו. לצערי זה יימשך עד שיהיה פיקוח ראוי בגנים, תקציבים לילדים ושהממשלה תוכיח שבאמת אכפת לה מהילדים שלנו. בינתיים ההורים מלווים על ידי מטה המאבק והמשמעות לכך זה כח, הם יזכו למעטפת תמיכה וליווי כך שכל מי שהתעללה להם בילדים לכאורה צריכה להבין שיש מטה שלם מאחוריהם ונעשה צדק לילדים".