לפי נתונים של חברת הפינטק Hedgewiz, שעוסקת בהעברות מט"ח לחברות גלובליות, מתחילת 2020 חברות המנהלות את האופציות של עובדי ההייטק העבירו לעשרות אלפי עובדים כ-7 מיליארד דולר.
לדברי יו"ר Hedgewiz ד"ר אדם רויטר, מדובר בתהליך מבורך שמניב למדינה הכנסות גבוהות ממסים, אבל כזה שצפוי להמשיך להחליש את הדולר מול השקל. רויטר היה בעברו מנהל מדור בורסה במחלקה המוניטרית בבנק ישראל ("הדילר" הראשי בבנק) והוא משמש כיום גם יו"ר ומייסד חברת הייעוץ חיסונים פיננסיים. Hedgewiz עוסקת בהענקת שירותים להעברות מט"ח בינלאומיות לשוק העסקי.
הנתונים שאסף רויטר מראים שמאז 2017 ההיקף הכספי של האופציות של עשרות אלפי עובדי הייטק המוחזק בידי חברות ניהול המתמחות בכך קפץ ביותר מפי 10 תוך 5 שנים והגיע לכ-31 מיליארדי דולרים.
מאז 2017, ההיקף הכספי של האופציות של עשרות אלפי עובדי הייטק המוחזק ע"י חברות ניהול המתמחות בכך, קפץ ביותר מפי 10
"רוב הסכומים האלו ימומשו בשנים הקרובות ותהיה להם השפעה עצומה על שער הדולר", אומר רויטר, שאינו מרבה להתראיין לתקשורת, ומוסיף כי "רוב הכסף יומר לשקלים לרכישת דירות, מכוניות וצריכה שוטפת וגם לתשלומי מיסים. זו עוד משקולת של עשרות מיליארדי דולרים, שתמשיך לחזק את מגמת השקל ולעלות את מחירי הנדל"ן בישראל".
בנוסף, הוא מציין כי מ"סעיף 102 עליו חתומים עובדי ההייטק וממידע סטטיסטי מתברר שכמעט כל העובדים הישראליים משלמים על האופציות 25% מס במימוש. המשמעות היא שכספי מיסים בהיקפים עצומים יגיעו גם למדינה". שיעור מס זה משקף תשלומי מס בגובה 1.75 מיליארד דולר עבור אופציות בשווי 7 מיליארד דולר שהועברו לעובדים.
"כמעט כל העובדים הישראליים משלמים על האופציות 25% מס במימוש. המשמעות היא שכספי מיסים בהיקפים עצומים הגיעו גם למדינה"
הוא גם ציין שהמרות הכספים שלההייטק משפיעות על ערכו של הדולר כבר שנים ארוכות והמגמה רק תמשיך. "כספים אלו אינם קשורים לכספים שהחברות עצמן מגייסות בשוק. המרות הכספים של חברות ההייטק לוחצות על הדולר כבר שנים רבות, אך כעת נוספה משקולת נוספת בדמות כספי האופציות לעובדים", סיכם.
כזכור, בשבוע שעבר פרסמנו כאן שהיקף גידורי המוסדיים בשוק, שהסתכמו באוקטובר האחרון ב-93 מיליארד דולר, הם אחד המרכיבים המרכזיים שלוחצים את ערכו של השקל למעלה ואת הדולר למטה, מגמה שאם הטרנדים הנוכחיים ימשיכו אותה, צפויה רק להתחזק בשל חוסנו של השקל בזירה הבינ"ל.