מחר אנחנו צפויים להיחשף בפעם הראשונה בארץ לפערי השכר בחברות שמעסיקות 518 עובדים ומעלה, זאת לפי חוק השכר השווה. מטרת החוק חשובה: לחייב חברות לערוך בדיקה של פערי שכר בין גברים ונשים ולפרסם אותה באופן פומבי. הכוונה טובה, אבל למי שמצפה לגשם של שוויון - צפויה אכזבה. סנונית ראשונה ששוחררה בפומבי היא דוח השכר השווה של חברת צ'קפוינט, שמעסיקה 2,600 עובדים בארץ. ואם זה המודל למידע שיזרום משאר החברות - הרי שיישום החוק מחטיא את מטרתו משום שהמידע הראשוני שמגיע מחברות מאוד לא מספק.
באופן טבעי, החברות לא רוצות לחשוף באופן מלא את המשכורות בפומבי - והחוק גם מאוד זהיר במידת הדרישה שלו – להשוות את פערי השכר בקבוצות, בתפקידים, ובוותק דומים, על מנת שההשוואה תהיה מהימנה. אלא שבנתונים יש נעלמים שמערפלים את תמנות המצב האמיתית. למשל – תיאור התפקיד לא מחייב דיווח, אבל הוא מהותי להבנת השכר, שכן ישנם פערי ייצוג בתפקידים שונים - מחלקות ה-HR מוטות נשים ומחלקות המו"פ, שבהן בדרך כלל המשכורות גבוהות יותר, מורכבות בעיקר מגברים.
נעלם שני הוא גודל הקבוצות שנבדקו, בצ'קפוינט מסרו כי "ב-30 קבוצות מתוך 35, נצפו פערי שכר של אחוזים בודדים (עד 5%), בשתי הקבוצות הגדולות הפער עומד בממוצע על 2%, ב-18 קבוצות הפערים נטו לטובת הנשים ו-18 קבוצות לטובת הגברים". הקורא הסביר לא יכול לדעת באילו קבוצות מדובר, ומה גודלן. יכול להיות שהנשים מובילות בשכר את הקבוצות הקטנות לעומת הגברים, שמובילים את הקבוצות הגדולות – משמע, יש מעט נשים שמרויחות יותר מגברים.
לזכותם של צ'קפוינט יצויין כי קיבלנו הבהרות מעבר לדוח הפומבי, והן מעודדות באופן יחסי:
1. בקבוצת הפיתוח (מפתחים/ות, devops, חוקרים/ות וכיו"ב) ישנן 7 קבוצות: בשתי קבוצות של עובדים בעלי שנתיים נסיון - הפער הוא של 3% לטובת הגברים. ב-3 קבוצות של עובדים בעלי 2-10 שנות נסיון, הפער הוא 2% לטובת הגברים. מנגד, בקבוצת המנהלים (הצעירים, קרי 2-10 שנות ניסיון), הפער הוא 2% בשכר לטובת הנשים. בשתי קבוצות נוספות של עובדים, בעלי 10 שנות ניסיון ומעלה - הפער היה 2% לטובת הנשים. אחת משתי הקבוצות היא קבוצת מנהלים ותיקים, שגם בה היה פער דומה, 2% בשכר לטובת הנשים.
2. בקבוצת השיווק, ניהול מוצר ופרויקטים ישנן 7 קבוצות: קבוצה אחת של עובדים בעלי שנתיים שנות נסיון, בה פער מזערי של 1% לטובת הגברים. ב-5 קבוצות של עובדים בעלי 2-10 שנות נסיון, הפער מעט יותר דרמטי, 5% לטובת הגברים. אחת משתי הקבוצות הללו היא קבוצת מנהלים, שבה היה פער דומה של 2% בשכר לטובת הנשים. בקבוצה של עובדים עם יותר מ-10 שנות נסיון, הפער משמעותי - 7% לטובת הנשים. אחת משתי הקבוצות היא קבוצת מנהלים, שגם בה היה פער דומה של 2% בשכר לטובת הנשים.
3. בקבוצת עובדי המטה (כספים, משאבי אנוש, מרכזי הזמנות, תמיכה טכנית פנימית, אנליסטים וכו') ישנן 9 קבוצות: 3 קבוצות של עובדים בעלי 2 שנות נסיון - בהן הפער 5% לטובת הנשים. 6 קבוצות של עובדים בעלי 2-10 שנות נסיון, עם פער של 1% לטובת הנשים. מתוכן, 3 קבוצות מתייחסות למנהלים, ושוב נמצא פער של 2% בשכר לטובת הנשים.
4. בתחום התמיכה הטכנית במוצרים (בקרת איכות, מוקדי תמיכה טכנית ללקוחות, שירותים מקצועיים ללקוחות וכו') ישנן 10 קבוצות: ב-4 קבוצות של עובדים בעלי 2 שנות נסיון, הפער היה 2% לטובת הנשים. ב-6 קבוצות של עובדים בעלי 2-10 שנות נסיון פער זעום של 0.4% לטובת הגברים. בין הקבוצות הללו ישנן שתי קבוצות מנהלים, וכאן יש פער של 2% לטובת הגברים
5. אנשי מכירות בישראל זו מחלקה מצומצמת משום שהמחלקה המשמעותית יותר נמצאת מחוץ לישראל, והיא כוללת שתי קבוצות של עובדים בעלי שנתיים ניסיון. הפער במחלקה הוא 1% לטובת הנשים.