לפטר עובדים במייל, לחסום להם גישה למחשב ולבטל את כרטיס הכניסה לבניין - לפני מספר ימים החלו הפיטורים של 18 אלף עובדים באמזון העולמית וגם בישראל היו עובדים בקבוצת הפיתוח של אלכסה שהתעררו בבוקר וגילו שהם מנותקים מכל מערכות התקשורת של החברה. בסוף השבוע הודיע מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי על קיצוץ של 12 אלף משרות. הודעה על הפיטורים בישראל טרם הגיעה, אבל ההערכות הן שזה יקרה בקרוב.
אלא שלעומת העולם, בישראל אי אפשר לפטר עובד במייל, לסגור אותו מחוץ לדלת ולשלוח את השומר עם קופסת הקרטון כדי לקחת לו את תג העובד וללוות אותו מחוץ למשרדים. "פיטורים בישראל יכולים להתרחש רק אחרי שעורכים לעובד שימוע מסודר והוא ממצה את זכותו לשימוע", מסביר עורך הדין רם לנדא, שותף וראש מחלקת דיני עבודה במשרד מיתר. "רק בסוף התהליך אפשר לשלוח את הודעת הפיטורים במייל אם רוצים".
"אם שולחים הודעה במייל זו יכולה להיות הודעת זימון לשימוע ובה חייבים לפרט את כל הסיבות והנימוקים לפיטורים. אם הסיבה היא קיצוצים אז מציינים את העובדה שזה מטעמי קיצוצים וזו העילה הכי פשוטה כי זה אילוץ שנכפה על הארגון. הפיטורים היותר קשים הם פיטורי פרפורמנס, ולהסביר לעובד למה הוא לא טוב".
מה לגבי ניתוק ממערכות התקשורת של החברה - זה נשמע כמו הודעת פיטורים ולא הודעת שימוע?
"באופן עקרוני אי אפשר לנתק את העובד לפני שיש הודעה על פיטוריו ובתי המשפט לא רואים את זה בעין יפה. כי לוקחים אדם שהוא ישר ומנתקים אותו כי חוששים שהוא יגרום נזק לחברה. זו הטלת דופי ללא שום בסיס. למה לקחת אדם טוב וישר ולחשוד בו שיגרום לנזקים? אפשר לעשות את זה כשיש חשש מבוסס לגרימת נזק, כמו במקרה של עובד שנתפס בחוסר יושר".
אבל אם אלו פיטורי קיצוצים ואין חשש לגרימת נזקים - בכל זאת מנתקים את העובדים?
"נכון. אבל הרבה מעסיקים מעדיפים לשמור על הקניין הרוחני ולקחת את הסיכון שבתי הדין לעבודה יביעו תרעומת על המעשה".
אבל הניתוק עצמו לא יכול להתפרש כמו פיטורים שלא כדין ובלי לתת לעובד את זכות השימוע?
"אפשר לטעון שההחלטה לנתק את העובד מהמערכת מעידה על גמירת אומר להיפרד מהעובד ולכן לא רצוי לעשות את זה. למרות שהמעסיק יכול לטעון שהוא מנתק את העובד באופן זמני עד השימוע וככל שיוחלט בשימוע לא לפטר אותו, הוא יחובר מחדש".
הסוגיה הזו לא הגיעה לבית משפט?
"בכל החברות הרב לאומיות שפועלות בישראל ההזמנה לשימוע היא לא גחמה של מנהל שקל להפוך אותה בשימוע. הן מנהלות תהליך בדיקה מאוד רציני לפני שהן מזמינות עובדים לשימוע, ולכן קרוב ל-100% מהשימועים מסתיימים בפיטורים".