Head of Lunch, שימו לב למה שהתרחש השנה בתחום ארוחות הצהריים: סכום העסקה של הזמנה ממוצעת בסיבוס (Cibus) עלה ב-13%, אבל החדשות הטובות הן שגם הסבסוד שמעניקות חברות ההייטק לעובדים עלה ב-8%.
השפעת האינפלציה הורגשה היטב ב-2022 עם עליות מחירים תכופות במסעדות ובבתי הקפה. בעולם שבו קפה קר מתומחר ב-19 שקלים בכמה וכמה בתי קפה בתל אביב, מחירי ארוחות הצהריים של העובדים לא נותרו מאחור.
מנתוני ספקית פתרונות לסבסוד ארוחות לעובדים סיבוס סודקסו שהגיעו לידי tech12 עולה שההוצאה הממוצעת על ארוחת צהריים במסעדה ב-2022 עמדה על 55 שקל. הנתון מהווה זינוק של 25% לעומת 2021, שבה התשלום הממוצע היה 44 שקל. ב-2020 ההוצאה עמדה על 37 שקל בלבד.
ההוצאה הממוצעת על ארוחת צהריים במשלוח קפצה בשיעור מתון יותר, אך זאת לאחר זינוק משמעותי בין 2020 ל-2021. מנתוני סיבוס עולה כי מחיר הרכישה הממוצעת על משלוח (שבוצע דרך Wolt) עמד ב-2022 על 77 שקל. המחיר מסמן עלייה של 8% לעומת ממוצע של 71 שקל למשלוח ב-2021 - שלכשעצמו מהווה זינוק בן 27% לעומת ממוצע 2020, שהיה 56 שקל.
"המנות עולות יותר היום כי הכל התייקר - חומרי הגלם, עלות כוח האדם - וזה גורם למסעדות להעלות מחירים", אומרת סמנכ"לית השיווק והמוצר בסיבוס הגר ורשבסקי. עם זאת, לדבריה "יש סקטורים, כמו ההייטק והפיננסים, שהגדילו את סבסוד הארוחות לעובדים בהתאם".
נראה שכל עוד יש מי שמוכנים ויכולים לשלם את המחירים הללו אין סיבה שהם ירדו. גלי הפיטורים בהייטק לא פגעו במספר הזמנות העובדים שמחזיקים בכרטיסי סבסוד הארוחות של סיבוס או תן ביס המתחרה. רבים מהמפוטרים מצאו עבודות חדשות והמעסיקות לא פגעו בתנאי ההעסקה של העובדים הנותרים.
"אנחנו מודעים לאקלים הכלכלי אבל לא מרגישים בהתכווצות בשוק", מפרטת ורשבסקי. "אנחנו רואים הצטרפות של חברות חדשות [לשירות] וגם חברות שמפטרות שומרות על התקציב של הסיבוס. יש הסטה של תקציבים מאירועים חד פעמיים להשקעות אחרות בעובדים".
נתוני סיבוס מראים כי המעסיקים בהייטק אכן סופגים ולו חלק מעליות מחירי המזון במסעדות. בשנת 2022 שזה עתה הסתיימה עמד הסבסוד הממוצע לעובד בסיבוס על 1,060 שקל בחודש - עלייה של 8% לעומת 2021.
בשנת הגאות של 2021 הקפיצה בגובה הסבסוד הממוצע היתה גדולה עוד יותר, ועמדה על 11% לעומת הסבסוד של 2020. גובה סבסוד המזון הממוצע של עובדי ההייטק גבוה בשיעור ניכר (25%) מהסבסוד הממוצע בענף הפיננסים, שעמד על 850 שקל לעובד ב-2022.
יאנגו-דלי טוענת שפיצחה את השיטה לרווחיות במשלוחי מצרכים >>
לדעת ורשבסקי, העלייה בגובה סבסוד המזון בהייטק נובעת גם מעליית המחירים אבל גם מהתחרות על הטאלנטים: "הייטק הוא סקטור מתגמל מאוד וחשוב למעסיקים להרחיב את ההטבות לעובדים. זו הטבה משמעותית לעובדים, ולפני שהם חותמים עם חברה הם רוצים לדעת אם יש סיבוס ומה הסבסוד. הם לא יכולים לשבת עם חבר ולהשוות כמה הם מרוויחים, אבל הם כן יכולים להשוות כמה הם מקבלים בסיבוס. זו הטבה שמאוד קל להשוות וזה הפך לסטנדרט".
רק 80% מהעובדים מנצלים את כל הסבסוד מהמעסיק
הנה עוד כמה נתונים מעניינים שכדאי לדעת על הארוחות שלכם. לפי סיבוס, רק 80% מהעובדים מנצלים עד תום את הסבסוד שהם מקבלים מהמעסיק. המטבחים הפופולריים ביותר הם בשרים, אוכל אסייתי ואוכל ביתי. רוב ההזמנות מתבצעות בין 12:00 ל-13:00 בצהריים אבל 5% מההזמנות מבוצעות אי שם בין 1:00 בלילה ל-4:00 לפנות בוקר - בשעות האלה המשלוחים הפופולריים הם בעיקר גלידות וקינוחים.
סמנכ"לית השיווק והמוצר בסיבוס הגר ורשבסקי: "זו הטבה משמעותית לעובדים, ולפני שהם חותמים עם חברה הם רוצים לדעת מה הסבסוד. הם לא יכולים להשוות עם חבר כמה הם מרוויחים אבל הם כן יכולים להשוות כמה הם מקבלים בסיבוס"
41% מהעובדים מעדיפים לאכול את ארוחת הצהריים במסעדה, 45% מזמינים את האוכל אליהם ויש 14% שמזמינים ובאים לאסוף את המזון בעצמם. העיר שבה מזמינים הכי הרבה היא תל אביב, ואחריה ירושלים, פתח תקווה וחיפה.
מעניין לגלות שב-2022 בוצעו 98% מהזמנות המזון למשרד ורק 2% לבית, אבל ככל הנראה לא מדובר רק בסממן של החזרת עובדים למשרדים: גם ב-2021 הרוב המוחלט מההזמנות (94%) היו למשרד והיתר לבית. השיעור הגבוה מיוחס לכך שיש חברות שמאפשרות לעובדים להזמין משלוחים רק למשרד, וגם לכך שבבית אנשים רבים נוהגים לבשל לעצמם.
נתונים שהעבירה תן ביס לסיכום 2022 מראים כי האוכל שמזמינים הייטקיסטים נע בין ג'אנק פוד לבריאות: המנה שהם הזמינו הכי הרבה בשנה החולפת היתה סלט ואחריה שניצל, המבורגר עם צ'יפס ובמקום הרביעי קערות פוקה. ואם כבר אתם מתעניינים אז התוספות האהובות ביותר להמבורגר היו בצל מטוגן, ביצת עין וריבת בצל, בשעה שהתוספות הפופולריות ביותר על פיצות היו זיתים ירוקים, פטריות ותירס (למה?).
בנוסף, בתן ביס מצביעים על עלייה של 10% בהזמנת מנות טבעוניות. המנות המובילות בקטגוריה היו אטריות סובה, כריך מקושקשת טופו ושווארמה כרובית. בנוסף, נרשמו עליות של 224% בהזמנת מרקים, 181% בהזמנת מיצים ושייקים, ושל 88% בהזמנת מנות פלאפל. כמו כן, בתן ביס אומרים כי חל זינוק בהזמנת קינוחים וגלידות, וכי הטעמים האהובים בתחום היו בייגלה שוקולד חלב, שוקולב בלגי, פיסטוק וקרמל מלוח.
חברות משלוחי המצרכים במשבר, ואלו חדשות רעות להייטק כולו >>
בסיבוס לא חושפים מי היו המסעדות הפופולריות ביותר בשירות ב-2022, אבל כן סיפקו נתונים לגבי רכישות הסילבסטר. הערים שבהן נרשמו הכי הרבה הזמנות אוכל בערב האחרון של השנה היו תל אביב עם ממוצע עסקה של 127 שקל, ראשון לציון עם ממוצע של 115 שקל, ואחריהן פתח תקווה וערי השרון.
המסעדה הפופולרית ביותר להזמנות בסיבוס-wolt בלילה האחרון של 2022 היתה הטאקריה ואחריה shi-shi, בית הקפה מתחת לעץ, חנות המשקאות "אלכוהול 123" ואמריקה בורגרס.