לפני כ-3 חודשים פרסמה קרן הון הסיכון סימבול (Symbol) סקר בקרב יזמים שחשף את הצד הפחות מדובר של היזמות: מתח נפשי. נמצא בו למשל ש-33% מהיזמים מדווחים עם סטרס וחרדה, ישנים מעט בלילה, ועובדים שעות ארוכות מאד.

בסקר המשך, בחנה הקרן על מי היזמים נשענים כשהמצב נהיה קשה (התקופה הזו למשל). "החלטנו לבדוק מהן רשתות התמיכה שיש ליזמים ועל מי הם נשענים כשקשה", הסביר יובל אריאב, מייסד הקרן. הסקר נערך בקרב 81 יזמים, כולם כבר אחרי גיוס הון.

"אין על שותפים", פותח אריאב את מסקנות הסקר. 85% מהמשיבים מסרו שהם מתקשרים קודם כל עם השותף-המייסד כשהם "נתקלים באתגר מקצועי משמעותי". בדברי ההסבר למחקר נכתב כי שותפים הם ה-Go to להתייעצות מקצועית ומעצבים את "האישיות היזמית" זה של רעהו. אגב, אריאב עצמו שותף בודד בקרן.

"דם סמיך ממים": פונים למשפחה לפני המשקיעים 

המעגל השני הוא "משפחה וחברים". 65% העידו שהם יעזרו בהם בעת התקלות בקושי מקצועי. "דם סמיך ממים" נכתב במחקר, וסביר שיזמים יפנו אל קרובי משפחה או חברים לפני שהם יפנו למשקיעים שלהם למשל, ובכלל לנטוורק המקצועי. "זה הימור טוב שלא מעט מחבריהם של היזמים, הם יזמים בעצמם", מעיר אריאב. אגב, כשנשאלו היזמים על תמיכה שהיא "אישית" ולא רק מקצועית, התמונה התהפכה, והרוב יעדיפו לפנו קודם לבני משפחה ורק אז לשותף.

הדמות החשובה השלישית במעגל התמיכה היא המנטור. "לרוב היזמים אין מנטור. אבל אלו שיש להם מזכירים את המנטורים בתור גורם משמעותי ברשת התמיכה", הסביר אריאב. 62% מהיזמים דיווחו שאין להם מנטור. עוד נתון פיקנטי הוא שליזם מנכ"ל יש סיכוי כפול שיהיה לו מנטור מאשר יזם טכני . "זה מעניין אך לא ממש מפתיע", מוסר אריאב, מתכוון כנראה לסטיגמה של CTO. רשתות מנטורינג הן נושא מעניין שלעצמו, מעין רשת ענקית של "קח תן", כי 52% מהמשיבים בסקר מסרו שהם מנטורים בעצמם ועוד 30% הביעו נכונות לעשות זאת בהמשך הדרך.

 

יובל אריאב, Yuval Ariav (צילום: עומר הכהן, יחצ)
יובל אריאב מייסד קרן סימבול. "זה הימור טוב שלא מעט מחבריהם של היזמים, הם יזמים בעצמם"|צילום: עומר הכהן, יחצ

המעגל הרביעי והאחרון הוא קבוצת וואטסאפ של יזמים. "פה מצאנו התפצלות בגישות", נכתב במחקר. השאלה בסקר הייתה "האם מצאת ערך אישי ומקצועי בקבוצות של יזמים בלבד?". 44% השיבו שכן, אך 36% ציינו אותן כרועשות מידי.