47% מהעובדים בהייטק לא למדו את מקצועות המחשב, מהם 18% בעלי הכשרה הנדסית או מדעית אחרת וכשליש מהעובדים ללא הכשרה טכנולוגית בכלל. כך עולה מסקירה שפרסם היום מכון המחקר והמדיניות (SNPI) Start-Up Nation Policy Institute.

הסקירה בודקת את הקשר בין לימודים והכשרות במקצועות מדעי המחשב - תוך הבחנה בין סוג ההכשרה, התואר, מוסד הלימודים לבין התעסוקה בהייטק. הסקירה מתבססת על נתונים של 1.6 מיליון עובדים ישראלים שרשומים בלינקדאין, נכון לספטמבר 2022.

עם זאת, בקשר שבין מקצועות הלימוד להשתלבות בתעשייה נמצא כי 72% מאלו שלמדו את מקצועות המחשב מצאו עבודה בתעשייה - ורק 55% מבוגרי המדעים וההנדסות שאינן במקצועות המחשב, הצליחו להשתלב. שיעור העובדים בהייטק ממקצועות אקדמיים אחרים עומד על 36%.

 אורי גבאי  (צילום: Micha Loubaton, יחצ)
אורי גבאי, מנכ"ל SNPI. לימודי מחשבים הם עדיין שער הכניסה להייטק|צילום: Micha Loubaton, יחצ

הפער בשיעור ההשתלבות בין בוגרי מקצועות המחשב באוניברסיטאות לעומת המכללות קטן – 78% לעומת 69%, עם זאת שיעורי ההשתלבות של בוגרי אוניברסיטת רייכמן והמכללה האקדמית תל אביב יפו הם הגבוהים ביותר מבין המוסדות האקדמיים. 

לא מדד איכות ללימודים

עוד נמצא כי אין הבדל משמעותי בין סוג המוסד האקדמי, כל עוד המקצוע הנלמד הוא בתחום המחשבים. כאמור, 78% מבוגרי האוניברסיטאות השתלבו בהייטק לעומת 69% מבוגרי המכללות. אבל צמרת הטבלה של המוסדות האקדמאים מפתיעה במיוחד, כאשר הטכניון נמצא רק במקום השישי עם שיעור השתלבות של 77% מבוגריו.

במקומות הראשון והשני נמצאות אוניברסיטת רייכמן (87%) והאקדמית ת"א יפו (85%), אחריהן נמצאות במקומות השלישי והרביעי אוניברסיטאות בן גוריון ותל אביב עם שיעור השתלבות של 83% ו-81% בהתאמה.

בסקירה התייחסו גם להכשרות הבוטקמפ שהפכו למסלול כניסה פופולרי להייטק – שיעור בוגרי הקורסים שמשתלבים בתעשייה עלה מ-3% ב-2005 ל-13%. למרות העלייה הזו, בחברות בינלאומיות שיעור בוגרי הבוטקמפים עומד על 9% בלבד לעומת יותר מ-15% בחברות מקומיות

ב-SNPI מדגישים שאין להתייחס לשיעור הבוגרים המשתלבים בהייטק כמדד לאיכות הלימודים במוסדות האקדמיים. זאת מכיוון שישנם בוגרים שמשתלבים בתעשיות אחרות במקום בהייטק, כמו האקדמיה. הפער בין המוסדות יכול גם לנבוע מכך שמועמדים שמראש רוצים לעבוד בהייטק עשויים להעדיף תוכנית לימודים שכוללת יותר התנסות מעשית, או שמאפשרת לשלב לימודים עם עבודה.

בסקירה התייחסו גם להכשרות הבוטקמפ שהפכו למסלול כניסה פופולרי להייטק – שיעור בוגרי הקורסים שמשתלבים בתעשייה עלה מ-3% ב-2005 ל-13%. למרות העלייה הזו, בחברות בינלאומיות שיעור בוגרי הבוטקמפים עומד על 9% בלבד לעומת יותר מ-15% בחברות מקומיות. מעל 75% מבוגרי הבוקטמפים בשנת 2019 שהשתלבו בתעשייה, נקלטו בחברה מקומית.

נמצא כי 46% מבוגרי הבוטקאמפ סיימו גם תואר אקדמי, מתוכם: 68% הם בעלי השכלה אקדמית ושהקורס עבורם היה הסבה מקצועית. 20% הם בעלי השכלה קודמת במקצועות המחשב, שייתכן שלקחו קורס נוסף כהשלמה פרקטית, ו-12% הם בעלי השכלה מדעית והנדסית שאינה במקצועות המחשב.