כמה עולה עובד בהייטק? ענף ההייטק חווה לאחרונה גלי פיטורים, בעולם ובישראל, וחברות רבות נפרדות מעובדים כחלק מתהליכי צמצום והתייעלות והתאמת ההוצאות להכנסות החזויות. חברות ההייטק אינן יצרניות ברובן ולכן אין להן עלויות של ייצור, רכישת חומרי גלם, אחזקת מלאים, לוגיסטיקה ועוד. הנתח הארי של ההוצאות הוא המשאב האנושי, ולכן פיטורים הם הדרך הכמעט יחידה לחסוך בעלויות, ובוודאי המהירה ביותר לחיסכון מירבי.
אתמול אחה"צ דיווחה חברת הפינטק פאגאיה על פיטורי כ-140 מעובדיה, לעומת הערכות קודמות לפיטורים של 100 עובדים. לדבריה, הצעד יביא לחיסכון שנתי של 30 מיליון דולר בהוצאות, ובחשבון פשוט: עלות של כ-60.3 אלף שקל לעובד בחודש.
בתחילת החודש דיווחה גם חברת פתרונות הווידיאו קלטורה על סבב הפיטורים השני שלה שכולל 77 עובדים, שיביא לדבריה לחיסכון שנתי של 16 מיליון דולר – עלות ממוצעת של 58.5 אלף שקל לעובד. באוגוסט האחרון ערכה החברה סבב קיצוצים ראשון של כ-80 עובדים, שמהווה חיסכון בעלויות של 80 מיליון דולר או 63.4 אלף שקל בחודש, נכון לשער הדולר אז.
לא על השכר לבדו
השכר בהייטק אמנם גבוה, אבל המספרים שנכתבו כאן לא משקפים את השכר שהעובד רואה בתלוש החודשי, אלא את העלות שלו לחברה. לצד עלות מעסיק שכוללת הפרשות פנסיוניות וביטוחים המחויבים בחוק שמהווים תוספת של כ-30% על שכר הברוטו של העובד, כל עובד מייצר שורה של עלויות נלוות. בין העלויות הללו: שכירות משרדים (25-15 מ"ר לעובד בממוצע, תלוי במספר העובדים ובמפרט הפינוקים והתוספות כמו מטבחים, חדרי מנוחה, משחק, חדרי ישיבות, הרצאות וכו'), ציוד טכנולוגי כמו לפטופ, מסך מחשב, בונוסים שנתיים, אחזקות הוניות (אופציות, מניות או מניות חסומות), רישיונות תוכנה, ביטוחי בריאות פרטיים, חניה, אירועים, מתנות, סבסוד ארוחות, קורסים, הכשרות מקצועיות, קפסולות למכונת הקפה ועוד.
אמנם ההוצאות הישירות והמשתנות כמו רישיונות תוכנה, ביטוחי בריאות, הכשרות מקצועיות, סבסוד ארוחות, אירועים ותלושים לפסח נעצרות מיד - אבל עלויות נדל"ן יותר קשה לצמצם
אלא שגם כשעובד מפוטר, אין בכך כדי לחסוך את כל העלויות שלו. אמנם ההוצאות הישירות והמשתנות כמו רישיונות תוכנה, ביטוחי בריאות, הכשרות מקצועיות, סבסוד ארוחות, אירועים ותלושים לפסח נעצרות מיד, אבל עלויות נדל"ן יותר קשה לצמצם - פיטורים של 20% מכוח העבודה לא מצמצמים את שטחי המשרדים ב-20%, שכן חוזי השכירות הם לטווח ארוך - בדרך כלל חמש שנים לפחות עם אופציות להאריך לתקופות נוספות. גם את העלות שכבר הושקעה בציוד משרדי של העובד קשה מאוד להחזיר, למעט מכירה של מחשבים במחירים נמוכים וכו'. לכן, גם דמי הניהול שמשלמות החברות לחברת האחזקה של הבניין ותשלומי הארנונה לעירייה לא נגרעים בשורת ההתחייבויות.
הפיטורים גם מגדילים הוצאות מסוימות: פאגאיה למשל דיווחה אתמול על עלות כוללת של 4 מיליון דולר ב"תשלומי פרידה" (separation payments) ל-140 העובדים (28.5 אלף דולר לעובד). גם מיקרוסופט, שהודיעה על תוכניות לפיטורי ענק של כמעט 5% מכוח העבודה שלה – 10,000 עובדים עד מרץ 2023, ציינה שהמהלך ילווה בהוצאה חד פעמית של 1.2 מיליארד דולר עבורם (120 אלף דולר לעובד), בין היתר על המשך מימון ביטוחי בריאות לחצי שנה והטבות נוספות. החברה ציינה כי תצופף את שטחי העבודה של העובדים ותאחד שכירויות של משרדים כחלק מהקיצוץ.