הפיטורים בהייטק מגיעים לנתונים הרשמיים ומשקפים עלייה במספר דורשי התעסוקה: בחודש מרץ האחרון נרשמו בלשכת התעסוקה כ-4,300 מפתחי תוכנה ומנתחי יישומים - זינוק של 126% במספר דורשי התעסוקה בעיסוק זה בהשוואה לחודש המקביל ב-2022.
במקביל, הנתון של חודש מרץ משקף עלייה של 15% במספר מפתחי התוכנה ומנתחי היישומים דורשי העבודה מתחילת השנה. כך עולה מנתונים שמפרסם הבוקר שירות התעסוקה.
בדיקת מספר מפתחי התוכנה שנרשמו בשירות התעסוקה בשנה האחרונה מעלה כי עיקר הזינוק היה מהמחצית השנייה של 2022. בעוד שבמחצית הראשונה של השנה שעברה מספר דורשי העבודה במשלח יד זה נע סביב 1,900-2,200 איש, ששת החודשים האחרונים כבר הציגו סיפור אחר.
לקראת סוף 2022 ובמיוחד אחרי חגי תשרי מספר דורשי העבודה החל לטפס מעלה. בדצמבר האחרון מספר דורשי העבודה בתחום הפיתוח חצה את רף ה-3,000 ועתה, בחודש מרץ, הוא עבר גם את קו ה-4,000.
הנתונים משקפים את השינוי שעוברות חברות הייטק המקומיות. לדברי מנכ"לית חברת ההשמה גוטפרנדס שירי וקס, אף שהפיטורים בתעשייה החלו במקצועות המעטפת כשיווק, מכירות, הצלחת לקוח ושיווק, כעת הם מגיעים גם לאזורים הטכנולוגיים בחברה.
"לאחרונה הפיטורים מגיעים לליבה הטכנולוגית ואנחנו עדים לפיטורים של אנשי דבאופס, מפתחים וחוקרים", מסרה וקס. "אי אפשר להצביע על תחומים מסוימים או מקצועות ספציציים שבהם מפטרים יותר, אלא על מגוון של משרות. כן רואים שכוח האדם שיוצא מהתעשייה הוא בעיקר של עובדים ג'וניורים עם פחות משנתיים ניסיון - לפעמים כי המשרה שלהם מבוטלת ולפעמים כי מחליפים אותם באנשים עם ניסיון רב יותר של כחמש שנים".
לדברי וקס, "בגלל שמצבת כוח האדם בחברות מוגבלת היום, המנהלים רוצים שכל עובד שנמצא בחברה יהיה מצוין. לפעמים ההחלפה הזו עולה יותר כסף אבל המנהלים רוצים שמי שנשאר לעבוד בחברה יהיה חזק ויוביל אותה קדימה".
שירי וקס מחברת ההשמה גוטפרנדס: "כוח האדם שיוצא מהתעשייה הוא בעיקר ג'וניורים עם פחות משנתיים ניסיון - לפעמים כי המשרה שלהם מבוטלת ולפעמים כי מחליפים אותם באנשים עם ניסיון רב יותר של כחמש שנים"
מנתוני שירות התעסוקה עולה כי בניגוד למגמה בהייטק, במספר של כלל דורשי העבודה במשק נרשמה עלייה מינורית בלבד, והוא הסתכם במרץ ב-154.9 אלף איש. בשירות מזהים מגמה של "התחזקות החלשים והחלשות החזקים" בשוק העבודה, שבאה לידי ביטוי בהתפלגות דורשי העבודה לפי ערים ואשכולות חברתיים כלכליים.
בשירות התעסוקה מצביעים על הסברים אפשריים למגמה ובהם פיטורים נרחבים בענפי ההייטק, עלייה בדורשי העבודה בעלי משלחי יד אקדמאים, קושי בגיוס כספים בשל הריבית הגבוהה, עצירה בשוק הנדל"ן והיחלשותו היחסית של השקל.