אפל חווה ירידה במכירות, בגוגל ההכנסות מפרסום ירדו, הלקוחות של מיקרוסופט חוסכים בהוצאות, אמזון מזהירה מצמיחה איטית ומטא מרוויחה מפיטורים מאסיביים ו-buyback מאסיבי לא פחות. חמש חברות הביג טק הציגו את הדוחות הרבעוניים שלהן וחשפו רבעון מאכזב ותחזיות עגומות, אבל זה ממש בסדר?
כשב-2022 מטא דיווחה על קיטון במשתמשים, היא שילמה על כך בצניחה של 23% במניה. אמש, כשחברות הביג טק סיימו להציג את הדוחות שלהן - בהם הוצגו הרבעונים הגרועים מזה שנים - הן מחקו לכל היותר 5% אחרי המסחר, וגם עם פתיחת המסחר המגמה הזו נמשכת. אמזון יורדת 4%, גוגל כ-2%, ואפל אפילו נסחרת בעליות קלות.
גם טרם הוצגו תוצאות האמת, היה די ברור שכל החברות ירשמו ירידה כלשהי בצמיחה ובהכנסות ועל פני מרבית התחומים שלהן, וזה אכן קרה. השאלה הגדולה שריחפה מעל עונת הדוחות הנוכחית הייתה כיצד הענקיות האלה, שהפכו גם סמן קיצוני למשכורות גבוהות ותנאי עבודה מפנקים, יתמודדו עם ירידות וסביבה מאקרו-כלכלית מאתגרת. אחרי שנה שבה הן אבדו במשותף 3.9 טריליון הדולר, המשקיעים כנראה רצו להאחז בכל בדל של תקווה.
השאלה הגדולה שריחפה מעל עונת הדוחות הנוכחית הייתה כיצד הענקיות האלה, שהפכו גם סמן קיצוני למשכורות גבוהות ותנאי עבודה מפנקים, יתמודדו עם ירידות וסביבה מאקרו-כלכלית מאתגרת
התשובה (החלקית לפחות) הייתה שהן עשו את מה שצריך. מלבד אפל, כל האחרות הכריזו על סבבי פיטורים עוד לפני הדוחות, במקרה של מטא זה היה סבב גדול יותר ומוקדם יותר. האווירה בשיחות המשקיעים שאחרי הדוחות נעה בשבוע האחרון בין איפוק לשמרנות. הגדיל ועשה מייסד מטא, מאק צוקרברג, שהכריז על 2023 כעל "שנה של יעילות" ודיבר על ארגון חזק ומהיר (nimble), על צמצום של דרג הנהלת הביניים ועל קיצוץ של כמה מיליארדים בהוצאות. המשקיעים עפו על הנרטיב הזה ומניית מטא כבר עלתה ב-23% מאז פרסום הדוחות בשבוע שעבר.
מנכ"לים אחרים אולי לא היו נלהבים כמו צוקרברג כשדיברו על קיצוצים ופיטורים, אבל הם בהחלט ניסו לשדר שהאווירה השתנתה. בהעדר יותר מדי סיבות אחרות לאופטימיות, המשקיעים כנראה שמחו לאמץ את הנרטיב הזה בשתי ידיים. צוקרברג, ספר אחד האנליסטים, אמר את המילה "יעילות" 30 פעם בשיחת המשקיעים והמסר בהחלט עבר. כך הצליחו להתעלם מהפסדים של 13.7 מיליארד דולר של חטיבת Reality Labs של החברה, שאחראית על חזון המטאוורס, למרות תשובה חד משמעית מהחברה שאין שום כוונה לקצץ בהוצאות על החלום היקר הזה.
נכון לכתיבת שורות אלה, קשה להמר איך אמזון, אפל וגוגל יסיימו את השבוע, אבל כן אפשר להיעזר בדוגמה של מיקרוסופט, שפרסמה דוחות לא טובים לפני 10 ימים ולמרות ירידות קלות אחריהם, היום המניה בירוק.
אחרי ינואר מוצלח בשווקים, שהגיע בעצמו אחרי כמעט שנה נוראית, יש יותר ממעט אופטימיות באוויר. בקיצור, המשקיעים רוצים לחייך והם בוחרים להאמין שענקיות הטק למדו את הלקח
אחרי ינואר מוצלח בשווקים, שהגיע בעצמו אחרי כמעט שנה נוראית, יש יותר ממעט אופטימיות באוויר. האוקראינים עדיין נלחמים, אבל עם טנקים חדשים, סין זנחה את מדיניות ה"זירו קוביד" שלה, האינפלציה אולי נבלמה והריבית גבוהה אבל צפויה לעלות במתינות יותר מעתה. בקיצור, המשקיעים רוצים לחייך והם בוחרים להאמין שענקיות הטק למדו את הלקח.
שפה תאגידית ל"תראו, ציפור"
בשיחת המשקיעים של אפל אמש, למשל, האנליסטים שאלו שאלות מנומסות והסתפקו בתשובות חלקיות, לעיתים אפילו מתחמקות. הם נתנו לקוק וה-CFO שלו לספר להם כמה הם "bullish על הודו", איך כל בעיות שרשרת האספקה נפתרו ואפילו די התעלמו מפירורי תחזיות אפרוריים שנזרקו לשיחה והועלמו מהדוחות. אנשים רוצים לחזור למשחק, אמר לניו יורק טיימס אנליסט של Evercore ISI אתמול "ולא צריך הרבה חדשות טובות כדי שמניות ירשמו ביצועים טובים".
באפל חפרו שוב ושוב על 2 מיליארד מכשירים פעילים, עליה של 150 מיליון מהתקופה המקבילה אשתקד, והמשקיעים נהנו לשמוע איך החברה משפרת את המוניטיזציה שלה מכל אחד מהלקוחות האלה. אצל גוגל המנכ"ל סונדאר פיצ'אי סיפר שהוא "רואה את [התקופה הנוכחית] כמסע חשוב של החברה להינדוס מחדש של של עלויות בצורה יציבה" (re-engineer the company’s cost base in a durable way). כל המנכ"לים גם הדגישו שהדולר החזק הביא לעלויות המרה גבוהות וקיצץ את שורת הרווח, מה שנכון אבל הוא גם דרך יפה להגיד בשפה תאגידית מכובסת "תראו ציפור".
ענקיות הטכנולוגיה, ולמעשה המגזר כולו, רחוק עדיין מלראות את קצה היער. התחזיות לא רק לרבעון הקרוב אלא כמעט לכל השנה הקרובה לא מעודדות. במקביל הרי המזומן שהחברות האלה יושבות עליהם כבר לא יכולים לחלץ אותן מכל צרה. אם פעם כמעט כל מהמורה בדרך הייתה נפתרת באמצעות רכישה של טכנולגיה או מנוע הכנסות חדש, הרי שהאווירה הרגולטורית הנוכחית ממש לא מאפשרת זאת. אפילו הניצחון המינורי של מטא יממה לפני פרסום הדוחות שלה לא ישנה זאת. אחד הפתרונות שעומדים לרשותן של חברות ענק כאלה הוא buyback של מניות, כפי שאכן מתרחש בשגרה. אבל אי אפשר לעשות abuse מוחלט לפרקטיקה הזו. בינתיים נראה שהנרטיב של המנכ"לים נופל על אוזניים קשובות, אבל אולי התגובה הזו דווקא צריכה להדאיג אותם. אם זה נראה קל מידי זה כנראה לא בר קיימא.