עינת גז בוודאי ידעה שהציוץ שלה הבוקר הולך לעורר סערה, למעשה, כותבת שורות אלה סבורה שסערה הייתה אחת המטרות לשמן צויץ. גז היא קצת אושיית רשת בהייטק הישראלי, עם כ-10,000 עוקבים בטוויטר היא לא מהססת להגיב ולהביע את דעתה בנושאים מקצועיים ולעיתים גם אישיים.
נכון לכתיבת שורות אלה מעל ל-600 אלף איש ואישה קראו את ההצהרה הקצרה של גז רק בטוויטר, ומי יודע עוד כמה מאות אלפים נחשפו לכך בעקבות הסיקור הנרחב. לפי ההצהרה חברת פאפאיה גלובל שהקימה הולכת להעביר את הכספים שלה לחו"ל בעקבות הרפורמה הממשלתית המתהווה. גז, שעומדת בראש חברת פינטק, בוודאי יודעת טוב יותר מרבים מאיתנו מה המשמעות של צעד כזה. היא מבינה, למשל, שאת תשלום המיסים עובדיה הישראלים יצטרכו להמשיך להעביר כאן בארץ או שללא התגייסות עצומה, נחשול של מצטרפים, גם המערכת המוניטרית המקומית לא תושפע מצעד כזה.
עד כה מחאת ההייטקיסטים שמרה על ארשת של נימוס. מהמכתב הפומבי לראש הממשלה לפני כמעט חודש ועד הצטרפות למחאה הכללית ואפילו חסימת רחוב קפלן ביום שלישי האחרון. כולם צעדים שנעשו במידה ותוך ניסיון של המוחים להדגיש שהם לא באו לשבור את הכלים, שהמניע שלהם כלכלי ולא פוליטי ושהמטרה היא דווקא לשמור על חוסנה של התעשייה. הצעד ההצהרתי של גז - שטרם ברור אם ומתי ייצא לפועל - הוא לא רק עליית מדרגה אלא גם שינוי עמדה.
"אנו עלולים לראות גם נהירה של חברות טכנולוגיה, כולן חברות בינלאומיות במהותן, אל מחוץ לישראל, וכך גם את תשלומי המיסים שלהן. מי כמוך מבין ויודע אלו השלכות הרסניות עשויות להיות לכך לכלכלה ולחברה בישראל", כתבו ההייטקיסטים לנתניהו לפני חודש, אבל בתעשייה הקפידו מאוד שלא להפוך את התחזית הזו למציאות. עד הבוקר. גז ניסתה בשבועות האחרונים להרים כמה מהלכים דרמתיים יותר ממכתבים ומחאות אבל התקשתה לגייס אליהם מצטרפים נוספים. גם מי שמסכים איתה ברמה העקרונית חושב שהזמן לא בשל לצעדים כאלה עדיין ושמדובר בסוג של נשק יום הדין.
כל הצעדים שנעשו עד כה במחאת הייטקיסטים הדגישו שהם לא באו לשבור את הכלים, שהמניע שלהם כלכלי ולא פוליטי ושהמטרה היא דווקא לשמור על חוסנה של התעשייה. הצעד ההצהרתי של גז - שטרם ברור אם ומתי ייצא לפועל - הוא לא רק עליית מדרגה אלא גם שינוי עמדה
גם מי שלא מסכים איתה צריך להעריך את גז על הנכונות ללכת לפני המחנה, לספוג את האש ואת מבול האלימות שמופנה כלפיה ברשתות בימים האחרונים, עוד מאז נאמה על הבמה במחאה האחרונה. אבל לצד ההערכה חשוב לשאול מה תהיה ההשפעה של הצעד הזה על מחאת ההייטק. על העובדה שלראשונה ובמאמץ ניכר ההייטק מביע עמדה פוליטית. לא אכנס כאן למחאת הפונדקאות ולסיבות שבגינן אני חושבת שמדובר במקרים שונים בתכלית, אבל אגיד שלמרות הניסיונות לכבס, אין ספק שמדובר בעמדה פוליטית. אולי לא מפלגתית, אבל בהחלט פוליטית.
בינתיים אין התגייסות רבתי ללכת בעקבותיה של גז ולבצע צעדים דומים, ההפך הוא הנכון. נראה שהסירוב של בכירים נוספים להתייחס לצעד הזה נובע מרצון לכבות את האש ולהחזיר את המרצע לשק. אבל הצעד של גז הבוקר שם את הדברים על השולחן. כעת השאלה שתופנה לכל בכיר ובכירה שידברו על המחאה תהיה "האם תוציאו את הכסף שלכם מישראל?", או לכל הפחות "מה אתם חושבים על המהלך של גז?". נרצה או לא נרצה - גז שינתה את השיח ולדעת רבים מוקדם מדי ולא לטובה.