הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) יוצא במתקפה חריפה נגד מטבע הביטקוין במאמר שפורסם אתמול בבלוג הרשמי של הרגולטור הפיננסי. במאמר, שכותרתו Bitcoin’s last stand, נטען כי ההתאוששות במחיר הביטקוין סביב שער של 20 אלף דולר מאמצע חודש יוני ועד לצניחה המחודשת על רקע קריסת בורסת הקריפטו FTX היא בבחינת "הנשימה האחרונה" של המטבע לפני הפיכתו ללא רלבנטי.

בין היתר נכתב במאמר כי הביטקוין משמש לעתים רחוקות לתשלומים חוקיים, ונטען שעסקאות ביטקוין אמיתיות הן מסורבלות, איטיות ויקרות: "ביטקוין מעולם לא שומש במידה משמעותית עבור טרנזקציות חוקיות בעולם האמיתי".

אף שהפרסום מלווה בהצהרה כי הדעות המתפרסמות בבלוג לא בהכרח מייצגות את תפיסות ה-ECB, זהות החתומים על הפוסט מאותתת על חשיבותן: על הפוסט חתומים במשותף המנהל הכללי של מחלקת תשתיות שוק ותשלומים ב-ECB אלריך בינדסל; ויורגן שאף, המשמש כיועץ למחלקה.

הכותבים מציינים כי בועות ספקולטיביות מבוססות על הזרמה של כסף חדש. משם הם ממשיכים ואומרים כי כמה קרנות הון סיכון עדיין משקיעות סכומים גדולים בביטקוין ומוסיפים כי למשקיעים אלו יש תמריץ גבוה להמשיך באופוריה סביב המטבע

לדעת הכותבים, הצניחה הנוכחית בשווי הביטקוין היתה צפויה עוד לפני שקריסת FTX הביאה לירידה חדה נוספת בשווי המטבע הווירטואלי אל מתחת ל-16 אלף דולר - שפל בן שנתיים.

יתרה מכך, הכותבים אומרים כי שווי השוק של הביטקוין אינו אלא הערכה ספקולטיבית, מכיוון שבין היתר אינו מייצר תזרים מזומנים כמו השקעות נדל"ן, אין בו שימוש כמו שניתן לעשות בסחורות והוא אינו משלם דיבידנדים כמו מניות.

בינדסל ושאף הולכים צעד אחד קדימה ומציינים כי בועות ספקולטיביות מבוססות על הזרמה של כסף חדש. משם הם ממשיכים ומציינים כי כמה קרנות הון סיכון עדיין משקיעות סכומים גדולים בביטקוין. לטענתם, למשקיעים אלו יש תמריץ גבוה להמשיך באופוריה סביב המטבע הווירטואלי, ורומזים כי ייתכן שהם מנשימים מלאכותית את המסחר במטבע.

לדעת בכיר ה-ECB ויועצו, קידום רגולציה על הביטקוין מבססת תפיסות שגויות. "האמונה שיש לתת מקום לחדשנות בכל מחיר ממשיכה בעקשנות", הם כותבים ומציינים כי שימוש בטכנולוגיה מתקדמת כמו בלוקצ'יין אינו מהווה תנאי מספק כערך מוסף למוצר שמבוסס על הטכנולוגיה.

לסיום מזהירים בבנק האירופי כי בנקים וגופים פיננסיים שמקדמים השקעות בביטקוין מסכנים את תדמיתם ואת תדמית התעשייה הפיננסית כולה - אזהרה מעניינת בהתחשב בתפקיד הרגולטורי שיש ל-ECB כלפי הבנקים הגדולים ביבשת.