צפי לירידה לא מפתיעה בשוק הקריפטו, כך לפי חברת הייעוץ הפיננסי למיזוגים ורכישות Architect Partners. עסקאות מיזוג ורכישה, בייחוד כשהן נעשות לפי שוויים נמוכים, מעידות על קושי בתעשיה: חברות בוחרות להתמזג או להירכש בהיעדר אופציות אחרות כגון הנפקה או גיוס הון. בחברת הייעוץ מסבירים: "פעילות ה-M&A בחצי הראשון של 2022 שברה את הקצב של אשתקד - אבל החצי השני נראה עמום, עם סבירות גבוהה לירידה מסוימת", כתבו במחקר והוסיפו כי "השוויים הושפעו מאוד".
במחקר נכתב עוד ש"השוויים של חברות בריאות נותרו גבוהים [עד כה] ביחס כללי לסקטורי הטכנולוגיה והפינטק - בשל פוטנציאל צמיחה והון שמכוון לקריפטו. ייתכן וברבעון הנוכחי נראה עלייה במיזוגים ורכישות שנובעים ממצוקה", הוסיפו.
לפי נתוני המחקר על השקעות VC, המספרים קצת מתעתעים: ב-2021 תועדו בסה"כ 1,807 עסקאות M&A והשקעות VC בחברות קריפטו, בשווי כולל העומד על 26.5 מיליארד דולר. בחצי הראשון בלבד של 2022 לעומת זאת, 1,004 השקעות VC בחברות קריפטו, בלי ה-M&A, שהגיעו לשווי מצרפי של 20.5 מיליארד דולרים. בחצי הראשון של 2022 היקף המיזוגים והרכישות בתחום הקריפטו היה 5.5 מיליארד דולר, לעומת היקף כולל של 7.8 מיליארד בכל 2021 - שהייתה שנת שיא.
על פניו הקצב טוב, אבל בפירוק החציון לשני רבעים ניכרת הירידה: ברבעון הראשון של השנה, 500 עסקאות VC הניבו כמעט 12 מיליארד דולר. ברבעון השני - על 504 עסקאות גייסו פחות מ-8.7 מיליארד. כלומר ב-Q1 גויסו בממוצע קצת פחות מ-24 מיליון דולר לעסקה, וב-Q2, הגיוס הממוצע ירד לקצת יותר מ-17 מיליון דולר.
אסף אלמליח, פרוקסיביט: "באופן מפתיע אני חושב שה-DeFi, שחווה את הנפילה הכי גדולה בקריסה האחרונה, הוא התחום שרוב המשקיעים נכנסו אליו. כי יש לו יכולת לייצר ערך בטווח הקרוב"
למרות הקריסות האחרונות שראינו בפלטפורמות המסחר המבוזרות לגמרי (DeFi) ואלה שהן בעלות ניהול מרכזי (CeFi), בשל הקריסות במטבעות הקריפטוגרפיים ובראשם הביטקוין המתאושש לאטו - נראה שהכסף ממשיך לזרום דווקא להשקעות אלה. "באופן מפתיע אני חושב שה-DeFi, שחווה את הנפילה הכי גדולה בקריסה האחרונה, הוא התחום שרוב המשקיעים נכנסו אליו. כי יש לו יכולת לייצר ערך בטווח הקרוב", אומר אנליסט הקריפטו אסף אלמליח מפרוקסיביט. "תחום הגיימינג הוא תחום מצוין, אבל המודלים העסקיים שם עוד לא מגובשים. בתחום התשתיות המודלים הרבה יותר ברורים".
אבישי עובדיה, מייסד קוליידר ונצ'רס, שגייס בתחילת השנה סבב גיוס של 54 מיליון דולר לפעילות רכש, אומר כי מתחת לפני השטח יש עירנות. "עשינו את הסגירה של הקרן לקראת סוף הבול מרקט (העליות בבורסה, א"ל), במטרה להשקיע בשוק הדובי", אמר עובדיה ל-tech12 והוסיף כי "כרגע כבר עשינו שש עסקאות, ואחוז העסקאות בישראל עלה. אנחנו משקיעים ביזמים ישראלים וזה משמח מאוד כי בהתחלה רצינו להשקיע ולא היה במי. בשנים האחרונות יש הרבה חיילים מיחידות המודיעין שפותחים סטארט אפים בתחום".
מה ההבדל בין איך שאתה משקיע עכשיו ובין לפני הנפילות?
"החזרה לממדים הנורמליים חידדה שהזמן של הריטייל עוד לא הגיע. כלומר, גברת כהן מחדרה לא תדע מחר איך להשתמש ב-DeFi. כרגע זה בעיקר תשתיות שאמורות לייצר את ה-mass adoption ויש ארבעה ורטיקלים. הראשון סייבר, אנחנו רואים יותר ויותר יזמים שמנסים לפתור בעיות אבטחה בווב 3, אנחנו מאמינים שזה חייב להיפתר בשביל האדופשן.
"הוורטיקל השני זה תשתיות ביזור. סטרקוור הישראלית היא דוגמה להצלחה בתחום. אנחנו מזהים סטארט אפים שרוצים לבנות תשתיות מבוזרות שיאפשרו ליזמים לבנות על גביהן תשתיות. הוורטיקל השלישי הוא עולמות הפינטק והאינשורטק והרביעי זה כל התחום של הגיימינג".
האם הגענו לתחתית? כנראה שלא
למרות הנפילות הכואבות והמחיקות המשמעותיות, התהליכים שחווה הקריפטו מזכירים לשחקנים את המצב בדוט.קום. נמרוד להבי, ממייסדי Simplex, שמספקת שירותי סליקה מאובטחים לתעשיית הקריפטו ושנרכשה אשתקד ב-250 מיליון דולר על ידי Nuvei, אומר שאנחנו כנראה עוד לא שם.
"עוד מוקדם מדי לדבר על סוף המשבר ולהערכתי יש דרך למטה, כי זה מחובר לסביבת המאקרו, האינפלציה ממשיכה לעלות וייקח כמה חודשים עד שהיא תתאזן כלפי מטה ואז יהיה שוק דובי של בערך שנה", העריך בשיחה עם tech12. "הייתה פראות הרבה מעל הקו הסביר, עכשיו יש פראות הרבה מתחת לקו הסביר. בסוף נחזור לקו הסביר ונראה שוב סייקל של צמיחה".
אתה חושב שימי ה-HODL מאחורי הסקטור?
לדעתי אנחנו בתקופה של בין שנה לשנה וחצי של ירידה לפני הכניסה לסייקל הבא שזה יתחיל לרוץ ואז כבר יהיו רגולציות. בבועת הדוט.קום אף אחד לא היה צריך אפליקציית דייטינג לכלבים, אבל יש מספיק חברות ששרדו".