שוק המטבעות הדיגיטליים סובל בשנה האחרונה ממשבר אמון. המשבר הזה החריף בנובמבר האחרון, בעקבות השערורייה סביב קריסתה הפתאומית של בורסת הקריפטו FTX ומעצרו של המייסד והמנכ״ל שלה לשעבר סם בנקמן-פריד, המוכר בכינוי SBF. קשה לצפות מהציבור לתת אמון בשוק הזה, אחרי שאחת הבורסות הפופולריות בו הגיעה לפשיטת רגל כשלוש שנים בלבד לאחר היווסדה, ומייסדה מואשם בהונאת משקיעים בהיקף של מיליארדי דולרים.
בתגובה לפרשה הזאת, התחילו הרגולטורים ברחבי העולם ובעיקר בארה"ב להדק את הפיקוח שלהם על שוק הקריפטו, ובמיוחד על הבורסות הגדולות שפועלות בו. בארה"ב, בורסת הקריפטו הגדולה ביותר היא קוינבייס (Coinbase), שבבעלות חברת קוינבייס גלובל הציבורית. 76% מהמסחר במטבעות קריפטו בארה"ב מתנהל בקוינבייס, לפי נתונים עדכניים שפורסמו באתר CoinGecko.
נכון לסוף 2022, היו לבורסת קוינבייס 110 מיליון לקוחות מיותר מ-100 מדינות בעולם. שתי השחקניות הבאות בגודלן בשוק האמריקאי הן בייננס, בעלת בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, שפועלת בארה"ב באמצעות החברה הבת Binance.US, ובורסת הקריפטו Crypto.com.
קוינבייס היא חברה ציבורית, ולכן פעילותה העסקית הרבה יותר שקופה לציבור הרחב לעומת בורסות קריפטו גדולות אחרות. תעשיית הקריפטו, שכבר מייחלת זמן רב לבהירות רגולטורית שתאפשר לפעול באופן לגיטימי בשווקים הפיננסיים, תולה בקוינבייס לא מעט תקוות
קוינבייס, שהוקמה ב-2012 על ידי המנכ"ל והמייסד השותף בריאן ארמסטרונג, נבדלת ממתחרותיה הגדולות לא רק בכך שהיא ותיקה מהן, אלא גם בהיותה חברה ציבורית. לכן, פעילותה העסקית הרבה יותר שקופה לציבור הרחב, לעומת פעילותן הסמויה, ולעתים אף מפוקפקת, של בורסות קריפטו גדולות אחרות בעולם.
תעשיית הקריפטו, שכבר מייחלת זמן רב לבהירות רגולטורית שתאפשר לה לפעול באופן לגיטימי בשווקים הפיננסיים, תולה לא מעט תקוות בקוינבייס, בתור חברת הקריפטו הציבורית הגדולה בעולם.
מנהל הבורסה פורש אחרי שנתיים וחצי
קוינבייס גלובל נהפכה לחברה ציבורית לפני שנתיים, ב-14 באפריל 2021, כשמניותיה התחילו להיסחר בבורסת נאסד"ק. ביום שבו הצטרפה לוול סטריט, שוק הקריפטו היה שרוי באופוריה. מחירו של הביטקוין, המטבע הגדול בשוויו בשוק הקריפטו, זינק באותו יום לשיא של 64,863 דולר. השיא הזה נשבר שוב חצי שנה לאחר מכן, כשמחיר הביטקוין עלה לשיא כל הזמנים, 68,789 דולר.
בימיה הראשונים כחברה ציבורית, קוינבייס נהנתה מאוד מההייפ סביב שוק הקריפטו. מניית קוינבייס נסגרה ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק במחיר של 328.28 דולר, ששיקף לחברה שווי שוק של 85.8 מיליארד דולר - וזה עוד אחרי שירדה 1.7% באותו יום.
שנתיים לאחר מכן, קוינבייס נראית רחוקה מימי הזוהר שלה, וכך גם הביטקוין. בסיומו של יום המסחר אתמול (שני), נסגרה מניית קוינבייס במחיר של 66.13 דולר, נמוך ב-80% מהמחיר שבו סגרה את יומה הראשון בנאסד"ק. הביטקוין נסחר אתמול בלילה בבורסות הקריפטו במחיר ממוצע של 29,130 דולר, נמוך ב-58% מהשיא שלו.
על רקע ירידת נפחי המסחר בשוק הקריפטו, פיטרה קוינבייס בשנה האחרונה יותר מ-2,000 עובדים בשלושה סבבי פיטורים - האחרון שבהם בינואר, ובו פיטרה 950 עובדים, כ-20% מכלל עובדיה אז. באחרונה פרשו מהחברה גם כמה מנהלים בכירים, האחרון שבהם הוא וישאל גופטה, מנהל הבורסה של קוינבייס.
על פי דיווח מאתמול בבלומברג, גופטה החליט לעזוב את החברה כדי לעבוד על "פרויקט חדש". גופטה הצטרף לקוינבייס בספטמבר 2020, כחצי שנה לפני שהתחילה להיסחר בנאסד"ק, ועבד קודם לכן בחברת הבלוקצ׳יין האמריקאית Circle, שבה ניהל את פרויקט המטבע הדיגיטלי צמוד הדולר USDC.
המניה זינקה 87% מתחילת השנה
אף שהיא רחוקה משיאה, קוינבייס נהנתה מאוד מראלי הביטקוין ברבעון הראשון של 2023. מחיר הביטקוין זינק בשלושת החודשים הראשונים של השנה ב-70%, ומניית החברה סיכמה את הרבעון עם זינוק של 83%. אתמול עלתה המניה ב-7.6% ליותר מ-66 דולר, כשהיא משקפת לחברה שווי שוק של 14.2 מיליארד דולר, גבוה ב-87% משהיה בתחילת השנה.
למרות התשואה המרשימה של מניית קוינבייס בשלושת החודשים האחרונים, כמה מהאנליסטים הבכירים בוול סטריט ממליצים למכור אותה. אך יש גם משקיעים בולטים שלא איבדו אמון במניה ובראשם ARK של קתי ווד
למרות התשואה המרשימה של מניית קוינבייס בשלושת החודשים האחרונים, כמה מהאנליסטים הבכירים בוול סטריט ממליצים למשקיעים למכור אותה.
בסקירה שפירסם ביום חמישי ג'ייסון קופפרברג, אנליסט של בנק אוף אמריקה המתמחה במגזר הטכנולוגיה, הוא חזר על המלצת "מכירה" למניית קוינבייס, עם מחיר יעד של 45 דולר, 32% פחות ממחיר הסגירה האחרון שלה. קוינבייס זכתה להמלצת ״מכירה״ בשבוע שעבר גם מצד האנליסט דן דולב מבית ההשקעות Mizuho Securities.
לעומתם, אנליסט בנק ההשקעות אופנהיימר חזר באחרונה על המלצת "החזק" (Hold) למניית קוינבייס. נכון להיום, "החזק" היא גם המלצת הקונצנזוס של האנליסטים המסקרים את קוינבייס, עם מחיר יעד ממוצע של 70.77 דולר למניה, הגבוה ב-7% ממחירה האחרון.
ועדיין יש משקיעים בולטים בוול סטריט שלא איבדו אמון במניית קוינבייס, ובראשם חברת קרנות הסל האמריקאית ARK Investment Management, בהובלתה של קתי ווד. ביום רביעי האחרון דיווחה ARK כי הגדילה את ההחזקה שלה בקוינבייס, לאחר שרכשה יותר מ-147 אלף מניות שלה ביותר מ-8.9 מיליון דולר.
רשות ניירות ערך מגבירה לחץ
קוינבייס מייצרת את עיקר הכנסותיה מעמלות שהיא גוזרת על קנייה ומכירה של מטבעות קריפטו בבורסה שלה. הרוב המכריע של הכנסותיה מגיע ממשתמשים בארה"ב, אף שהיא פועלת במדינות נוספות. אבל הצניחה בהיקפי המסחר בשוק בשנה האחרונה אילצה את החברה לא רק להתייעל, אלא גם לחפש מקורות הכנסה נוספים. אחד המקורות החדשים האלה הוא סטייקינג (staking) - פיקדונות נושאי ריבית של מטבעות קריפטו.
פעילות הסטייקינג, שמניבה כיום לחברה כ-10% מהכנסותיה, לא התקבלה בעין יפה על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), שבחודש שעבר הזהירה ה-SEC את החברה כי היא רואה בפעילות הפרה של חוקי ניירות ערך. קוינבייס טוענת להגנתה כי מטבעות קריפטו אינם ניירות ערך, ולכן יש להתייחס לפיקדונות של מטבעות קריפטו באופן שונה מפיקדונות כספיים רגילים.
הלחץ הרגולטורי על קוינבייס הורגש כבר בתחילת השנה, כשה-SEC הגישה תביעה בגין עבירות של סחר במידע פנים נגד אישאן וואהי, מי שהיה מנהל המוצר של החברה. וואהי מואשם כי העניק "טיפים" לאחיו ניקיל וואהי ולחברו סאמיר ראמני, ומסר להם מידע על מטבעות קריפטו שצפויים להתחיל להיסחר בבורסת קוינבייס - ובזכות מידע זה גרפו לכיסיהם רווח של כ-1.5 מיליון דולר. האחים וואהי כבר הודו שניהם באישומים הפליליים נגדם, ובשבוע שעבר דווח כי הם מתקרבים להסדר פשרה, שכעת תלוי באישור ה-SEC.
הבעיות הרגולטוריות עלולות לפגוע בביצועים העסקיים של קוינבייס. בדוחותיה הכספיים האחרונים, שפורסמו בפברואר, סיכמה החברה את הרבעון הרביעי של 2022 עם הכנסות של 605 מיליון דולר ועם הפסד של 557 מיליון דולר. אלה ביצועים חלשים מאוד בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2021, שאותו סיכמה קוינבייס עם הכנסות של 2.5 מיליארד דולר ורווח נקי של 840.2 מיליון דולר. בסיכום שנתי, החברה הכניסה 3.1 מיליארד דולר בשנת 2022, וצברה הפסד שנתי של 2.6 מיליארד דולר.
בשיחה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוחות האחרונים, הדגישו מנהלי קוינבייס כי החברה מתמקדת כעת בשימור תזרים המזומנים שלה ובשינוי עסקיה כך שתוכל לייצר רווחים גם כאשר שוק הקריפטו חלש
בשיחה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוחות האחרונים, הדגישו מנהלי קוינבייס כי החברה מתמקדת כעת בשימור תזרים המזומנים שלה ובשינוי עסקיה כך שתוכל לייצר רווחים גם כאשר שוק הקריפטו חלש. אלסיה האס, מנהלת הכספים הראשית של החברה, הסבירה בראיון ל-CNBC אחרי הדוחות: "אנחנו רואים את מה שראינו תמיד בשוק הקריפטו, התנודתיות הכללית ותנאי השוק הם שמניעים את פעילות המסחר, והאירועים הייחודיים בשנה האחרונה שינו את הדינמיקה שאנו רואים לטווח ארוך יותר".
על פי קונצנזוס התחזיות של האנליסטים בוול סטריט, צפויה קוינבייס לסכם את הרבעון הראשון של 2023 עם הכנסות של 660 מיליון דולר ועם הפסד של 1.38 דולר למניה - תוצאות חלשות בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה, אותו סיכמה עם הכנסות של כ-1.2 מיליארד דולר והפסד של 0.12 דולר למניה.