למרות התנודתיות, בעבר הביטקוין היה אי אקזוטי נותק מהשווקים והסערות שלו. זה כבר לא הסיפור. בשנה שעברה החל לקרות משהו חדש: התנועות בביטקוין החלו להזכיר את התנועות של המדדים המובילים בוול סטריט, בעיקר הנאסד"ק.
אמנם הביטקוין קצת תנודתי יותר מהבורסות, אבל הכיוון הכללי של העקום זהה למדי. בדיוק כמו המדדים המובילים, המטבע הקריפטוגרפי הראשון הגיע לשיאו ב-9 בנובמבר – 10 ימים לפני שהנאסד"ק חצה את ה-16 אלף נקודות ומאז הוא בעיקר מסתכל למטה. היום הוא כבר איבד 55% ו-30% מתחילת השנה ונעצר על 30.2 אלף, כשבנמוך היומי ירד מתחת ל-30. מבחינת המחיר, הוא חזר ליולי 2021.
הביטקוין לוקח אחריו גם את האתריום, שאיבד 50% משיאו ב-9 בנובמבר ומחירו כעת עומד על 2,425 דולר לאתר. בכל מקרה, שוק הקריפטו מחק לפחות 500 מיליארד דולר בשווי שוק ונכון לכרגע עומד על 1.5 טריליון דולר.
הסיבה המרכזית לדמיון בין המדדים, היא משקיעים גדולים, בהם משקיעים מוסדיים, בנקים וחברות מסחריות - כמו פייפאל וטסלה - שהחלו להכניס את המטבע לפורטפוליו. כעת, כשם שמשקיעים מוכרים מניות, כך הם גם מוכרים ביטקוין ומטבעות קריפטוגרפים אחרים. כך שנשאלת השאלה, עד לאן ירדו המטבעות לפני שיתייצבו.
רוצים עוד קורלציה? בבקשה. אמש במסחר בוול סטריט, הן בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב, קוינבייס, והן הכורה הגדולה בארה"ב, מרתון הולדינגז, נפלו שתיהן בלמעלה מ-19%. קוינבייס ירדה מ-369 דולר בשיאה בנובמבר ל-83.5 דולר – הרבה יותר מהביטקוין.
אבישי עובדיה: "אם הייתה תפיסה שקריפטו מגדר את שוק ההון, אנחנו לא שם. זו רכבת הרים: היא נעה בתנודתיות גדולה יותר משוק ההון, אז כששוק ההון יתאזן, המטבעות הדיגיטליים - בגלל הוולטיליות - יתאזנו יותר מהר"
אבישי עובדיה, מייסד קרן קוליידר ונצ'רס המתמחה בשוקי הקריפטו אומר כי זה נכון שהמטבע סובל מתנודתיות, אבל בעוד מניות איבדו 80% מערכן בחלק מהמקרים ומחקו את כל עליות הקורונה, הביטקוין עדיין עלה פי 3 מאז פברואר 2020.
"שוק הקריפטו מגלה קורלציה לשוק ההון באופן כללי", אומר עובדיה. "אם הייתה תפיסה שקריפטו מגדר את שוק ההון, אנחנו לא שם. זו רכבת הרים: היא נעה בתנודתיות גדולה יותר משוק ההון, אז כששוק ההון יתאזן, המטבעות הדיגיטליים - בגלל הוולטיליות - יתאזנו יותר מהר".
עובדיה מוסיף עוד ש"צריך לזכור שיש הרבה אלמנטים של מינוף שמשפיעים על השוק בגלל שזה שוק צעיר. אפשר על ידי מינוף להזיז אותו יחסית בקלות ויש תנועה של עשרות אחוזים בכמה ימים, אז יש מכפיל וולטיליות. הירידות האלה לראשונה מגיעות מול פונדמנטלס מאוד חיוביים, כלומר יש עלייה בשימוש בגופים שמשתמשים ואימוץ רגולטורי. למרות הכול, בסוף 2020 הביטקוין היה סביב ה-9,000 דולר ל-15 אלף דולר. ההבטחה שביטקוין מגדר מאינפלציה מגולמת במחיר של היום. אמנם הייתה נפילה מ-70 ל-30 אלף דולר - אבל עדיין המחיר גבוה משמעותית מלפני שנתיים", סיכם.