חברת Binance, שמפעילה את בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, ערבבה כספי משתמשים עם הכנסות של החברה במהלך השנים 2020 ו-2021, כך על פי תחקיר נרחב שפרסמה ביום שלישי סוכנות הידיעות רויטרס, המסתמך על ציטוטים מפי שלושה מקורבים לחברה שנותרו בעילום שם. אחד המקורות טען כי מיליארדי דולרים עורבבו בחשבונות של בייננס בבנק האמריקאי Silvergate, שעלה לכותרות במרץ האחרון בעקבות קריסתו, כאשר ערבוב הכספים הזה נעשה כמעט על בסיס יומי.
רויטרס לא הצליחה לאמת בעצמה את כל הנתונים שנמסרו לה על ידי המקורות, אבל על פי הדיווחים שהגיעו לידיה, היא בחנה דוח בנקאי שהראה כי ב-10 בפברואר 2021 ערבבה בייננס 20 מיליון דולר מחשבון תאגידי עם 15 מיליון דולר מחשבון בנק שבו הופקדו כספי לקוחות של בורסת הקריפטו.
רויטרס בחנה דוח בנקאי שהראה כי ב-10 בפברואר 2021 עירבה בייננס 20 מיליון דולר מחשבון תאגידי עם 15 מיליון דולר מחשבון בנק שבו הופקדו כספי לקוחות של בורסת הקריפטו
על פי מסמכים שנבדקו על ידי רויטרס, הכנסותיה העסקיות של בייננס הופקדו בבנק סילברגייט בחשבון שרשום על חברת ההחזקות של בייננס באיי קיימן, Binance Holdings. במקביל, כספי הלקוחות של בורסת הקריפטו הועברו לחשבון אחר בבנק סילברגייט, הרשום על חברה מאיי סיישל בשם Key Vision Development, שנמצאת בשליטתו של מייסד ומנכ"ל בייננס, צ'אנגפנג ז'או, המוכר בכינוי CZ.
עוד עולה מדוחות שהגיעו לידי רויטרס, כי בייננס ערבבה בין כספים של לקוחותיה לכספים שמקורם בהכנסות החברה בחשבון בנק שלישי בסילברגייט, שהוחזק על ידי חברה מאיי קיימן שנמצאת גם היא בשליטתו של CZ. הכספים מחשבון בנק זה הומרו לסטייבלקוין BUSD, לפי מקורות רויטרס. בייננס עצמה המירה סכום כולל של לפחות 18 מיליארד דולר ל-BUSD בין ינואר 2020 לדצמבר 2021, על פי ניתוח של נתוני בלוקצ'יין.
"לקוחות בייננס לא אמורים להזדקק לרואה חשבון כדי להבין איפה הכסף שלהם נמצא", אמר לרויטרס ג'ון ריד סטארק, לשעבר ראש האגף לאכיפת אינטרנט של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC)
שלושה רגולטורים אמריקאים לשעבר שעמם שוחחה רויטרס, אמרו כי תזרימי הכספים בחשבונות הבנק של בייננס המתוארים בכתבה, מצביעים על היעדר בקרה פנימית בחברה, שתבטיח כי כספי הלקוחות יהיו ניתנים לזיהוי ברור ומופרדים מהכנסות החברה. לדבריהם, ערבוב הכספים מסכן את נכסי הלקוחות, בכך שהוא מטשטש את מקום הימצאם. "לקוחות בייננס לא אמורים להזדקק לרואה חשבון כדי להבין היכן הכסף שלהם נמצא", אמר לרויטרס ג'ון ריד סטארק, לשעבר ראש האגף לאכיפת אינטרנט של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC).
מהדוחות שנבדקו על ידי רויטרס, עולה כי המרת הדולרים למטבעות קריפטו נועדה לאפשר לבייננס להטעות את רשות המסים האמריקאית בנוגע לחבות המס של החברה. אחד המקורות של רויטרס, הבקיא בעסקיה של קבוצת בייננס, הוסיף כי CZ המיר את הכספים ל-BUSD "מכיוון שהוא לא סומך על בנקים". לדבריו, מנכ"ל בייננס אף הודה בעבר בראיון לתקשורת כי הוא אינו מאמין בבנקים, והסיבה לכך היא החשש שלו שהם עלולים להקפיא את חשבונות החברה שלו.
בייננס: "תיאוריית קונספירציה עם אפס ראיות"
מנהל התקשורת הראשי של בייננס, פטריק הילמן, דחה את הטענות בכתבה של רויטרס, וכינה אותן "תיאוריית קונספירציה עם אפס ראיות". דובר בייננס, בראד ג'פה, כתב בתגובה לרויטרס: "חשבונות הבנק האלה לא שימשו להפקדת כספי משתמשים של בייננס, אלא שימשו כדי לאפשר רכישות קריפטו על ידי משתמשים. לא היה בשום זמן עירוב כספים, מכיוון שמדובר בכספים שהם 100% כספי חברה". ג'פה הוסיף כי כאשר לקוחות של בייננס העבירו כספים לחשבונות הבנק שבהם מדובר, הם לא הפקידו שם כספים, אלא ביצעו רכישה של הסטייבלקוין (מטבע קריפטו צמוד דולר) Binance USD (שסימולו הוא BUSD) מידי בייננס. "זה בדיוק אותו דבר כמו קנייה של מוצר מאמזון", אמר. בנק סילברגייט, שבימים אלה נמצא בתהליך של סגירת פעילותו, לא מסר תגובה לדיווח של רויטרס.
התחקיר של רויטרס מתפרסם בתקופה לא פשוטה עבור בייננס, שנמצאת תחת לחץ רגולטורי גובר והולך בארה״ב. הרשות המפקחת על המסחר בחוזים עתידיים בארה"ב (CFTC) הגישה במרץ תביעה נגד בייננס, שבה נטען כי החברה אפשרה ללקוחות מארה"ב לסחור בבורסת הקריפטו שלה מאז 2019 ועד השנה, אף כי הצהירה באופן פומבי כי היא מגבילה את הגישה לבורסה ללקוחות אמריקאים. בייננס מסרה בתגובה שהיא חוסמת משתמשים בארה"ב.