מניית Coinbase Global צנחה ב-16% במסחר המוקדם בוול סטריט, על רקע דיווח כי החברה, שמפעילה את בורסת הקריפטו הגדולה בארה״ב, נתבעת על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). רק אתמול הגישה SEC תביעה נגד בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם.
בתביעה שהוגשה היום בבית משפט פדרלי בניו יורק, מאשימה ה-SEC את קוינבייס כי מאז סוף 2019 החברה מפירה חוקי ניירות ערך פדרליים. ה-SEC מפרטת בכתב התביעה רשימה של 13 סוגי מטבעות קריפטו הנסחרים בבורסת קוינבייס, שלטענתה נחשבים לניירות ערך בלתי רשומים.
מטבעות אלה כוללים את סולנה (סימול: SOL), קרדנו (סימול: ADA), דאש (DASH) וגם המטבעות MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX ו-NEXO.לפי התביעה, קוינבייס הפירה את החוק כאשר אפשרה מסחר בטוקנים האלה בלי שקיבלה אישור לסחור בניירות ערך.
ה-SEC גם מאשימה את קוינבייס בהפרת חוקי ניירות ערך עם שירות הסטייקינג (staking) שהבורסה שלה מציעה. שירות זה מאפשר ללקוחות הבורסה להפקיד מטבעות קריפטו בחשבונות נושאי ריבית. מקוינבייס לא נמסרה עד כה תגובה לדיווח על התביעה נגדה.
Coinbase’s alleged failures deprive investors of critical protections, including rulebooks that prevent fraud and manipulation, proper disclosure, safeguards against conflicts of interest, and routine inspection by the SEC. https://t.co/FwpdmENvoL
— Gary Gensler (@GaryGensler) June 6, 2023
יו"ר ה-SEC, גארי גנסלר, כתב היום בציוץ טוויטר: "הכשלים לכאורה של קוינבייס מונעים מהמשקיעים הגנות קריטיות, כולל חוקים למניעת הונאה ומניפולציות שוק ולהבטחת גילוי נאות, אמצעי הגנה מפני ניגודי עניינים וביקורת שגרתית".
"אנחנו לא צריכים יותר מטבע דיגיטלי״, אמר גנסלר לאחר מכן בראיון לתוכנית טלוויזיה של CNBC. "כבר יש לנו מטבע דיגיטלי, הוא נקרא דולר, יורו, ין. כל אלה דיגיטליים עכשיו". הראיון נערך על רקע התביעות שהגישה SEC ביומיים האחרונים נגד בורסות הקריפטו קוינבייס ובייננס.
"אי-ציות לחוקי ניירות הערך"
יו״ר ה-SEC הוסיף בפנייה ישירה למשקיעים: "פלטפורמות המסחר הללו, שמכנות את עצמן בורסות, משלבות יחד כמה פונקציות. במוסדות פיננסיים מסורתיים, אנו לא רואים את בורסת ניו יורק מפעילה גם קרן גידור או פועלת כעושת שוק, או כפי שטענו לגבי בייננס, מחזיקה ארגון אחות שמציף את הפלטפורמה בעסקאות, במה שנקרא 'wash trading'". כמו כן, אמר, "קיימנו דיונים עם עשרות מנהלים בחברות קריפטו, כולל קוינבייס ובייננס, ומצאנו שבתחום הזה המודל העסקי כולו בנוי על אי-ציות לחוקי ניירות הערך של ארה"ב. בעוד אנחנו מבקשים מהם לעמוד בכללים, הם הולכים בדרך של 'תפסו אותנו אם תוכלו'".
התביעה נגד קוינבייס אינה אמורה להפתיע את חברת הקריפטו האמריקאית. ב-23 במרץ כבר הודיעה החברה שקיבלה התרעה לפני נקיטת פעולת אכיפה נגדה מצד ה-SEC. מניית קוינבייס, שנסחרת בבורסת נאסד״ק, ירדה אתמול ב-9% למחיר של 58.71 דולר, ששיקף לחברה שווי שוק של כ-13.8 מיליארד דולר. במסחר המוקדם כעת היא צונחת למחיר של 49.50 דולר. מתחילת השנה השלימה המניה עלייה של 66%.
בתביעה שהגישה אתמול ה-SEC נגד בייננס ונגד המנכ"ל והמייסד שלה צ'אנגפנג זאו (המוכר בכינוי CZ) נטען בין השאר כי בייננס מכרה מטבעות קריפטו, ובהם BNB ו-BUSD, שנחשבים לניירות ערך בלתי רשומים והיו צריכים להיות כפופים לחוקי הגנה על משקיעים. על רקע התביעה, מחירו של BNB, מטבע פלטפורמת הבלוקצ'יין של בייננס, צנח ב-9% לפי נתוני CoinMarketCap. המטבע BUSD הוא סטייבלקוין - מטבע "יציב" צמוד דולר שהונפק על ידי בייננס.
התביעה נגד בייננס היתה תמרור אזהרה לכל בורסות הקריפטו שפועלות בארה"ב. ג'ייסון אלגרנטה, קצין הציות הראשי של פיירבלוקס, חברה ישראלית שמספקת תשתית מאובטחת לעסקות קריפטו, אמר אתמול כי "כל הבורסות הפועלות בארה״ב צריכות כעת לשקול אפשרות שגם הן עשויות להיות כפופות לאכיפת חוק ניירות ערך, אם הן ימשיכו לאפשר מסחר במטבעות הקריפטו האלה", בהתייחסו למטבעות שה-SEC הכריזה עליהם כניירות ערך בתביעה. "בעולם אידיאלי, לקוחות היו יוצאים ממקומות שבהם הם אינם עומדים בדרישות ועוברים לבורסה טובה ובטוחה יותר. לרוע המזל, ללקוחות בארה"ב ייגמרו בקרוב האפשרויות", הוסיף.