אירוע חריג: רשות המסים מודיעה כעת כי מעצב גרפי מוכר נעצר בחשד להעלמת הכנסות בגובה 3 מיליון שקל ממכירת NFT. מהודעת המעצר ניתן ללמוד כי מדובר במעצב שמכנה עצמו בן בנחורין (בתעודת הזהות רק "בן חורין"), בעל סטודיו עצמאי שמכהן גם כראש התוכנית ללימודי אינטראקטיב בשנקר. בשלב זה החשוד לא מודה בדבר, הוא שוחרר לביתו תמורת ערבות עצמית וערבות צד ג' והוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ.

NFT הוא אמצעי רישום דיגיטלי של בעלות, לרוב על יצירות אומנות. בשנתיים האחרונות, עם פריצת הטכנולוגיה, מעצבים רבים יצרו NFT ומכרו אותו במחירים גבוהים של עד מיליוני דולרים - במה שנחשב היום לבועה שהתפוצצה. עם זאת, גם כיום ישנן בורסות שוקקות למסחר ב-NFT, ובין אלו שהשיקו קולקציות כאלה רק לאחרונה ניתן לציין את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ואייל גולן.


בהודעת רשות המסים נכתב כך על הפרשה: "מעצב גרפי מתל-אביב הפעיל בתחום הייצור והמכירה של יצירות אמנות דיגיטליות מסוג
NFT (Non-Fungible Token  - אסימון חסר תחליף), נעצר אתמול ושוחרר בתנאים מגבילים בחשד לעבירות מס. הוא חשוד באי דיווח על הכנסות בסך של כ-3 מיליון שקל בשנת 2021 ממכירת יצירות NFT ובאי דיווח על המרה של 30 מטבעות אית'ריום, שקיבל בתמורה ליצירות הללו".


החשוד, בן בן חורין, עובד כעצמאי בתחום הגרפיקה וכשכיר באתר אינטרנט. בין עיסוקיו, הוא גם יוצר ומוכר יצירות NFT בפלטפורמה הבין לאומית Opensea, תחת שם המותג WUWA. לדברי רשות המסים, במסגרת חקירה שערך פקיד שומה חקירות מרכז "אשר כללה שימוש בכלים טכנולוגיים מתקדמים", עלה כי החשוד לא דיווח בשנת 2021 על הכנסות ממכירת NFT. מאחר שמדובר באומן שזהו תחום עיסוקו ומומחיותו, הרי שהיה עליו לדווח על הכנסות אלו כעל הכנסות מיגיעה אישית.

מהחקירה עולה כי החשוד המיר חלק מהמטבעות הדיגיטליים שקיבל עבור מכירת יצירות ה-NFT למטבעות אחרים, באמצעות פלטפורמת Uniswap, ולא דיווח על כך לרשות המסים. לדברי הרשות, פעולה זו נחשבת למכירה וחייבת במס רווחי הון על פי פקודת מס הכנסה

כמו כן, עולה מהחקירה כי החשוד המיר חלק מהמטבעות הדיגיטליים שקיבל עבור מכירת יצירות ה-NFT למטבעות אחרים, באמצעות פלטפורמת Uniswap, ולא דיווח על כך לרשות המסים. לדברי הרשות, פעולה זו נחשבת למכירה וחייבת במס רווחי הון על פי פקודת מס הכנסה. יתרה מזאת, יתכן שחלק מהכספים הלא מדווחים שהתקבלו במטבעות וירטואליים הועברו בין ארנקים אלקטרוניים - "מה שמעלה חשד לעבירות של הסתרת רכוש על פי חוק איסור הלבנת הון", הודעת הרשות. לאור ריבוי החשדות נפתחה חקירה גלויה נגד החשוד, נערכו חיפושים בביתו ונתפסו, באמצעות צו בית משפט, מסמכים, טלפונים סלולריים וכן ארנק אלקטרוני. בית משפט השלום בתל אביב שחרר את החשוד בתנאים מגבילים וחקירתו נמשכת.

בראיון מלפני שנה בכלכליסט בנחורין התייחס לעולם האומנות הדיגיטלית ואמר: "עולם ה־
NFT מזכיר מאוד את שוק האמנות, רק על סטרואידים". עוד נכתב שם: "המומחיות שלו היא באמנות גנרטיבית: עבודות אמנות שבהן תוכנה או מושגי תוכנה משחקים תפקיד מרכזי — שאותם הוא יוצר בכתיבת קוד. סדרת PrimaLife, כללה 1,024 עותקים שונים של יצורים, כשכל אחד מהם קיבל את צורתו הסופית רק אחרי הרכישה. 'כפתור הקנייה מפעיל את הקוד וכך הקונה נהפך שותף ליצירה', אמר, 'הסדרה כולה נמכרה תוך דקות'".

נציג רשות המסים בדיון בבית המשפט היה יוסי אליאסי, פקיד שומה חקירות מרכז.

עורך דינו של חורין, רון רוטשילד, טוען שמרשו לא המיר מטבעות קריפטוגרפים למטבע רגיל (FIAT) אלא רק בין מטבעות דיגיטליים ולכן כלל לא ברור האם מדובר באירוע מס. הוא מסר כי "למיטב הערכתנו ועל פי העולה מהבקשה, מדובר בנושאים המצויים בין התחום האישי-פרטי לבין סוגיות אזרחיות ומחלוקות בדבר פרשנות הגדרות. אנו מקווים שגם רשות המסים תשכיל להעביר את הנושא לאפיקים אלה".