מטח של תביעות נגד בורסות הקריפטו הגדולות בעולם מוביל השבוע למסקנה הבלתי נמנעת שהרגולטורים בארה״ב החליטו לצאת במלחמה גלויה נגד שוק המטבעות הדיגיטליים. אם למישהו עוד היה ספק, הוא רק היה צריך להקשיב אתמול לדברים שאמר גארי גנסלר, יו"ר רשות ניירות ערך האמריקאי (SEC), בראיון לתוכנית טלוויזיה של רשת CNBC.
"אנחנו לא צריכים עוד מטבע דיגיטלי. כבר יש לנו מטבע דיגיטלי, הוא נקרא דולר, יורו, ין. כל אלה דיגיטליים עכשיו", אמר גנסלר בראיון, זמן קצר לאחר שבבית משפט פדרלי בניו יורק הוגשה תביעת ה-SEC נגד חברת Coinbase Global, שמפעילה את בורסת הקריפטו הכי גדולה בארה״ב, בגין הפרת חוקי ניירות ערך פדרליים.
על רקע התביעה, צנחה אתמול מניית קוינבייס ב-12%, כשהיא מוחקת 1.7 מיליארד דולר משווי השוק של ענקית הקריפטו האמריקאית. בעקבות התביעה הצהירה הנהלת קוינבייס כי החברה תמשיך לפעול כרגיל, אחרי שלדבריה, ״הוכיחה את מחויבותה לציות לחוק״. בינתיים, לקוחות קוינבייס כבר משכו מבורסת הקריפטו כסף בשווי מצרפי של כ-1.3 מיליארד דולר, על פי הערכה ראשונית של חברת המחקר Nansen.
"אנחנו לא צריכים עוד מטבע דיגיטלי. כבר יש לנו מטבע דיגיטלי, הוא נקרא דולר, יורו, ין. כל אלה דיגיטליים עכשיו", אמר בראיון גארי גנסלר, יו"ר רשות ניירות ערך האמריקאי
בינתיים, יש גם משקיעים שמאמינים ביכולת של קוינבייס להתאושש מהמהלומה הרגולטורית שנחתה עליה. חברת קרנות הסל האמריקאית Ark Investment Management של קתי ווד, שהיא המחזיקה השנייה בגודלה של מניות קוינבייס, הכפילה את השקעתה בבורסת הקריפטו, אחרי שהמניה צנחה. ARK רכשה אתמול 419,324 מניות קוינבייס בשווי של 21.6 מיליון דולר, כשהיא מחלקת את ההחזקות בין שלוש מקרנות הסל שלה. הרכישה הזאת הגדילה את ההחזקה של ARK ל-11.4 מיליון מניות קוינבייס, ששוות כיום כ-590 מיליון דולר.
מה הרשות לניירות ערך רוצה?
בתביעה שהוגשה אתמול טוענת ה-SEC כי לפחות מאז 2019, הרוויחה קוינבייס מיליארדי דולרים מכך שפעלה כמתווכת בעסקאות קריפטו, תוך שנמנעה מלציית לדרישות הגילוי שנועדו להגן על המשקיעים בארה״ב. בכתב התביעה פירטה הרשות, בין השאר, 13 סוגי מטבעות קריפטו מתוך רשימת המטבעות הנסחרים בבורסת קוינבייס, שלטענתה, היו צריכים להירשם למסחר כניירות ערך. רשימה זו כוללת כמה מהמטבעות הפופולריים ביותר בשוק הקריפטו, כמו סולנה, קרדנו, פוליגון, דאש ועוד.
יום קודם לכן, כפי שדיווחנו ב-tech12, הגישה ה-SEC תביעה בבית משפט פדרלי בבירה וושינגטון נגד Binance, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, יחד עם המנכ"ל והמייסד המיליארדר שלה, צ'אנגפנג ז'או (המוכר בכינוי CZ). הרשות מאשימה בתביעה את בייננס ואת CZ בהפעלת "רשת של הונאה". לטענתה, בייננס ניפחה באופן מלאכותי את נפחי המסחר בבורסת הקריפטו שלה, העבירה שלא כדין כספי לקוחות לחשבונות ששייכים לה ולמייסדה, לא מנעה מלקוחות אמריקאים להשתמש בפלטפורמה שלה והטעתה משקיעים לגבי בקרות מעקב השוק שלה. בתגובה לתביעה, לקוחות בייננס משכו עד כה מהבורסה כספים בשווי מצרפי של 790 מיליון דולר, לפי נתוני Nansen.
"שני המקרים של קוינבייס ובייננס שונים זה מזה, אבל חופפים ומצביעים לאותו כיוון: הקמפיין האגרסיבי יותר ויותר של ה-SEC להבאת מטבעות קריפטו תחת סמכות השיפוט של חוקי ניירות הערך הפדרליים", אמר אתמול לרויטרס עו״ד קווין אובריאן, תובע פדרלי לשעבר
בצעד משפטי נוסף, אתמול הגישה הרשות לבית המשפט בקשה להוציא צו מניעה זמני להקפאה של כל הנכסים הקשורים ל-Binance.US, החברה הבת האמריקאית של בייננס, שפעלה באמצעות חברת ההחזקות BAM Management US Holdings וחברת שירותי המסחר BAM Trading Services. בתביעה נגד בייננס נטען בין השאר כי בבורסת הקריפטו שלה נמכרו מטבעות קריפטו, ובהם BNB ו-BUSD, שנחשבים לניירות ערך בלתי רשומים והיו צריכים להיות כפופים לחוקי הגנה על משקיעים. מחירו של BNB, המטבע הדיגיטלי של פלטפורמת הבלוקצ׳יין של בייננס, צנח השבוע בכ-10%, על רקע התביעה.
ביומיים האחרונים צונחים המחירים של רוב מטבעות הקריפטו שהוזכרו בתביעות נגד בייננס וקוינבייס. מנגד, ביממה האחרונה דווקא נרשמת עלייה של 3%-4% במחירי המטבעות המובילים בשוק הקריפטו, ביטקוין ואת׳ריום. מומחים בשוק מעריכים כי הסיבה לכך היא שמשקיעים רבים עוברים לקנות ביטקוין ואת׳ריום במקום אותם מטבעות אלטרנטיביים (altcoins) שמצויים תחת מתקפה רגולטורית.
״תפסו אותנו אם תוכלו״
ההליכים המשפטיים נגד בייננס וקוינבייס מבטאים עליית מדרגה משמעותית בצעדים שנוקטים הרגולטורים האמריקאים נגד תעשיית הקריפטו. בסופו של דבר, הצעדים האלה עשויים לשנות באופן דרמטי את שוק מטבעות הקריפטו, שעד כה פעל ברובו ללא רגולציה.
אם בתי המשפט יפסקו לטובת ה-SEC, המשמעות היא שזירות המסחר במטבעות קריפטו יידרשו לציית לחוקי ניירות הערך של ארה״ב, ולמעשה, רבים מבין מטבעות הקריפטו ייחשבו כניירות ערך מבחינת החוק. עם זאת, התביעות האלה עשויות להימשך שנים ארוכות, אם ללמוד מניסיון התביעה שהגישה ה-SEC בדצמבר 2020 נגד חברת Ripple Labs ושניים ממנהליה בגין הנפקת מטבע הקריפטו XRP - תביעה שעדיין מתנהלת בבית משפט פדרלי בניו יורק.
"שני המקרים של קוינבייס ובייננס שונים זה מזה, אבל חופפים ומצביעים לאותו כיוון: הקמפיין האגרסיבי יותר ויותר של ה-SEC להבאת מטבעות קריפטו תחת סמכות השיפוט של חוקי ניירות הערך הפדרליים", אמר אתמול לרויטרס עו״ד קווין אובריאן, תובע פדרלי לשעבר.
המסחר בניירות ערך בארה״ב מוסדר בקפדנות ודורש גילויים מפורטים כדי ליידע את המשקיעים על סיכונים פוטנציאליים. אף כי חוק ניירות ערך משנת 1933 התווה הגדרה של המונח "נייר ערך", מומחים רבים בתחום מסתמכים בעיקר על שני פסקי דין של בית המשפט העליון בארה"ב כדי לקבוע אם מוצר השקעה כלשהו מהווה נייר ערך. ה-SEC, בהובלתו של גנסלר, כבר טוענת זמן רב שמטבעות דיגיטליים מסוימים נחשבים לניירות ערך, ולכן היא דורשת שכל זירות המסחר בארה״ב שבהן נסחרים מטבעות אלה, יפעלו תחת פיקוחה. מנגד, חברות הקריפטו טוענות כי מטבעות קריפטו אינם עונים להגדרה של נייר ערך וכי ה-SEC חורגת מסמכויותיה בניסיון להטיל עליהם פיקוח. למרות זאת, בשנה האחרונה חברות קריפטו רבות גנזו פעילויות מסוימות בארה״ב או העבירו אותן למדינות אחרות, בתגובה ללחץ הרגולטורי עליהן.
בצעדים שלה להגברת הפיקוח על שוק הקריפטו, תחילה התמקדה ה-SEC בפעילות של staking - מנגנון שבאמצעותו מציעות חברות קריפטו ללקוחותיהן להפקיד מטבעות בחשבונות נושאי ריבית. ואולם בהליכים האחרונים שנקטה הרשות, וגם בשתי התביעות שהגישה השבוע, היא דורשת אכיפה נגד כל פעילות בלתי מאושרת של מסחר, סליקה ותיווך (ברוקראז׳) במטבעות קריפטו בארה״ב. מוקדם יותר השנה תבעה רשות ניירות ערך את החברות Beaxy Digital ו-Bittrex Global בגין פעילות בלתי מורשית של בורסה, מסלקה וברוקר. עד היום, אף בורסת קריפטו בארה״ב לא קיבלה רישיון לפעול כבורסה לניירות ערך. חלק מהחברות בשוק קיבלו רישיון להפעיל מערכות מסחר חלופיות (ATS), שבהן רשאים ברוקרים בארה״ב לסחור בניירות ערך רשומים.
בתביעה שהוגשה אתמול טוענת ה-SEC כי לפחות מאז 2019, הרוויחה קוינבייס מיליארדי דולרים מכך שפעלה כמתווכת בעסקאות קריפטו, תוך שנמנעה מלציית לדרישות הגילוי שנועדו להגן על המשקיעים בארה״ב
בראיון ל-CNBC אתמול, אמר יו״ר ה-SEC גנסלר בפנייה ישירה למשקיעים: "פלטפורמות המסחר הללו, שמכנות את עצמן בורסות, משלבות יחד כמה פונקציות. במוסדות פיננסיים מסורתיים, אנו לא רואים את בורסת ניו יורק מפעילה גם קרן גידור או פועלת כעושת שוק, או כפי שטענו לגבי בייננס, מחזיקה ארגון אחות שמציף את הפלטפורמה שלה בעסקאות, במה שנקרא 'wash trading'". כמו כן, הוסיף, "קיימנו דיונים עם עשרות מנהלים בחברות קריפטו, כולל קוינבייס ובייננס, ומצאנו שבתחום הזה המודל העסקי כולו בנוי על אי-ציות לחוקי ניירות הערך של ארה"ב. בעוד אנחנו מבקשים מהם לעמוד בכללים, הם הולכים בדרך של 'תפסו אותנו אם תוכלו'"ֿ.
כעת נותר להמתין ולראות כיצד יגיבו החברות לתביעות שהוגשו נגדן ואיך תושפע מכך תעשיית הקריפטו בארה״ב ובשאר העולם. רבים בתעשייה עדיין מקווים שבסופו של דבר, הצעדים הרגולטוריים יהפכו את שוק הקריפטו ליציב ובטוח יותר עבור המשקיעים, כך שיוכל לשוב ולמשוך אליו גם משקיעים מוסדיים.