לאחר תקופה ממושכת וקשה של שפל בשוק המטבעות הדיגיטליים, המוכרת בשם ״חורף הקריפטו״, מרגישים כורי הביטקוין בעולם סוף סוף התחממות. חברות הכרייה, שפעילותן אחראית להזרמה של מטבעות דיגיטליים חדשים למחזור הביטקוין, מתאוששות בחודשים האחרונים בזכות זינוק במחיר הביטקוין. ביום שישי האחרון עלה מחירו של ביטקוין בבורסות הקריפטו לרמה של יותר מ-31 אלף דולר, שיא של 10 חודשים.

ביטקוין הוא מטבע הקריפטו הראשון והגדול בשוויו בשוק. כריית ביטקוין היא תהליך חישובי מורכב, המתבצע על ידי רשת מבוזרת של מחשבים או מכונות כרייה המצוידות בשבבים ייעודיים.

התהליך משרת שתי מטרות עיקריות: אישור עסקאות (טרנזקציות) בביטקוין ויצירת ביטקוינים חדשים. הכרייה היא חלק חיוני ובלתי נפרד מרשת הביטקוין וממערכת הבלוקצ׳יין שעליה היא מבוססת, שמסייע לשמור על ביטחונה, אמינותה ויציבותה. הכורים מתוגמלים במטבעות ביטקוין על כל בלוק (קובץ בבלוקצ׳יין) של עסקאות שהם מצליחים לאמת, כשהם מתחרים ביניהם על פתרון של חידות מתמטיות מורכבות.

ירידה בלחץ הפיננסי

תהליך כריית הביטקוין דורש שימוש במערכות מחשוב עם צריכת אנרגיה גבוהה מאוד - ולכן חשמל מהווה נתח משמעותי מעלויות התפעול של כורי הביטקוין. ירידות מחירי החשמל, במיוחד בארה"ב, הפחיתו בחודשים האחרונים את הלחץ הפיננסי על חברות כריית הביטקוין. לפי נתוני האנליסטים של בנק ההשקעות BTIG, עלות החשמל הנדרש לייצור ביטקוין אחד ירדה בכ-40% מסוף השנה שעברה.

חווה לכריית ביטקוין (צילום: shutterstock)
חווה לכריית ביטקוין. "תזרימי המזומנים השתפרו"|צילום: shutterstock

כוח המחשוב ברשת הביטקוין ודרגת קושי הכרייה ממשיכים לעלות ביציבות, כשהם כעת בשיא כל הזמנים שלהם - כלומר, נדרשת יותר אנרגיה כדי לכרות כל בלוק בבלוקצ׳יין של ביטקוין. למרות זאת, מבחינת העלות לעסקה (העברה של מטבע ברשת הביטקוין) של כורי הביטקוין, הממוצע ל-30 יום צנח באחרונה לרמתו הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2022, לפי נתוני אתר Blockchain.com.

בעקבות זינוק מחיר הביטקוין בחודש האחרון, הכנסות הכרייה של ביטקוין צמחו ל-27.3 מיליון דולר ביום - הרמה הגבוהה ביותר מאז יוני 2022, בממוצע ל-30 יום לפי Blockchain.com. זהו שיפור משמעותי עבור כורי הביטקוין, שהתמודדו עם חובות גדלים והולכים במחצית השנייה של 2022, שבה הכנסותיהם צנחו לטווח שבין 15 מיליון דולר ל-21 מיליון דולר ביום בלבד. למרות ההתאוששות, הכורים עדיין רחוקים משיא הכנסות של 61.2 מיליון דולר ביום - רמה שנרשמה בנובמבר 2021.

"ניצלו מפשיטת רגל"

"חברות כריית ביטקוין ציבוריות רבות היו על סף פשיטת רגל בסוף השנה שעברה״, אמר השבוע לרויטרס ג'רן מלרוד, אנליסט בחברת שירותי כריית הביטקוין Luxor. ״במחיר הביטקוין הנוכחי, תזרימי המזומנים של החברות האלה השתפרו משמעותית, ולרובן לא אמורה להיות בעיה לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלהן". לדבריו, יחסי החוב להון העצמי של כורי הביטקוין נראים כעת בריאים הרבה יותר, לאחר שחברות רבות ביצעו ארגון מחדש ופרעו חובות במהלך החודשים האחרונים.

כך למשל, בחברת כריית הביטקוין Marathon Digital ירד יחס החוב להון ירד מתחילת השנה מ-2 ל-0.5, ובחברת Greenidge Generation ירד היחס באותה תקופה מ-11.7 ל-5.8, לפי דיווחי שתי החברות האלה, שנסחרות בנאסד״ק.

גם המשקיעים במניות של חברות כריית הביטקוין הציבוריות מרגישים את האביב בשוק. מניותיהן של מרתון ושל Riot Platforms, שתיים מהחברות הציבוריות הגדולות במגזר זה, זינקו ב-235% וב-281%, בהתאמה, מתחילת השנה, בעוד מניית Greenidge השלימה עלייה של 126% באותה תקופה. מניית Bitfarms הקנדית, שנסחרת בנאסד״ק ובעבר נסחרה בבורסת תל-אביב, זינקה ב-175% מתחילת השנה. קרן הסל Valkyrie Bitcoin Miners ETF, העוקבת אחרי מניות של חברות כריית ביטקוין, זינקה מתחילת השנה ביותר מ-150%.

גם המשקיעים במניות של חברות כריית הביטקוין הציבוריות מרגישים את האביב בשוק. מניותיהן של מרתון ושל Riot Platforms, שתיים מהחברות הציבוריות הגדולות במגזר זה, זינקו ב-235% וב-281%, בהתאמה, מתחילת השנה

למרות השיפור במאזנים שלהן, לחברות כריית ביטקוין רבות יש עדיין לא מעט חובות לשלם והן עדיין נאבקות כדי לעמוד בכך. לדברי מלרוד, "עליית מחיר הביטקוין קנתה לחברות האלה זמן, אבל הן צפויות להיפגע אם המחיר יצנח בחזרה ל-20 אלף דולר". לפי האנליסטים של BTIG, רוב חברות כריית הביטקוין מתמקדות כעת בצמצום החובות שלהן ולא בהוצאות על רכישת ציוד כרייה חדש, אפילו שהעלות של מכונות כרייה חדשות צנחה בכ-70% מאז סוף 2021.

עד מתי יורגש האביב בשוק הקריפטו? כל זינוק פתאומי במחירי החשמל או צניחה של מחיר הביטקוין עשויים להחזיר את החורף לשוק. בינתיים השמש זורחת.

 

הזינוק בהכנסות חברות הכרייה (מקור רויטרס, לפי נתוני Blockchain.com)