מטבע הקריפטו של וורלדקוין (Worldcoin), פרויקט הבלוקצ'יין שהוקם על ידי סם אלטמן, מושק היום באופן רשמי. אלטמן, מנכ"ל OpenAI, החברה שעומדת מאחורי צא'טבוט הבינה המלאכותית ChatGPT, מסר לרויטרס כי וורלדקוין אמור לסייע לעולם להתמודד עם האופן שבו הכלכלה תעוצב מחדש על ידי AI ג'נרטיבי. למעט המטבע הדיגיטלי, שהפצתו מתחילה היום, כל שאר הכלים של וורלדקוין כבר הושקו השנה. אפליקציית World App, שהושקה בתחילת מאי, ניתנת להורדה לסמארטפון מחנויות האפליקציות של אפל וגוגל.
ליבת פרויקט וורלדקוין היא World ID, פרוטוקול תוכנה שמאפשר לאמת את זהותם של משתמשים באינטרנט על פי סריקת קשתית העין שלהם. כדי לקבל "תעודת זהות" של וורלדקוין, על המשתמש להירשם לביצוע סריקת קשתית אישית באמצעות Orb, מכשיר כדורי מיוחד, שגודלו בערך כגודלו של כדור באולינג. סריקת הקשתית ב-Orb מאומתת באמצעות התוכנה של וורלדקוין ומייצרת עבור המשתמש World ID משלו. נתוני המשתמשים בוורלדקוין מאוחסנים בבלוקצ'יין המבוסס על את'ריום - טכנולוגיית הבלוקצ'יין שעליה גם מבוסס את'ר, מטבע הקריפטו השני בגודלו אחרי ביטקוין מבחינת שווי שוק.
לפיתוח פרויקט וורלדקוין אחראית Tools for Humanity (ובקיצור TfH), חברת סטארט אפ מסן פרנסיסקו שנוסדה ב-2020 על ידי המנכ"ל אלכס בלניה, מקס נובנדשטרן וסם אלטמן. מאז היווסדה גייסה TfH בסך הכל יותר מ-240 מיליון דולר מקרנות הון סיכון, ובהן a16z, Tiger Global, Khosla Ventures ו-Coinbase Ventures. במאי האחרון השלימה TfH סבב גיוס של 115 מיליון דולר, בהובלת קרן ההון סיכון Blockchain Capital מסן פרנסיסקו, ושוויו של הסטארט-אפ הוערך ב-3 מיליארד דולר. על העיכובים האחרונים בהשקת פרויקט וורלדקוין דיווחנו ב-tech12 לפני כשבועיים.
לדברי TfH, לפרויקט וורלדקוין כבר נרשמו 2 מיליון משתמשים במהלך תקופת הניסוי (בטא), ועם ההשקה היום תורחב פעילותו ל-35 ערים ב-20 מדינות ברחבי העולם. במדינות מסוימות בעולם, המשתמשים באפליקציית World App יקבלו בחינם את מטבע הקריפטו של וורלדקוין, WLD, תמורת הצטרפות לפרויקט. עם זאת, תנאי השימוש באתר וורלדקוין מפרטים רשימה של מדינות שבהן הפצת מטבעות WLD אסורה - ובהן, בין השאר, ארה"ב, איראן, סוריה, רוסיה, אוקראינה, קוריאה הצפונית וקובה. בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, הכריזה כי מטבעות וורלדקוין יתחילו להיסחר בה כבר היום.
תנאי השימוש באתר וורלדקוין מפרטים רשימה של מדינות שבהן הפצת מטבעות WLD אסורה - ובהן, בין השאר, ארה"ב, איראן, סוריה, רוסיה, אוקראינה, קוריאה הצפונית וקובה
על פי מצגת של וורלדקוין, להפצת מטבעות WLD נקבעה מכסה של עד 10 מיליארד מטבעות בסך הכל, כאשר 80% מהם יוקצו למשתמשים, למפעילי הפרויקט ולאקוסיסטם שלו ו-20% יוקצו לצוות העובדים והמנהלים של הסטארט-אפ TfH ולמשקיעים התומכים בפרויקט.
מנכ"ל TfH בלניה אמר בשיחה עם רויטרס כי הבלוקצ'יין חשוב לפרויקט, מכיוון שהוא מאחסן את נתוני ה-World ID של משתמשי וורלדקוין באופן מבוזר, תוך שמירה על פרטיות המשתמשים. ב-TfH אומרים כי מזהים גלובליים כמו של וורלדקוין הם הכרחיים בעידן של צא'טבוטים של AI ג'נרטיבי כמו ChatGPT, ובאמצעות תעודות World ID אפשר להבחין בין אנשים אמיתיים לבין בוטים של AI באינטרנט.
בדומה ל-ChatGPT, גם פרויקט Worldcoin של אלטמן מצליח לעורר סביבו לא מעט חילוקי דעות. כבר כשנחשף לראשונה לפני כשנתיים, נמתחה על פרויקט הבלוקצ'יין ביקורת חריפה מצד פעילי הגנה על פרטיות ברחבי העולם. באוקטובר 2021 צייץ אדוארד סנודן אזהרה: "אל תקטלגו עיניים"
בדומה ל-ChatGPT, גם פרויקט Worldcoin של אלטמן מצליח לעורר סביבו לא מעט חילוקי דעות. כבר כשנחשף לראשונה לפני כשנתיים, נמתחה על פרויקט הבלוקצ'יין ביקורת חריפה מצד פעילי הגנה על פרטיות ברחבי העולם. באוקטובר 2021, בתגובה לציוץ של אלטמן שבו הוצג הפרויקט, צייץ אדוארד סנודן אזהרה: "אל תקטלגו עיניים".
סנודן, עובד לשעבר ב-NSA, הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב, נחשב בעיני רבים ל"אביר הגנת הפרטיות", מאז שהדליף ב-2013 לעיתון "הגרדיאן" הבריטי חומרים מסווגים על תוכניות הריגול של ארה"ב. פרויקט וורלדקוין ממשיך לספוג ביקורות מסוג זה עד היום, אף כי הוא מציג שורה של אמצעים שנועדו להגן על פרטיות משתמשיו.