למרות החשש לביטול העסקה בשל קשיי מימון - הבוקר דיווחה אלרון ונצ'רס לבורסה כי השלימה את מכירת חברת הביופארמה קרטיהיל שבהחזקתה (27%) בכחצי מיליארד דולר לתאגיד הבינלאומי ביוונטוס. התאגיד הצליח להשיג את הכסף הנדרש לאחר קשיים מסוימים בשל תנאי השוק והקריסות בשווקים הפיננסיים, דבר שהעיב על העסקה בחודשים האחרונים ולבסוף נפתר. העסקה צפויה לצאת לפועל בחודש הבא והחלק של אלרון בה הוא 92 מיליון דולר וישולם בתשלומים נושאי ריבית של 8%. במעמד החתימה תקבל אלרון 33 מיליון דולר.
קרטיהיל פיתחה שתל המיוצר מאלמוגים. השתל מעודד צמיחה של הסחוס והעצם הטבעיים של המטופל במקרים של פציעה או דלקת מפרקים. ביוונטוס, שהמטה שלה ממוקם בדורהאם אנגליה, השקיעה בקרטיהיל 15 מיליון דולר לפי שווי של 180 מיליון דולר לפני כמעט שנתיים והתחייבה כי לאחר אישור מנהל המזון והתרופות בארה"ב, ה-FDA, היא תרכוש אותה. במרץ האחרון קרטיהיל קיבלה את אישור ה-FDA.
התמורה המובטחת בעסקה היא על סך 350 מיליון דולר. למעלה משליש ישולם במעמד החתימה, שליש נוסף כשנה לאחר העסקה והשליש האחרון יתפרס על פני שנתיים נוספות. בעסקה גם תמורה מותנית על סך 150 מיליון דולר שישולמו לבעלי המניות ברגע שקרטיהיל תגיע לקצב מכירות שנתי של 75 מיליון דולר.
מעבר ל-7 מיליון דולר שביוונטוס שילמה כחלק ממימון העסקה - החברה לקחה על עצמה ערבויות עסקיות שהוכיחו כי היא מחויבת לעסקה. כחלק מהתנאים המתלים, המשקיעים הישראלים עשו בדיקת נאותות מקיפה על ביוונטוס. מעבר לזה, בחברה לקחו ביטחונות בדמות שיעבוד (Lien) ראשון. כלומר במקרה של חדלות פירעון מוכרי החברה יהיו הנושים הראשוניים לפני הבנקים, וביוונטוס מחויבות לשמור על כל שרשרת הערך, כלומר המפעל והצוות הישראליים, בישראל.
צביקה סלובין, יו"ר קרטיהיל ומוביל השקעות רפואיות באלרון ונצ'רס: "דריקטוריון והנהלת ביוונטוס בראשות קן ריאלי המנכ״ל, שהוכיחו שגם בימים מאתגרים לענף הטק יש כר פורה לעסקאות משובחות והצלחות ישראליות פנומנליות"
למרות הקשיים במימון, אפשר לומר שתנאי העסקה קשרו את הרגליים העסקיים של הרוכשת. לפי גורמים המעורים בפרטים, היא תקבל לא רק קניין רוחני, אלא גם אספקת אלמוגים שתספיק לכל האנושות לכמה שנים. "בגלל שביוונטוס הפכו כל אבן והגיעו למימון בעצמם, זו תהיה התאבדות עסקית לא לעמוד בתנאי העסקה", אמרו הגורמים.
צביקה סלובין, יו"ר קרטיהיל ומוביל השקעות רפואיות באלרון ונצ'רס, הודה לכל הגורמים המעורבים בעסקה: "העסקה יוצאת לדרך הודות לשיתוף פעולה פורה בין כל השותפים שלנו - אלרון ונצ'רס, אקסלמד, amoon, החברים מפריגרין ומאקסס מדיקל, דריקטוריון והנהלת קרטיהיל בראשות ניר אלטשולר, דריקטוריון והנהלת ביוונטוס בראשות קן ריאלי המנכ״ל, שהוכיחו שגם בימים מאתגרים לענף הטק יש כר פורה לעסקאות משובחות והצלחות ישראליות פנומנליות".
ההשקה שבין הקרנות הציבוריות לפרטיות
המשקיעים של קרטיהיל הרוויחו פי שבעה על ההשקעה. מדובר במימוש יפה, במיוחד לאור התנאים הנוכחיים של השווקים שהכניסו לא מעט שחקנים ללימבו עד יעבור זעם. אבל היום אלרון בכלל לא הייתה עושה את ההשקעה - כחלק מטרנד המשותף לקרנות הפרטיות ולבחברות ההחזקה הציבוריות לעבור להשקעות בעלות מח"מ (מחזור חיים ממוצע) קצר יותר. כיום אלרון לאט לאט מממשת השקעות בהלת'טק ונשארת עם השקעות תוכנה וסייבר שההחזר על ההשקעה בהן בממוצע קצר משמעותית.
ירון אלעד, מנכ"ל אלרון ונצ'רס, אמר ל-tech12 כי "העסקה היא עוד צעד במימוש האסטרטגיה של אלרון ונצ'רס לעבר הצפת ערך, מימוש והבשלה של חברות המדיקל שלה ומעבר להשקעות בתחום הסייבר והתוכנה, שבהם מחזור החיים של מימוש החברה קצר יותר".
העניין הוא שיש השקה בין הקרנות הפרטיות לציבוריות, שבשנתיים האחרונות הבינו כי בהשקעות בתחום הבריאות ובתחום החלל - ההחזר מגיע לאחר שבע שנים לפחות. המעבר הזה להשקעות במח"מ קצר, גם של קרנות מוערכות כבסמר, דחף לא מעט שחקנים בשוק הפרטי לעבר השוק הציבורי בשנה וחצי האחרונות, בשל ההבנה כי אי אפשר יותר להסתמך על הכסף הפרטי כדי לקדם מודלים עסקיים בעלי פוטנציאל רווח עצום, כמו במקרה של קרטיהיל. כרגע, כש-cash is king, השקעות כאלה נדחפות לסוף הרשימה.