חקלאות עם סיכון: "השומר החדש", ארגון מתנדבים ללא כוונת רווח שמסייע לחקלאים להגן על אדמותיהם נגד פשיעה חקלאית, מקים קרן הון סיכון. "כן זה קצת מוזר לאנשים כי כשאומרים 'השומר החדש' חושבים על שדות ולא על השקעות", אומר אבי כהן, מנכ"ל הפעילות החדשה המכונה "ארץ נושבת".
המיזם נובט מתחת לפני הקרקע כבר כמה חודשים בתור מוקד רווח בארגון: "ארץ נושבת היא לא עמותה אלא חברה, מתוך החשיבה שהשומר החדש רוצה להיות קיים כארגון גם עוד 20 שנה, ולא יוכל להתקיים רק על תמיכות ותרומות", אומר כהן. "לכן הוחלט לייצר פעילויות כלכליות שהופכות אותו לבר קיימא, ואם חברת ההשקעות תרוויח כסף, הרווחים יילכו לעמותה. המטרה שלנו לא פילנתרופית ואנחנו משקיעים כסף כדי להשיא תשואה למשקיעים שלנו, אבל לכולם יש גם איזושהי מטרה ציונית מאחורי כל המשקיעים והם יודעים שאלו פרויקטים לטווח ארוך, וגם לא הכל יעשה מכפלות של סייבר. אבל כן נקפיד על בדיקת נאותות, תמהיל השקעות - וחלקן יצליחו".
"5% זה לא מספיק"
פעילות "ארץ נושבת" מתחלקת לשתי זרועות: השקעות מסורתיות והשקעות הזנק. כהן מסביר: "קודם כל אנחנו משקיעים בחקלאים, כרגע חקלאים קיימים שרוצים להתרחב, עסקים רווחיים וגם הגדרנו שיעור רווחיות מינימלי להשקעה ותשואה צפויה על ההון - 5% זה לא מספיק. אבל אם אנחנו מזהים פוטנציאל לצמיחה אז נממן את המיזם וגם נסייע לחקלאי לבנות תוכנית עסקית. לדוגמה יש את גל תושיה מיקב תושיה בבאר מילכה. יש לו כרם קטן של 30 דונם והוא מייצר כמה אלפי בקבוקי יין בשנה. עכשיו הוא התחיל להתמקצע, זכה גם במדליה, ורוצה לגדול. זו השקעה מסורתית בחקלאות שאנחנו עושים עם עוד ארבעה משקיעים חיצוניים שגייסנו, והיא למעשה תסייע לו להקים יקב מסחרי, לשלש את השטחים הנטועים ולהגיע בעוד 6 שנים ל-50 אלף בקבוקים בשנה".
אם הוא רווחי שיילך לבנק. למה הוא צריך אתכם ולוותר על אקוויטי?
"כי 90% מהחקלאים כבר משלמים משכנתא על הבית שלהם, ועכשיו לקחת עוד הלוואה גדולה, בשוק החקלאות, שעוד שנתיים יורידו איזה חסם יבוא - זה סיכון שהוא לא יכול לקחת. הוא מעדיף פחות אחוזים אבל גב כלכלי יותר רחב עם משקיעים שיכולים לעבור איתו גם את התקופות הפחות טובות. מלבד כסף אנחנו כאמור מסייעים בחונכות, במתנדבים, ודרך חברת כוח האדם שלנו".
אבל באנו לדבר על הזרוע השנייה, השקעות טק: "בעולמות האלו אנחנו משקיעים בשני ורטיקלים", מסביר כהן. "הראשון הוא קיימות וסביבה. כל מה שקשור למשל למחזור, או לטיוב הקרקע. יש למשל חברה שאנחנו בתהליך איתה שמפתחת תעבורת זרעים שמסייעים להחזיק את הקרקע, למנוע סחף ולהחזיק את החנקן באדמה, שהוא חומר מדשן שברוב המוחלט מיוצר באופן סינטטי. יש לנו פרויקט עם זבוב הזחל השחור להפיק ממנו חלבון בתור מזון לבעלי חיים. הוורטיקל השני הוא Pure tech, מערכות טכנולוגיות מורכבות לעולם החקלאות, למשל חברה בשם Algaenite שמגדלת אצות כדי לייצר אמוניה (חומר חיוני לדשן אבל לא רק, א"ז), תהליך שבדרך כלל צורך אנרגיה בצורה פסיכית".
כהן מספר כי הקרן מתכוונת לגייס 20 מיליון דולר וכבר הבטיחה כמעט 5 מיליון דולר, דבר שמוגדר מבחינתה כ"סגירה ראשונה" ולכן היא נמצאת בימים אלו בתהליך סיום הרישום כשותפות מוגבלת. הקרן תגבה דמי ניהול כמקובל, אבל כהן עצמו, יזם עם כמה אקזיטים על החגורה, מתנדב - לא מקבל שכר על עבודתו. ארץ נושבת הכריזה על תחילת פעילות ואיתור חברות ביולי האחרון. "קצת רתמנו את העגלה לפני הסוסים כי הגיעו אלינו 250 פניות בחודש אחד", מספר כהן, "יש כרגע 15 עסקאות שהגיעו לשלב הסופי ונמצאות בבחינה, ושני טרם-שיטים (חוזי השקעה, א"ז) לפני חתימה".
"קצת רתמנו את העגלה לפני הסוסים כי הגיעו אלינו 250 פניות בחודש אחד", מספר כהן, "יש כרגע 15 עסקאות שהגיעו לשלב הסופי ונמצאות בבחינה, ושני טרם-שיטים לפני חתימה"
בהודעת ההקמה של ארץ נושבת נכתב: "החברה החלה באיתור מיזמים להשקעה של חקלאים צעירים, טכנולוגיה ומיזמי אגריטק והפרחת קרקעות. בין חברי ועדת ההשקעות שיבחנו את הפרויקטים: איש העסקים מייקל אייזנברג, יו"ר השומר החדש ושותף-מנהל בקרן הון הסיכון אלף (Aleph); יוסי אקרמן, חקלאי, נשיא אלביט לשעבר ומיוזמי מתחם Openvalley; ג'ייסון שוורץ, סמנכ"ל הכספים ב-SimilarWeb; סיגל וידמן, מנכ"לית "סיגל וידמן- ייעוץ אסטרטגי-ארגוני"; האוורד לבקוביץ, יו"ר ומנכ"ל חברת TCP Capital Corp; אלעד שמיר מנכ"ל "מרכז כנרת לחדשנות KIC", יואל זילברמן, מנכ"ל ומייסד השומר החדש ואון ריפמן, מייסד שותף וסמנכ"ל פיתוח". עוד איש עסקים שהביע התחייבות להשקיע בקרן הוא יצחק תשובה.
מה לגבי הטענה שהשומר החדש מזוהה עם הימין?
"גם החברים שלי צוחקים עלי וחושבים שבשומר החדש מרביצים לאנשים מכות", משיב כהן בחיוך, "אבל זה לא נכון, והגיעו אלינו בקשות השקעה גם מבעלי קרקעות ערבים ויזמים ערבים וגם לפשיעה אין דת - גם יהודים שורפים לפעמים מתבנים. אנחנו באים לעזור לחקלאות ולחקלאים".