הקרן הניו יורקית טייגר גלובל מנסה להיפטר מחלק מההשקעות שעשתה בשוק הפרטי ומחפשת קונים בעסקאות סקנדרי, כך לפי דיווח בלעדי של האינפורמיישן השבוע. בשנות הפריחה של ההייטק - 2020-2021, טייגר גלובל הזרימה מיליארדים לסטארט אפים ברחבי העולם, והייתה אחראית גם לכמה השקעות ענק בישראל - היא השקיעה בגונג, פורטר, פאפאיה גלובל, Melio ו-Snyk, בין השאר, בסבבים של מאות מיליוני דולרים.
שיטת ההשקעה של טייגר הייתה יוצאת דופן גם היא. בדיקות הנאותות שלה, אם נעשו, היו קצרות ושטחיות והיא ידועה בכך שמסרה חוזים (term Sheets) לחברות תוך שעות ספורות. בנוסף, הקרן לא נהגה לבקש מקום בדירקטוריון של החברות שהשקיעה בהן והסתפקה בהזרמת כסף (הרבה כסף). הפרקטיקות האלה גרמו לכך שכמה משקיעים מקומיים בישראל הפנו אצבע מאשימה לטייגר על כך שהיא מנפחת הערכות שווי של חברות צמיחה, מדירה משקיעים מקומיים מהסבבים ויוצרת נזק לטווח הארוך. בדיעבד, קשה לומר שהם טעו.
בשנת 2021 טייגר ביצעה כמעט השקעה ביום ואת הרבעון הראשון של 2022 היא פתחה בקצב כפול, אבל אז הכל השתנה. מלחמה באוקראינה, ריבית ושאר סיבות הניבו לקרן הענק הפסדים גדולים ומהירים. כעת, מדווחים באינפורמיישן, היא מנהלת מגעים עם כמה בנקים על מנת למכור להם השקעות שביצעה בקרן ה-VC שלה (טייגר החלה את דרכה כקרן גידור וגם היום השקעות הון סיכון הן רק חלק מהפעילות שלה).
אף שמכירה של השקעות בעסקאות סקנדרי אינה החלטה יוצאת דופן במיוחד, הטיימינג של טייגר מעורר חשש. קרנות הון סיכון מוכרות אחזקות בחברות פרטיות ברווח או כשהן זקוקות למזומן. טייגר - כך זה נראה - עושה מהלך של מכירה בהפסד וככל הנראה בהיקף מכובד
מאז תחילת 2020 טייגר השקיעה כ-24 מיליארד דולר בשוק הפרטי אבל השווי של ההשקעות הללו נחתך משמעותית בעקבות הירידות בשווקים. ובעוד שמכירה של השקעות בעסקאות סקנדרי אינה החלטה יוצאת דופן במיוחד, הטיימינג של טייגר מעורר חשש. קרנות הון סיכון מוכרות אחזקות בחברות פרטיות ברווח או כשהן זקוקות למזומן. טייגר - כך זה נראה - עושה מהלך של מכירה בהפסד וככל הנראה בהיקף מכובד. באינפורמיישן הודו שאינם יכולים לאשר בשלב זה את זהות החברות שטיייגר מנסה להיפטר מהן, אבל אין ספק שאם וכאשר מהלך כזה ייצא לפועל הוא יציב את החברות הללו בסיטואציה בעייתית. חלקן לפחות יאלצו להתמודד עם הערכת שווי חדשה ולא מחמיאה ואולי גם עם הרמיזה שטייגר לא מאמינה בהן מספיק בשביל להישאר.
בנוסף, מציינים באינפורמיישן, הקרן שטייגר מנסה למכור את אחזקותיה היא קרן בשם Crescent שאיגדה גם הון פרטי של השותפים עצמם. במקביל, היא מגייסת קרן הון סיכון נוספת ויתכן שהמהלך נועד כדי לאפשר לשותפים להנזיל הון בשביל להשקיע בקרן הבאה.
כל זה משקף שינוי אסטרטגי נוסף בטייגר, שרק לפני שנה עברה מהשקעות גדולות בחברות צמיחה לביצוע השקעות מוקדמות, צנועות הרבה יותר, בחברות צעירות - כאלה שבתקווה יגיעו לשוק הציבורי רק עוד כמה שנים בתקופת הגאות הבאה. כחלק מהמהלך הזה, בטייגר יעדו מיליארד דולר להשקעה בקרנות סיד ולא ישירות בחברות. המהלך הזה כנראה לא התקבל יפה אצל משקיעי הקרן והיא נאלצה לסגת מכמה מההתחייבויות שנתנה לקרנות.