כשמשקיעי הון סיכון נשאלים היום על חגיגת הווליואציות של 2021 רובם ככולם מפנים אצבע מאשימה אל "התיירים", כינוי מתנשא משהו שהוצמד לגופי השקעה מזדמנים כמו קרנות גידור, פריווט אקוויטי וקרנות נאמנות שלרוב לא משקיעים בחברות פרטיות. נתונים חדשים של פיצ'בוק שפורסמו אתמול מעידים שאפשר להדביק למשקיעים הללו "אשמה" נוספת: גידול בהיקף הדריי פאודר אצל קרנות ההון סיכון.
אבקה יבשה הינה כינוי להון זמין להשקעה אצל גופי השקעות. נכון לסוף הרבעון השלישי של 2022, היקף ההון הזה שהחזיקו קרנות הון סיכון גלובליות עמד על 585 מיליארד דולר, אבל בזמן שאצל כל שאר גופי ההשקעות הסכום יורד לאיטו, קרנות ההון סיכון הן היחידות שאצלן הוא צפוי לעבור את הרמות של 2021.
אחד הגורמים לכך הוא ההשתתפות המאסיבית של גופי השקעה אלטרנטיביים - אותם תיירים מזדמנים - בסבבים ובמיוחד במגה-סבבים. ברבעון השלישי של 2022 הם לקחו חלק ב-74% מהסבבים בארה"ב וב-92% מהמגה-ראונדס (סבבים בהיקף של למעלה מ-100 מיליון דולר).
נתונים של פיצ'בוק מאוגוסט 2022 מראים גם שקיימים פערים גדולים בהערכות השווי של חברות צעירות שגייסו גם מקרנות לא מסורתיות לבין אלה שלא (חציון של 45 מיליון דולר לעומת 75 מיליון דולר שווי).
בינתיים ההשתתפות של משקיעים כאלה בגיוסי הון בשוק הפרטי ירדה משמעותית, במיוחד בסבבי צמיחה שם הניתוק בין השוויים בבורסות לאלה של חברות פרטיות בולט במיוחד. הצפי הוא שבסביבה של ריבית גבוהה אותם תיירים ימצאו אפיקי השקעה אחרים, מסוכנים פחות, ל-2023 והכוח והדומיננטיות יחזרו לקרנות ההון סיכון. גם אלה, כפי שאפשר לשים לב, לא ממהרות לבצע היום השקעות חדשות. במיוחד כאלה שגייסו קרנות חדשות בשנה האחרונה ולא לחוצות לפזר את הכסף. נותר רק לחכות ולראות אם חורף ההשקעות יפשיר עוד במחצית הראשונה של 2023 או שנצטרך להמתין לסופה.