מניית הפינטק פאגאיה חווה בחודשיים וחצי מאז ההנפקה רכבת הרים, שיש מניות שלא הגיעו אליה ב-10 שנים של מסחר. אחרי שהתרסקה ב-75%, טסה ב-1,280% והתרסקה שוב בלמעלה מ-70%, המניה של פאגאיה שוב נסחרת על פחות ממחיר ההנפקה - כשבמקביל היא מוחקת כמעט 30% משווי השוק ביחס להנפקה בשל התכווצויות המכפילים על ההכנסות החזויות של 2022.
פאגאיה מנהלת כספים של קרנות פנסיה, שאותם היא מלווה למשקי בית אמריקאים באמצעות שיתוף פעולה עם הבנקים הגדולים בארה"ב. היא אמנם מוגדרת כפינטק ומתהדרת במערכת ai מתקדמת, אבל בפועל מדובר על גוף תיווך, שעוסק במתן הלוואות. המודל הוא שהבנקים מפנים אל פאגאיה לקוחות שהמערכת הבנקאית לא יכולה לשרת, לעיתים בשל סיבות שהן ביורוקרטיות או בשל דירוגי אשראי. כך החברה מצליחה להתגבר על אחד מהמכשולים הגדולים של חברות רבות וזה סעיף הרכשת הלקוח. זה מאפשר לחברה לפעול על שולי רווח של בין 40 ל-50%, שאלה נתונים שכמעט ולא רואים בתחום. אבל זה כל עוד השוק עולה - והבעיה שכרגע הוא לא.
רכבת ההרים של פאגאיה
כדי להבין את האירועים של החודשיים וחצי האחרונים, נחזור אחורה. לאחר השלמת המיזוג עם הספאק בסוף יוני, כצפוי לאור תנאי השוק ולמרבית השוויים המנופחים של חברות שמוזגו עם ספאקים (ראו ערך אוטונומו), המניה הונפקה לפי 10 דולר למניה והתרסקה ב-25% כבר בתחילת המסחר של היום הראשון, אותו סיימה אותו בירידה של 13%. יתר על כן, מה-23 ביוני כשהחלה להיסחר ועד ה-18 ביולי, ירדה בכמעט 75% למחיר של 2.5 דולר למניה.
אז התחיל הזינוק המפתיע. ב-25 ביולי נסגרה על קצת פחות מ-10 דולר למניה, או קפיצה של כמעט 300% בשבוע. יום אחר כך כבר עמדה על 20 דולר למניה וזה נמשך עד ה-2 באוגוסט, כשבמסחר התוך-יומי המניה הגיעה למחיר שיא של 34.5 דולר שהיוו זינוק של 1,280% בשבועיים. בסוף אותו היום נסגרה על 32 דולר שהעניק לה שווי שוק של 20 מיליארד דולר. מאז ועד היום היא בטרנד ירידה מתמשך.
הראלי הזה היה מפתיע כמו זינוקן של מניות המם בתקופת "וול סטריט בטס", והוא זכה לתשומת לב תקשורתית בארץ ובוול סטריט. היה ברור שהזינוק במניה לא מייצג את אמון המשקיעים, אלא אירוע טכני שנבע ממיעוט המניות הסחירות לאחר ההנפקה, שקרץ למשקיעים שורטיסטים ושהחל אחרי פרסום תשקיף בנושא.
וכאן העלילה מסתבכת: בהסכם שנחתם בין פאגאיה לבין הספאק EJFA, שחרור המניות הכלואות אמור היה להתרחש בשני שלבים: החצי הראשון 6 חודשים לאחר ההנפקה והחצי השני שנה אחריה, כלומר לקראת סוף דצמבר ולקראת סוף יוני הבא. לפי ההסכם, המניות יופשרו לפי בנצ׳מרקים מסוימים, בהם אם המניה תיסחר במסחר התוך יומי בלמעלה מ-25% ממחיר ההנפקה למשך 20 ימים רצופים לפחות. אם מחיר ההנפקה היה 10 דולר למניה, אז מספר הקסם שנדרש לחברה לשחרר את המניות הוא 12.5 דולר ל-4 שבועות מלאים של מסחר. כמה זמן עמדה המניה מעל המחיר הרצוי? 25 ימי מסחר רצופים בדיוק.
בשבוע שעבר כבר חזרה בחזרה אל מתחת ל-12.5 דולר ונכון לכתיבת שורות אלה, מחירה הוא 9.7 דולר למניה. לפי התשקיף הראשון לקראת ההנפקה שהוגש בנובמבר, בתחילה המכפיל על ההכנסות החזויות עמד על טווח של בין 19 ל-23, ששיקף לחברה שווי של בין 12.9 ל-15.6 מיליארד דולר, כשברף העליון מדובר על הכנסות של 678 מיליון דולר.
בסוף החברה הונפקה לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר לפי 10 דולר למניה, שהיוו מכפיל של פחות מ-19 על ההכנסות של 2021 לפי דוח הפרופורמה - הדוח המאוחד של פאגאיה והספאק - ומכפיל 12.5 על ההכנסות החזויות של 2022. בדוחות האחרונים הציגה תחזית הכנסות מתוקנת של 725 מיליון דולר לשנה כולה, אבל שווי השוק שלה נכון לכתיבת שורות אלה הוא 6.3 מיליארד, שמעניקים לה מכפיל של 8.75. עדיין צמיחה, אבל הרבה הרבה פחות.
כרגע, למעט האקזיט של המשקיעים שכן יוכלו להנזיל, מאחר ולרוב ההגבלה חלה עד 180 ימים מההנפקה - אך לא בטוח שיעשו כן, הכול תלוי בעסקה שיוכלו לקבל - עתיד החברה לא נראה כזר של שושנים. המצב בשוק הנדל"ן האמריקאי המידרדר הוא סימן מאוד רע לחברה. האינדיקטורים מארה"ב עלולים לסמן על גל פשיטות רגל מתקרב: המינוף של משקי הבית בשיא והגיע בסוף יוני האחרון ל-16 טריליון דולר והריבית העולה של המשכנתאות עלולים לייצר עבור פאגאיה ריקושטים, בטח ובטח אם שוק ההלוואות יתקרר.