מקומן של הקרנות התאגידיות (CVC) באקוסיסטם הישראלי הולך ומתחזק. כך עולה מדוח ייעודי לנושא שמוציא הבוקר SNPI ומקיף את ההשקעות התאגידיות בהייטק המקומי מ-2015 עד 2022. שיעור סבבי ההשקעה בסטארט אפים ישראליים שבהם השתתפו CVC עלה מ-4% בשנת 2015 ליותר מ-8% ב-2022 (השיא נרשם ב-2021 עם כ-10%).
CVC הן זרועות ההשקעה של תאגידים וחברות גדולות. הן נבדלות מקרנות הון סיכון רגילות בכך שהמדדים שלהן, לרוב, אינם פיננסיים בלבד. כלומר, מלבד המטרה לייצר רווח, המנדט שהן מקבלות הוא עבור השקעה בתחומים אסטרטגיים עבור החברה. בהתאם, קרנות כאלה מקנות ערך מוסף לסטארט אפים שמקבלים מהן השקעה בדמות גישה למשאבי החברה, כמו גם חותמת איכות שמסמנת שחברה מבוססת ומצליחה רואה ערך במוצר, בטכנולוגיה ובכיוון.
כותבי הדוח מציינים בדאגה כי לא נרשמו קרנות תאגידיות חדשות שהחלו לפעול בישראל בשנים האחרונות, לא מארה"ב ולא בכלל
הקרן התאגידית הפעילה ביותר בישראל היא אינטל קפיטל, עם שמונה השקעות בממוצע בכל שנה. לפי הדוח פועלת בישראל קבוצה מכובדת של CVC המשתרעת על פני מספר תחומים, אולם רק שתיים מעשר ה-CVC הפעילות ביותר בעולם השקיעו בישראל ב-2022. הרוב המכריע של ה-CVC הפעילות בארץ הן מארה"ב וישראל. ההשתתפות של CVC מאסיה ואירופה דלה מאוד, על אף שבאזורים אלה יש קרנות הון סיכון תאגידיות פעילות מאוד, כך בדוח. ב-2015 פעלו בישראל 23 קרנות תאגידיות וב-2022 היו 39 כאלה. השיא נרשם ב-2021 אז בוצעו השקעות מקומיות מ-50 CVC.
"למשוך CVC לישראל"
מרבית ה-CVC הפועלות בישראל הן אמריקאיות אבל אליהן הצטרפו בתקופה האחרונה מספר קרנות שהקימו חדי קרן ישראלים גדולים. כותבי הדוח מציינים בדאגה כי לא נרשמו קרנות תאגידיות חדשות שהחלו לפעול בישראל בשנים האחרונות, לא מארה"ב ולא בכלל. לפי דוח של CB Insights, מתוך עשר ה-CVC הפעילות ביותר ב-2022, ארבע הן יפניות ואחת דרום קוריאנית, כולן לא השקיעו בישראל. הנתונים הללו הביאו את כותבי הדוח למסקנה שיש כאן פוטנציאל גדול למשוך כסף "חדש" לישראל וכתבו: "נכון להיום, אין אף גוף שתפקידו למשוך CVC כאלה לישראל. המלצתנו היא שמנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, באמצעות הנספחים הכלכליים של ישראל, או החטיבה הבינלאומית של רשות החדשנות, יפנו את מאמציהם בכיוון זה".
שלא במפתיע, בדוח מציינים כי בשנת 2021 שיעור סכומי ההשקעה בסבבים בהשתתפות CVC מתוך סכום ההשקעות בכלל הסבבים הגיע לשיא של 34%, וב-2022 נרשמה ירידה חדה ל-17% בלבד. חלק מהסיבה לכך היא ש-CVC משקיעות לרוב בחברות בשלבים מאוחרים יותר, כלומר בסבבים גדולים יותר, וזה התחום שבו נרשמה הירידה החדה ביותר בהשקעות בשנה וחצי האחרונות.