בשעה טובה נגמר הרבעון הראשון של 2022. מהרבעונים התנודתיים, המעניינים והאכזריים שהיו בוול סטריט. בזו אחר זו נכתשו חברות תחת קריסת המכפילים והלחץ מנציות הבנק המרכזי האמריקאי, הפד. איך נסכם את הרבעון הזה? גם עם האינפלציה הדוהרת על כמעט 8%, גם עם המלחמה באוקראינה המאיימת על השלום האירופאי ששרר מאז נפילת הגוש הקומוניסטי בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת, הנאסד"ק ירד רק 8.8%. מדד ה-S&P500, המאגד תחתיו את 500 החברות הגדולות בארה"ב ונחשב למדד החשוב ביותר בארה"ב, ירד רק 4.6%.
מתחילת הרבעון היו שלוש נקודות תחתית: אחת בסוף ינואר, אחת בסוף פברואר והתחתית האחרונה הגיעה ב-14 במרץ, אז ה-S&P והנאסד"ק עמדו על 4,173 נק' ו-12,581 נק' בהתאמה. בשבועיים האלה ה-S&P עלה כמעט 9%, ל-4,546 נק' והנאסד"ק טס 13.4% ונעצר על קצת פחות מ-14,262 נק'. אף שעד אמצע השבוע שעבר שני המדדים המשיכו לעלות – בחצי השני המגמה הייתה של ירידה ושניהם סגרו בעליות קלות ופחות או יותר ב-Break even בסיכום השבועי.
עכשיו מתחילים את הרבעון השני. באופן מסורתי אפריל נחשב לחודש הכי טוב לשווקים. סאם סטובל מ-CFRA אמר ל-CNBC שב-70% מהשנים מאז מלחמת העולם השנייה עולה ה-S&P באפריל והממוצע הרב שנתי עומד על 1.7%.
למרות העלאות המחירים, טסלה עמדה בציפיות השוק ומסרה שיא של קצת יותר מ-310 אלף רכבים ברבעון שעבר. עם הפתיחה של המפעל החדש בברלין – צפויה החברה להגביר את הייצור עוד יותר
יש גם לא מעט דברים שמעידים על כך שבפנינו עומד לפחות שבוע עירני בוול סטריט: למרות העלאות המחירים, טסלה עמדה בציפיות השוק ומסרה שיא של קצת יותר מ-310 אלף רכבים ברבעון שעבר. עם הפתיחה של המפעל החדש בברלין – צפויה החברה להגביר את הייצור עוד יותר. עם זאת, כרגע המפעל בשנחאי סגור בגלל התפרצות קורונה.
חדשות טובות נוספות הגיעו מסין: השלטונות שינו את החוק האוסר על חברות סיניות להוציא מסמכים פיננסיים מתחומי סין. רשות ני"ע הסינית, ה-CSRC ורשות ני"ע האמריקאית, ה-SEC, יקימו מכניזם משותף שיאפשר שיתוף פעולה.
רק ביום חמישי האחרון ה-SEC הודיע על הוספתה של הגוגל הסינית באידו לרשימת החברות הסיניות שבסכנת מחיקה מוול סטריט יחד עם עוד למעלה מ-200 חברות סיניות שהיו בסכנה, בעקבות חוק שעבר בסנאט שמחייב את ה-SEC למחוק חברות שאינן עומדות בתנאי הדיווח עד 2024.
לא מן הנמנע שנראה את המניות הסיניות טסות הן בהונג קונג ביום שני בבוקר והן בוול סטריט בערב בגלל ההודעה של ה-CSRC. אבל ההודעה זו מקפלת בתוכה עוד משהו – הסינים התקפלו. למרות הרעש שהסינים עשו בשנים האחרונות כשאמרו שלא יהססו למחוק חברות ולמרות "הברית הנצחית" עם רוסיה, הסינים פשוט נכנעו לתכתיבים האמריקאים מחשש לבריחת ההון המערבי מהשווקים הסיניים.
השלטונות הסיניים שינו את החוק האוסר על חברות סיניות להוציא מסמכים פיננסיים מתחומי סין. סין וארה"ב יקימו מכניזם משותף שיאפשר שיתוף פעולה.
יש גם דברים משמחים פחות. ביום רביעי הפד צפוי לפרסם את עיקרי הדברים של מפגש הנגידים במרץ. השוק מצפה לראות אם יעלו החודש פעם נוספת את הריבית ובכמה, לאחר שבחודש שעבר הועלתה לראשונה מאז 2018 ב-25 נק' בסיס, או 0.25%.
על רקע המשך דוחות התעסוקה הטובים והאיתנות הכללית של הכלכלה האמריקאית, בבנק היפני נומורה צפו ביום שישי האחרון שהפד יעלה את הריבית ב-50 נק' בסיס במאי, יוני ויולי. כלומר, הבנק צופה שעד תחילת אוגוסט הריבית תעמוד על 1.75%.
ייתכן שזה יקרה, אך הפד' לא העלה את הריבית 0.5% מאז שנת 2000, אז שלוש עליות כאלה בשנה אחת זה עלול להיות קצת יותר מדי. עליות מחירי הנפט והבעיות בשרשראות הייצור והאספקה לא ייפתרו בעזרת הריבית. בכל מקרה, השוק ממתין לראות מה צופן העתיד מבחינת הפד, וכמובן כל אסקלציה במלחמה באוקראינה עלולה להיות בעלת השפעה שלילית על הסנטימנט.