הרפורמה המשפטית פוגעת בהייטק, ולדבר יש השלכות משקיות עמוקות. הדברים עולים (שוב) מסקר שערכה עמותת סטארטאפ ניישן סנטל בקרב 734 משיבים: מנכ"לים ויזמים של חברות סטארט אפ, מנהלי מרכזי פיתוח בינלאומיים ומשקיעים.

תוצאות הסקר מטרידות לכל הפחות: 68% מהסטארט אפים בישראל החלו לנקוט בצעדים אקטיביים - פיננסיים ומשפטיים - של הוצאות יתרות מזומנים, מקום רישום החברה (הוצאתה מישראל), רילוקיישן ופיטורי עובדים בעקבות הרפורמה המשפטית.

22% מהחברות מדווחות שכבר הוציאו את המוזמנים שלהן מישראל וזה עתיד להימשך לפי המשקיעים במשק. 8% מהחברות מדווחות שכבר החלו בשינוי מקום רישום החברה, ו-29% מתכוונות לעשות זאת בעתיד הקרוב.

הפגיעה בהייטק מובהקת: 78% מבכירי הייטק כבר מדווחים שלרפורמה יש השפעות שליליות על פעילות החברות ו-72% מהמשקיעים צופים המשך השפעה שלילית על השקעות בחברות חדשות

הפגיעה בהייטק מובהקת: 78% מבכירי הייטק כבר מדווחים שלרפורמה יש השפעות שליליות על פעילות החברות ו-72% מהמשקיעים צופים המשך השפעה שלילית על השקעות בחברות חדשות. עוד היבט לרפורמה הוא שההתאוששות בהייטק עשויה לדלג על השוק המקומי. 65% מהמשקיעים כבר רואים סימני התאוששות בארה"ב או סבורים שהם יתחילו בחצי השנה הקרובה לעומת רק 12% ביחס לישראל.

מנכ
אבי חסון. "שווה להקשיב להייטק"|צילום: ורד פרקש, SNC

הוצאת הכספים לחו"ל יכולה להשפיע למשל על המערכת הבנקאית ועל זמינות האשראי בישראל (מסיבות של הלימות הון). הקיטון בהשקעות עתיד להשפיע על המס שמדינת ישראל גובה, ואלו רק חלק מהשפעות המאקרו.

מהסקר עולה דאגה שההתאוששות בהייטק עשויה לדלג על השוק המקומי: 65% מהמשקיעים כבר רואים סימני התאוששות בארה"ב או סבורים שהם יתחילו בחצי השנה הקרובה לעומת רק 12% ביחס לישראל

מנכ"ל Start-Up Nation Central, אבי חסון, מסביר על המוטיבציה לערוך את הסקר: "מתוקף תפקידנו אנחנו נמצאים כל הזמן בקשר רציף עם האקוסיסטם, חברות קטנות כגדולות, חברות רב לאומיות ומשקיעים - ושומעים לא מעט אנקדוטות (על נזקי הרפורמה הכוונה, א"ז). אנחנו שומעים על חברות רב לאומיות ששמו את ישראל ב-Watchlist שלהן, לצד אוקראינה - רק שתבין איפה אנחנו נמצאים.

"אנחנו שומעים על קרנות הון סיכון ישראליות שלא ישקיעו רק בישראל - הן מבזרות את הפורטפוליו שלהן למדינות אחרות - האחרונה בהן היא TLV, אבל יש עוד כמותה. מה שרצינו בסקר זה לתקף את מה שאנחנו שומעים אנקדוטלית וגם לעשות סקר המשך לסקר קודם מה מאפשר לנו לראות מגמה. ואם לקפוץ ישר למסקנות, החששות שראינו בסקר הראשון הפכו למציאות והכוונות והפכו למעשים בשטח".

אבי חסון, מנכ"ל: "מה שרצינו בסקר זה לתקף את מה שאנחנו שומעים אנקדוטלית וגם לעשות סקר המשך לסקר קודם מה מאפשר לנו לראות מגמה. ואם לקפוץ ישר למסקנות, החששות הפכו למציאות והכוונות והפכו למעשים בשטח"

הוא מסכם: "הפעולות האקטיביות של חברות ומשקיעים להוציא את פעילותם מישראל גברו משמעותית בשלושת החודשים האחרונים. תהליכים כמו העברת חברה לחו"ל או פתיחתה מלכתחילה מחוץ לישראל, הם תהליכים שקשה יהיה להחזיר את הגלגל לאחור בהם. כארגון שתפקידו לחזק את תעשיית ההייטק בישראל ולשמר את חוסנה, מחובתנו לשקף את הנתונים למקבלי ההחלטות בישראל ולספק תמונת מצב עדכנית של הנעשה בשטח".

חסון מצטרף לקריאה לחקיקה בהסכמה רחבה בלבד בסוגיות המשטר בישראל: "זה שסקטור הייטק, שהוא כל כך משמעותי לכלכלה, הפך בחודשים האחרונים לסקטור שמשמיע את קולו בסוגיות רחבות זה Good news - ושווה להקשיב לו".

האזהרות של ארגון SNC לגבי הרפורמה המשפטית והנזק להייטק מצטרפות לאזהרות דומות שנשמעו בעבר, כולל של רשות החדשנות הממשלתית.