המחצית הראשונה של 2023 הייתה רעה בהייטק המקומי, וכעת ארגון סטארטאפ ניישן סנטרל מפרסם דוח סקטוריאלי מפורט לגבי החציון שחלף ממנו ניתן ללמוד מה התחומים שנפגעו יותר, אילו תחומים פחות נפגעו ואיפה אפילו הייתה צמיחה.
"שפל במימון הפרטי"
מבחינה כללית, ב-SNC כותבים כי "המימון הפרטי הגיע לשפל של חמש שנים" עם 3.9 מיליארד דולר שגייסו חברות הייטק בחציון. זו ירידה של 29% ביחס לחציון הקודם (השני של 2022) ושל 67% ביחס לחציון המקביל. אפילו בין הרבעונים בחציון, השני חלש מהראשון ב-10%. "ירידה מתמשכת זו עומדת בניגוד למגמות המימון הפרטי, היציבות יחסית, הנראות בארצות הברית בין החציון הראשון של 2023 לחציון השני של 2022", כותבים ב-SNC, ברמיזה למצב הפוליטי בישראל.
בנוסף נרשם שפל באקזיטים והנפקות של חברות, לסכום מצרפי של 1.3 מיליארד דולר - ירידה של 64% בסכום המצרפי ו-53% במספר האקזיטים, ביחס לחציון המקביל - תוצאה שמחזירה אותנו ל-2018.
סמנכ"ל מוצר, פיתוח ודאטה ב-Start-Up Nation Central, יריב לוטן: "חוסר הוודאות והשינויים הפנימיים בישראל לצד השינויים הכלכליים העולמיים באים לידי ביטוי בצורה בולטת בפעילות האקוסיסטם הישראלי ומשקפים האטה משמעותית ושפל בפעילות. ירידה זו עומדת בניגוד למגמות מימון הון סיכון והיציבות היחסית הנראית בארצות הברית".
וכעת לחלוקה הסקטוריאלית: צניחה משמעותית נרשמה בתחום ה-Health tech, מטרייה תחתיה נמצאות חברות בריאות דיגיטלית, מדיקל ופארמה. זאת אולי אולי בשל הקורונה שעזבה אותנו (והביאה לגאות בשנים קודמות בהשקעות בריאות). הסקטור חווה ירידה של 74% בהשקעות ביחס לחציון המקביל ל-504 מיליון דולר השקעות. תחום הפינטק רשם ירידה חדה של 72% בהשקעות לכחצי מיליארד דולר מצרפי בחציון, וזה כולל השקעה של 62 מיליון דולר בבנק הדיגיטלי החדש OneZero והשקעת ענק של 250 מיליון דולר ב-etorro. רק אקזיט אחד קטן נרשם בענף.
ירידה חדה נרשמה אפילו בהשקעות הפודטק והאגרי טק, מ-600 מיליון דולר בתקופה המקבילה ל-200 מיליון דולר בחציון שהסתיים
סקטור הסייבר, אחד המרכזיים בטק הישראלי, רשם ירידה של 57% בהשקעות ל-1.05 מיליארד דולר אך בסייבר עדיין נמשכים האקזיטים ונרשמו 8 כאלו לאורך הרבעון, שניים מהם בסכומים תלת ספרתיים. תחום האנטרפרייז (IT ותוכנה בדוח) רשם ירידה של 66% בין חציון לחציון לסכום מצרפי של 1.34 מיליארד דולר השקעות.
ירידה חדה נרשמה אפילו בהשקעות הפודטק והאגרי טק, מ-600 מיליון דולר בתקופה המקבילה ל-200 מיליון דולר בחציון שהסתיים, והדבר מוסבר בכך שחברות הפודטק (במיוחד) הגיעו ל"שלב המאתגר של מעבר לייצור המוני, Scale up, ומצב הכלכלה הגלובלית משפיע על מגמה זו".
נרשם שפל באקזיטים והנפקות של חברות, לסכום מצרפי של 1.3 מיליארד דולר - ירידה של 64% בסכום המצרפי ו-53% במספר האקזיטים, ביחס לחציון המקביל - תוצאה שמחזירה אותנו ל-2018
מה צומח? סקטור האקלים - Climate tech. "בניגוד לרוב הסקטורים האחרים, תחום האקלים חווה עלייה במימון הפרטי והציבורי - 900 מיליון דולר לעומת 700 מיליון דולר במחצית השנייה של 2022", נכתב (אך יש לציין מגה גיוס של אורמת על סך של 300 מיליון דולר שמעט מעוות את התוצאות, א.ז), "ניתן להעריך באופטימיות שתחום זה יצליח להישאר יציב יחסית לתנאי השוק הנוכחיים, בזכות הביקוש לפתרונות טכנולוגיים לסילוק פחמן ולמעורבות הגבוהה של תאגידים בסקטור".