אחרי אחד השבועות החזקים של הנאסד"ק ואחרי חופשת פורים, שבוע המסחר באחוזת בית נפתח בעליות חזקות, כשמדד ת"א35 עולה 2.3%.
הרקע לכך הוא שבוע סוער מעבר לים. בתחילת השבוע שעבר נפל דבר: מדד הטכנולוגיה בוול סטריט, הנאסד"ק, נכנס לטריטוריה דובית. 5 ימי מסחר קדימה והמדדים האמריקאים רשמו את אחד מהשבועות הטובים שלהם בשנה האחרונה. הנאסד"ק ה"דובי" - סיים את השבוע במצטבר בעלייה של כמעט 8%. צריך לדייק: הוא עדיין יותר ממינוס 12% מתחילת השנה ומינוס 13.5% מהשיא ב-19 בנובמבר. גם מדד ה-S&P500, שמאגד לתוכו את 500 החברות הציבורית הגדולות בארה"ב, עלה בשבוע שעבר בכמעט 6%, אך עדיין במינוס 7% מתחילת השנה.
היו מספר גורמים שהעלו את הסנטימנט בכל פעם מחדש, אבל השבוע עדיין היה תנודתי. דיווח על התקרבות בין אוקראינה לרוסיה במו"מ לסיום המלחמה הקפיץ את השווקים ברביעי. עוד נתנו רוח גבית מניות הטק הסיניות, בהן עליבאבא וטנסנט, שזינקו לאור איתות לפיו לראשונה מזה זמן רב נראה כי סבב הרגולציה הנוכחי הגיע לסיומו. בחמישי, המניות הסיניות שוב ירדו, אבל את השבוע סיימו בירוק: עליבאבא, שעלתה ברביעי 37%, ירדה כמעט 5% בחמישי, וסיימה את השבוע עם עלייה של כמעט 8% ביום שישי.
אבל עם כל הכבוד לעליבאבא, הכוכבת של שבוע שעבר הייתה האובר הסינית, דידי, שעלתה ב-5 ימי מסחר בלמעלה מ-120%, כשעלתה מ-1.85 דולר למניה בתחילת השבוע ללמעלה מ-4 דולר למניה ושווי שוק של 19 מיליארד דולר.
החדשות מסין ימשיכו לתדלק את השווקים: פרט לעובדה כי ברביעי הוועדה הכלכלית של המפלגה הסינית קראה להפסיק את ההליך הרגולטורי נגד ענקיות הטק, בסוף השבוע שוחח הנשיא ג'ו ביידן עם נשיא סין ג'ינפינג שי והזהיר אותו לבל סין תתערב במלחמה באוקראינה. לפי הדיווחים בתקשורת האמריקאית, ג'ינפינג אמר כי אין לסין אינטרס במלחמה, במה שנתפס אצל המשקיעים כהמשך הורדת הלהבות מהצד הסיני.
מאנדיי.קום עלתה בלא פחות מ-44% ב-5 ימים, מרמה של 119 דולר בתחילת יום שני, ללמעלה מ-170 דולר בנעילת המסחר בשישי. גם חברת הסייבר סנטינלוואן שהגישה את דוחותיה בשבוע סיימה את השבוע בעלייה של 23%
עוד מניה שעברה שבוע חלומי היא מנייתה של מאנדיי.קום, שעלתה בלא פחות מ-44% ב-5 ימים, מרמה של 119 דולר בתחילת יום שני, ללמעלה מ-170 דולר בנעילת המסחר בשישי. גם חברת הסייבר סנטינלוואן , שהגישה את דוחותיה בשבוע סיימה את השבוע בעלייה של 23%.
ההיפך מ"קנה בשמועות מכור בידיעות"
בכל מקרה, כנראה הדבר הכי מעניין בכל העליות האלה, זה שהן הגיעו בשבוע שבו הפד הודיע על העלאת הריבית ועל הצפי של הקונצנזוס להעלאת הריבית לא פחות מ-7 פעמים במהלך השנה הנוכחית ועוד 3 פעמים בשנה הבאה. אחד העקרונות הבסיסיים ביותר בעולם ההשקעות הוא עיקרון "קנה בשמועה, מכור בידיעה". הסיבה פשוטה - חלומות מניעים עליות, אבל המציאות לרוב מבטלת את החלום - חוץ מהמקרים הנדירים שבהם היא מחזקת אותו. נראה שמה שחווינו בחודשים האחרונים היה בדיוק ההיפך - השוק מכר בשמועת הריבית הממשמשת וקנה כשההעלאה הפכה לעובדה מוגמרת. כנראה בסוף, מרוב שהשוק התכונן להעלאת ריבית, 0.25% זה לא כזה סיפור גדול.
בבנק השוויצרי UBS, נתנו 3 סיבות לכך: הראשונה היא שיו"ר הפד, ג'רום פאוול שכנע את המשקיעים כי הכלכלה האמריקאית מספיק חזקה לשרוד ריבית גבוהה יותר, כשהדאטה הכלכלית מתחזקת ושוק העבודה כמעט מלא. הסיבה השנייה היא ששוק האג"ח מראה על האטה מסוימת בצמיחה, אבל מיתון עוד נראה רחוק. השלישי היא שמאז 1983, ה-S&P עלה בלמעלה מ-5% בחצי השנה שאחרי העלאות הריבית.
האנליסטים של UBS: "אנחנו ממליצים למשקיעים להתכונן לריביות גבוהות יותר ולהישאר בשוק המניות. אנחנו מעדיפים אסטרטגיית גידור וחשיפה סלקטיבית למניות על פני יציאה מהשוק"
במקביל, אחרי שירדו 20% ביום רביעי, החוזים העתידיים על הנפט שוב עלו וביום שייש האחרון ננעלו על למעלה מ-105 דולר לחבית. זאת לאחר שסוכנות האנרגיה הבינ"ל, הודיעה כי בשל המלחמה באוקראינה על העולם לחסוך 2.7 מיליון חביות ביום.
בכל מקרה, עליית מחירי הנפט גורמת לשינויים בהרגלי הצריכה בארה"ב, כשמחיר הדלק בארה"ב עלה 50% ב-12 החודשים האחרונים. ככל שהאמריקאים ייאלצו להוציא יותר על דלק ומזון, הם יוציאו פחות על מוצרים ושירותים אחרים. הכלכלה האמריקאית, ש-70% ממנה נשענת על הצריכה הפרטית של הצרכן האמריקאי, צריכה את הנפט במחיר נמוך יותר כדי להתאושש באמת, הכלכלה העולמית צריכה את הכלכלה האמריקאית חזקה.