שוק ההנפקות קפוא: לאחר שהתרגלנו לימים שבהם יש בממוצע 2-3 הנפקות ביום בוול סטריט, כלומר כ-1,000 הנפקות במהלך השנה כולה, הרי שלפי נתונים של מכון המחקר רנסנס קפיטל שפורסמו אמש, השוק כולו קפא. מתחילת השנה רק 18 חברות הנפיקו בוול סטריט וגייסו קצת יותר מ-2 מיליארד דולר – הנתון הנמוך ביותר לרבעון הראשון של השנה בשש השנים האחרונות.
"הנפילה בהחזרים בסוף 2021 (קרי: המחיקה במניות שאיפסה את התשואה על ההשקעות, א"ל) סיימו בפועל את בום ההנפקות הראשוניות של 2021, ובשילוב המלחמה המסלימה באירופה, הרישומים החדשים (של הנפקות, א"ל) עצרו לגמרי בסוף פברואר", כתבו ברנסנס. "מתחילת השנה רק שבע הנפקות גייסו למעלה מ-50 מיליון דולר, בהובלת ההנפקה של TPG שסגרה עסקה של מיליארד דולר - שלבדה אחראית על כמעט חצי מההכנסות. רוב הפעילות הגיעה מחברות micro-cap (כלומר בעלות שווי שוק קטן מאוד, א"ל), מה שגרם לעסקה החציונית לעמוד על 27 מיליון דולר בלבד – הנתון הנמוך ביותר ב-2 העשורים האחרונים".
לפי רנסנס, המדד שלהם שעוקב אחרי שוק ההנפקות חווה את הרבעון הגרוע ביותר מאז 2011, עם ירידה של 25%. צריך לזכור שגם שוק הספאקים עבר דפלציה, עם ירידה של 70% בתמחורים מרבעון 4 של 2021, ירידה בכמות ההנפקות של ספאקים חדשים וביטול מיזוגים.
איטורו ממשיכה לשבת על הגדר
גם בארץ השוק מתקרר: מתחילת השנה הנפיקו בבורסה בת"א 8 כתבות וגייסו מצרפית 1.4 מיליארד שקל (כשמתוכן רק 3 חברות טכנולוגיה שגייסו יחדיו, 369 מיליון שקל, כשאימאג'סט המספקת שירותי צילומי לוויין לגופי ביטחון שגייסה 320 מיליון לפי שווי של למעלה מ-1 מיליארד שקל) . "היה חלון הזדמנויות להנפיק פה בארץ לפני שנה בערך. זה היה חלון מאוד קצר והוא נסגר", אמר גורם שמעורה בשוק ובחר להישאר בעילום שם והוסיף, "אני לא מכיר אף חברה שנרשמה להנפקה פה בארץ בחצי השנה האחרונה".
לפי מידע שהגיע ל-tech12, חמש מתוך שש חברות שהיו בדרך להנפקה בנאסד"ק החליטו להקפיא אותה לכל הפחות למחצית השנייה של השנה, חלקן אף עם הפנים ל-2023. הגדולה שבהן היא הנפקתה של פלטפורמת המסחר במניות וקריפטו, איטורו, ששוויה לקראת מיזוג עם ספאק הלך והצטמצם מלמעלה מ-10 מיליארד בנובמבר לפחות מ-9 מיליארד דולר בסוף דצמבר. (מאיטורו נמסר בתגובה כי "בדצמבר האחרון איטורו הודיעה על הארכת מסגרת הזמן להשלמת המיזוג, עד ל-30 ביוני 2022. אנו עובדים עם כל הגורמים הרלוונטיים על מנת להשלים את המיזוג בהקדם האפשרי במסגרת זמן זו. אנו מצפים לשלב הבא במסע שלנו כחברה ציבורית".)
עו"ד ליאור אבירם, שותף מנהל בשבלת: "כ-10 הנפקות של חברות ישראליות שאני מטפל בהן נדחו או בוטלו"
"כ-10 הנפקות של חברות ישראליות שאני מטפל בהן נדחו או בוטלו", אומר עו"ד ליאור אבירם, שותף מנהל של שבלת, משרד עורכי הדין מהגדולים בארץ לחוזים ודינים בינלאומיים. אשתקד, לשם השוואה, הוא ליווה למעלה מ-20 הנפקות. "כולם נמצאים בהמתנה. לוקח חודשים להנפיק חברה ועכשיו זה עוד יותר קשה. במיוחד בטכנולוגיה – אחרי ההתרסקות של חברות ה-SaaS. היום כבר לא קל לקבל את הווליואציות כמו פעם", הוסיף.
צריך לזכור שלא מדובר רק בחברות ישראליות אלא בגל גורף – אלו אירועים גלובליים שמעיקים על השוק ההנפקות, בהם גם כמובן המלחמה באוקראינה. רק אתמול הודיעה פולקסווגן כי המלחמה ברוסיה מסכנת את הנפקת מותג העל פורשה בוול סטריט. את ההנפקה תכננה ענקית הרכב על מנת לחזק את חטיבת הרכבים החשמליים שלה. גם שוק הספאקים נפגע, אם כי פחות. לפי רנסנס, 53 ספאקים חדשים גייסו כמעט 9 מיליארד דולר ברבעון.
ברנסנס אופטימיים לגבי העתיד: "עם הכניסה לרבעון 2, בטווח הזמן הקרוב שוק ה-IPO נראה מעורפל, אבל דבר אחד בטוח: ההחזרים מההנפקות והתיאבון לסיכון צריכים ריבאונד לפני שהפעילות תשוב. עדיין, לא מעט חברות מצפות להנפיק ב-2022 ויש הרבה קנדידטים בצנרת שמוכנים להיכנס ברגע שתנאי השוק ישתפרו", סיכמו.
כמה צריך להרוויח רק כדי להישאר במקום?
כשמשווים את הנתונים לשנה שעברה מקבלים דיכאון קל. ב-2021 היו למעלה מ-1,000 בכל השנה, שגייסו מצרפית 286 מיליארד דולר. לפי ה-FT, חמשת בנקי ההשקעות הגדולים בארה"ב הכניסו רק 645 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה לעומת 4.7 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד.
אבירם: "כשהאינפלציה היא בין 0 ל-2% אפשר להתעלם ממנה לגמרי. בשנים האחרונות היא הייתה ממש קרובה ל-0. החגיגה הזו נגמרה. היום כל העולם הוא אינפלציוני"
אחת מהסיבות להתקררות השוק, מסביר אבירם, הוא האינפלציה: "האינפלציה מוסיפה ממד ששואל 'כמה צריך להרוויח רק כדי להישאר במקום?' כי אם הכנסות של חברה עלו רק 6%, זה כאילו ההכנסות לא עלו בשל גובה האינפלציה. תהיה לזה השפעה על התוצאות והתחזיות.
"זו זווית שלא הייתה בשנים האחרונות, כי כשהאינפלציה היא בין 0 ל-2% אפשר להתעלם ממנה לגמרי. בשנים האחרונות היא הייתה ממש קרובה ל-0. החגיגה הזו נגמרה. היום כל העולם הוא אינפלציוני – סין בבעיה גדולה עם ההתפרצות החדשה של קורונה, החרם על רוסיה ייצור עליות מחירים ומחסור במתכות – שזה לבד גורם אינפלציוני. כל אלה מצטרפים לכל הבעיות שהחלו כבר בתחילת הקורונה וממשיכות להצטבר".