"אני כמעט לא מכיר חברה מגובת הון סיכון שלא הייתה בקשר עם SVB בצורה כזו או אחרת", אומר ל-tech12 בועז דינטי, שותף מנהל בקרן ההון סיכון קומרה קפיטל. הקריסה המהירה והמפתיעה של הבנק ביום חמישי האחרון, שהובילה להתערבות של הרגולטור האמריקאי כבר בשישי, גרמה לפגיעה קשה בסקטור הטכנולוגיה ברחבי העולם, אבל זו ככל הנראה תורגש אחרת בישראל. בסקירה שהוציא מוקדם יותר היום בנק דיסקונט נכתב שהסיכוי להידבקות (קריסה של בנקים נוספים במערכת, ה"ר) קטן אולם "ההשלכות על כלכלת ישראל עשויות להיות משמעותיות יותר מאשר ההשלכות על כלכלת ארה"ב, לאור ההשפעה על סקטור הטכנולוגיה אשר לא ניתן להעריך את עוצמתה בשלב זה".
הערכות אופטימיות שהולכות ומתפשטות בשוק מצפות להודעה על רוכש כבר הערב או במהלך מחר. גם כאן מדובר בתהליך שייקח כנראה זמן - לא קונים בנק בחמש דקות גם אם הוא על סף קריסה - אבל הוא צפוי להרגיע את המערכת. עם זאת, מה שידוע בשלב זה הוא שהרגולטור האמריקאי, ה-FDIC - מבטח פקדונות עד 250 אלף דולר ולקוחות הבנק צפויים לקבל את הסכום הזה לפחות בהקדם. כמובן שמרבית הפקדונות גבוהים משמעותית מהסכום הזה, אך ההערכות שפורסמו בתקשורת האמריקאית הן ש-30%-50% מכספי הלקוחות יוחזרו כבר בימים הקרובים מנכסים שהצליחו להנזיל במהירות.
תימור ארבל-סדרס, לאומיטק: "קיבלנו מאות שיחות טלפון. השבוע אני מניחה שנתפנה לקבל קצת יותר ודאות על מה קורה בארה"ב ואיך הממשל הפדרלי יתנהל ונבין יחד עם החברות מה הצרכים שלהן"
מה יקרה למשכורות העובדים? החששות כרגע בארה"ב, שם משלמים משכורת כבר ב-15 בחודש, הן שיהיו חברות שלא יוכלו לשלם לעובדים במועד זה. האם הדבר נכון גם לחברות ישראליות? מרבית האנשים שדיברנו איתם סבורים שההייטק הישראלי מוגן יחסית ממספר סיבות. "מעט מאוד חברות ישראליות החזיקו את כל כספן ב-SVB", מסביר טל ברנוח מקרן דיסרפטיב. חברות שמחזיקות פעילות בישראל החזיקו רובן ככולן חשבון מקומי. "יש כאלה שבחשבון הישראלי שלהם היה מעט כסף ויש כבר לפחות שני בנקים ישראלים שהתגייסו לתת פתרון ממש למשכורות של החודש הקרוב ולכן מניחים שהנזק לא יהיה נורא, אבל בהחלט יש חרדה ואי ודאות", אמר ברנוח.
לדברי תימור ארבל-סדרס מנכ"לית לאומיטק, "יש לנו אלפי לקוחות שחלקם הגדול היה בלחץ רציני מה קורה עם הכספים שלהם והייתה דחיפה רצינית מאוד מצד הקרנות להבנת הסיטואציה". אמש הודיעו בלאומיטק כי הם מגדילים את מסגרת המימון הכוללת של הבנק לטובת הלוואות venture lending, לתמיכה בחברות צמיחה ובסטארט אפים שנותרו ללא גישה לקווי האשראי והנזילות שלהם בעקבות SVB.
"לייצר שקיפות ולהרגיע"
"היו המון חששות ושאלות טכניות", מפרטת ארבל סדרס. "זה אירוע שאף אחד לא חווה קודם, צריך מאוד מהר להבין את הסיטואציה ויש הרבה שאלות שדורשות גורמי מקצוע - כמו עניינים טכניים ורגולטוריים. האתגר במערכות הבנקאיות הוא שלא רואים דברים אונליין בזמן אמת כי הרבה דברים רואים רק בבוקר שאחרי והשהייה בלימבו הזה הייתה מאוד מלחיצה עבור חברות וקרנות, כך שהמאמץ הגדול בשלב ראשון היה לייצר שקיפות ולהרגיע. קיבלנו מאות שיחות טלפון. השבוע אני מניחה שנתפנה לקבל קצת יותר ודאות על מה קורה בארה"ב ואיך הממשל הפדרלי יתנהל ונבין יחד עם החברות מה הצרכים שלהן".
גם זרועות הטק של פועלים ודיסקונט התגייסו בזמן אמת והפעולה הזו של הבנקים היא סיבה נוספת לכך שעובדים מקומיים כנראה לא צריכים לחשוש למשכורת הקרובה. "השאלה כמה כסף היה לחברות בישראל" אומר דינטי. "מה גם שלחברות הגדולות יש הרבה עובדים בחו"ל שמקבלים משכורת בדולרים אז לא הייתי אומר שהמצב פחות בעייתי, אבל לא שמעתי בינתיים על חברה שלא תוכל לשלם משכורות".
העברת הכספים לחו"ל שדובר בה בחודשים האחרונים גרמה נזק לחברות ישראליות בעקבות הקריסה של SVB?
"זה ממש בשוליים. חברות לא מעבירות את כל הסכום כי יש להן גם הוצאות שקליות. וגם מי אמר שהן העבירו דווקא לבנק הזה? הוצאת הכסף מישראל היא לא אירוע משמעותי בהקשר הזה, מה גם שהסכומים הגדולים מבוזרים בין מספר בנקים".