אם אתם רוצים להבין למה השוק נפל בשבוע האחרון של אפריל, אינכם צריכים להרחיק מבט הרבה מעבר ליו"ר הפד, ג'רום פאוול. נכון, נראה שהתמ"ג האמריקאי התכווץ ברבעון הראשון 1.4%, אבל יותר משהבעיה בארה"ב - הבעיה היא בסין, שנכנסה לסגרים, ובאירופה שלכודה במלחמה באוקראינה. גם הדוחות של הביג טק לא גרמו למשקיעים לרוות נחת. אבל הדיבורים על העלאות האגרסיביות של הריבית מצד הפד עשו את העבודה שפאוול רצה: לקרר את השווקים.

בחודש האחרון אימת הריבית הילכה על וול סטריט, כיוון שהפד כבר הודיע בחודש שעבר כי יעלה את הריבית 0.5% לראשונה מאז שנת 2000, וחידד זאת כל החודש. פאוול צפוי להודיע על העלאה בהמשך השבוע, אחרי ישיבת נגידי הפד שצפויה להסתיים ביום רביעי. אחריה כנראה תהיה התיישרות של נגידים אחרים, כולל בנק ישראל.

אז מה קרה בשבוע האחרון? הקולות שיצאו מהפד דיברו על אפשרות להעלאה של 75 נק' בסיס, כלומר 0.75%, והשווקים החלו להתפתל ולסגת באימה ולסגור שבוע קשה. לא סביר שזה יקרה, אבל הנזק נעשה, והוא כנראה מכוון.

שחיטה כשרה בוול סטריט

לפני שנחזור לפאוול, חייבים להמשיך ולדבר קצת על השחיטה הכשרה שהייתה במדדים המובילים בשבוע שעבר ובחודש האחרון. אחרי שהשוק נרגע מעט וזינק בשבועיים האחרונים של מרץ, בא אפריל שאותו אפשר לסכם במילה אחת: אוי. או בשתי מילים: אוי ויי.

הירידות המסיביות של השבוע האחרון הובילו לחודש רביעי שבו השוק מגיע לתחתית חדשה וה-S&P500 כבר רחוק 14% מהשיא מתחילת השנה ומתקרב לטריטוריה דובית של מינוס 20% מהשיא

הירידות המסיביות של השבוע האחרון הובילו לחודש רביעי שבו השוק מגיע לתחתית חדשה וה-S&P500, המדד המאגד לתוכו את 500 החברות הגדולות בארה"ב, כבר רחוק 14% מהשיא מתחילת השנה ומתקרב לטריטוריה דובית של מינוס 20% מהשיא. אם נראה במאי שחזור של אפריל, כלומר ירידה של 8.8%, נהיה שם עוד שבועיים. שוק דובי הוא האינדיקטור הכי משמעותי למיתון.

עד כמה היה קשה שבוע שעבר? הוא הפך את ארבעת החודשים הראשונים לפתיחה הכי גרועה של השווקים מאז לא פחות מ-1939. זה בא לידי ביטוי אצל הגדולות, שאולי באחוזים נפלו פחות, אבל הסכומים שהשילו הם לא פחות מדמיוניים. מתחילת השנה מניות ה-FAANG+M (פייסבוק/מטא, אפל, אמזון, נטפליקס, גוגל ומיקרוסופט) איבדו שווי שוק מצרפי של למעלה מ-2.2 טריליון דולר. בחודש אפריל לבדו הן איבדו למעלה מ-1.4 טריליון.

אמזון, שסיימה את השבוע בהתרסקות 14%, נפגעה הכי קשה בחודש הקודם עם מחיקה של כמעט 395 מיליארד דולר באפריל, אחריה אלפאבת עם מחיקה של 333 מיליארד, אפל שלישית אחרי שהשילה 298 מיליארד. המופסדות הכי גדולות מתחילת השנה הן מיקרוסופט שמחקה כמעט 450 מיליארד בשווי, אחריה אמזון כמעט 427 מיליארד ואלפאבת מחקה 414 מיליארד, מטא מחקה 380 מיליארד ואפל 362 מיליארד. לשם השוואה, התקציב של מדינת ישראל הוא בערך 440 מיליארד שקל.

באופן לא מפתיע יש מניה אחת שמצליחה הרבה יותר מהיתר, יכולים לנחש איזו? המניה הזו היא של אלביט מערכות, שמאוקטובר 2020 הכפילה את שוויה מ-112 ל-214 דולר. אין מה לעשות - בתקופות של מלחמה חברות נשק מרוויחות

עוד נתונים? בבקשה: בחודש שעבר 79% מהחברות במדד ה-S&P500, ירדו. כלומר כמעט 400 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב. 144 מתוכן באחוזים דו ספרתיים. נטפליקס כיכבה במקום הראשון כשמחקה למעלה מ-49% באפריל, אנבידיה מחקה 32%, אטצי ירדה 25%, פייפאל ואמזון 24%, כשסולאראדג' ובואינג ירדו באפריל 22.3% כל אחת.

הישראלית שניצחה את השוק - ריסקיפייד לא יוניקורן לעת עתה

ואיך הישראליות עברו את אפריל הנוראי? הרוב סבלו. וויקס עברה חודש קשוח במיוחד. היא מחקה לא פחות מ-27.8%, וירדה למחיר של 75.5 דולר למניה ושווי שוק של קצת יותר מ-4.3 מיליארד דולר. עוד מניה שחטפה קשה היא ג'ייפרוג, שמחקה בחודש שעבר 22.6%, ירדה לשווי שוק של קצת יותר מ-2 מיליארד דולר ואיבדה 76% משוויה מאז ספטמבר 2020, שבועיים בלבד אחרי שהונפקה.

מניית מאנדיי ירדה ביום שישי כמעט 10% ומחקה בחודש למעלה מ-18%. היא ירדה ל-129 דולר למניה ושווי שוק של פחות מ-5.6 מיליארד. חברת הסייבר סנטינל וואן ירדה 5% בשישי ומחקה סה"כ קצת יותר מ-14%, כלומר ירדה למחיר של 33 דולר ושווי שוק של 9 מיליארד. נכון לרגע זה, ריסקיפייד איבדה את מעמדה כיוניקורן אחרי שבחודש שעבר מחקה למעלה מ-13% ושווי השוק שלה עומד על קצת פחות מ-860 מיליון דולר.

באופן לא מפתיע יש מניה אחת שמצליחה הרבה יותר מהיתר, יכולים לנחש איזו? המניה הזו היא של אלביט מערכות, שמאוקטובר 2020 הכפילה את שוויה מ-112 ל-214 דולר. אין מה לעשות - בתקופות של מלחמה חברות נשק מרוויחות. אף שאת השבוע סיימה עם כמעט 2% ירידה בשישי, בסך הכול ירדה בחודש שעבר 2.7% וניצחה את כל השוק. השווי שלה מתקרב ל-10 מיליארד דולר, או 9.7 מיליארד למדקדקים. אלביט רוכבת על המלחמה באוקראינה, בעיקר על רקע העלאת תקציבי הביטחון באירופה, אך לא פחות חשוב עבורה - גם באזור אסיה הפסיפית. במיוחד דרום קוריאה וסינגפור, שהן שתי קנייניות גדולות של חברת הנשק הישראלית.

יו
יו"ר הפד ג'רום פאוול. צפוי להודיע על העלאה בהמשך השבוע|צילום: Michael Nagle/Bloomberg , Getty Images

פאוול ישאיר את אקדח הריבית טעון

נחזור לחתן השמחה, כלומר פאוול. אחרי שלא מעט שחקנים בשוק טענו שהוא מושפע יותר מהבית הלבן, אתמול קיבל חיזוק חיובי מהמשקיע הכי מוערך בעולם, וורן באפט. באפט הילל את האופן שבו מנהל פאוול את המשבר מאז התפרצות הקורונה. "במחברת שלי ג'רום פאוול הוא גיבור", אמר באפט בישיבת המשקיעים של חברת ההשקעות שלו, ברקשייר הת'אוויי, וחיזק את אמירתו מלפני שנתיים, שצריך להעלות את פאוול על נס על העובדה שפעל במהירות בתחילת המגפה ומנע את קריסת השווקים.

בדבריו ברביעי אחרי סיום הפגישה צריך לראות האם הפד יתחיל לצמצם את המאזן שלו שהתרחב במגפה לכמעט 9 טריליון דולר – ואם כן, באיזה קצב יתחיל למכור את הנכסים שרכש בשנתיים האחרונות. אחרי המחמאות צריך לשאול: האם עכשיו כשהאבטלה האמריקאית חזרה לרמה של לפני המגפה, כשהאינפלציה דוהרת והנפט עולה יותר מ-100 דולר לחבית - יודיע פאוול על העלאת הריבית ב-0.5%? והאם יעשה את אותו הדבר גם בחודש הבא? השבוע נדע. מה שבטוח זה שפאוול ישאיר את אקדח הריבית טעון על השולחן. בינתיים פאוול ממשיך לדבר ונותן לשווקים להתרסק כדי שלא ייאלץ באמת להעלות את הריבית בחדות ולהכניס את הכלכלה העולמית למיתון.