בעוד ההודעות החלו לצאת מהארמון בבריטניה על מצבה של המלכה והאי הבריטי החל להתכונן למותה, בוול סטריט חגגו שבוע אחרון שלפני מדד המחירים לצרכן (CPI), שיפורסם ביום שלישי ב-15 אחה"צ שעון ישראל. אחרי שבועיים קשים, הנאסד"ק עלה בשבוע שעבר ביותר מ-4%, כששלושת ימי המסחר האחרונים של השבוע היו חיוביים. זאת למרות שבפד עדיין נציים, כשבשבוע שעבר 8 נגידי הפד הודיעו, אחד אחרי השני, כי הפד נחוש להמשיך להילחם באינפלציה. עד כדי כך, שבשוק יש קונצנזוס כמעט מוחלט, שהריבית תעלה שוב ב-0.75% גם אחרי הישיבה של הפד החודש.
מה הניע את הראלי של שבוע שעבר?
האמת, קשה לשים את האצבע מה הניע את הראלי של שבוע שעבר, כשגם ברביעי וגם בשישי הנאסד"ק סיים את המסחר בעלייה של 2% או יותר. האם אלה היו הדיווחים על התקדמות של צבא אוקראינה בצפון מזרח המדינה, שגרם לנסיגת הצבא הרוסי מחלק מהשטחים הכבושים? האם היתה זו ההודעה על העלאת הריבית באיחוד האירופי ב-0.75%? או שאולי התמתנות קלה בתשואות על האג"ח ל-10 שנים של משרד האוצר האמריקאי? אולי זה מחיר הנפט היורד, כשהחוזה העתידי על חבית נפט גולמי נסגר בשבוע שעבר על 86 דולר והגיע לנמוך תוך יומי של 82 דולר?
כנראה שגם וגם וגם וגם, אבל גם המשך תצוגות כוח של סקטור הטכנולוגיה, הקטר של וול סטריט מאז אמצע שנות ה-90 – שלמרות הפחד מההאטה הקרבה, זו אינה נראית באופק. הדיווחים והעלאות התחזיות של חברות SaaS משמעותיות, יצרו אפקט של spillage, על לא מעט שחקנים אחרים. הכוונה היא שמניה אחת בעלי מאפיינים מסוימים מדווחת, זה משפיע רוחבית על שחקניות דומות. אז לאחר שמובילת שוק תוכנות האנטרפרייז (ומתחרתה של מאנדיי בשוק זה), אסאנה, העלתה תחזיות להמשך השנה, מניית מאנדיי טסה ביומיים האחרונים בכמעט 19%. אותו הדבר עם חברת הסייבר זיסקיילר, שדיווחה על עלייה של 61% בהכנסות ברבעון הרביעי הפיסקלי שלה כשהציגה הכנסות של 318 מיליון דולר מול צפי הקונצנזוס ל-305 מיליון דולר הכנסות. זה הטיס בחמישי את מניית פאלו אלטו ב-17% ומניית סנטינל וואן עלתה בקצת פחות מ-13% ביומיים.
אבל כרגיל, עדיין מוקדם להוציא את השמפניות. כי למרות הראלי, הנאסד"ק עדיין במינוס 3% בחודש האחרון וה-S&P500 במינוס 1.3% במצטבר החודשי. יתר על כן, עכשיו מתחיל שלב נוסף ומשמעותי יותר בצמצום הכמותי שמנהיג הפד. כי אם מתחילת הקורונה ועד תחילת השנה הבנק המרכזי האמריקאי קנה נכסים ואג"ח של הממשל (שנחשב לשווה ערך לרכישת דולרים) ב-120 מיליארד דולר בחודש, עד שהגיע למאזן מפלצתי של 9 טריליון דולר, עכשיו הוא יתחיל לשפוך בכל חודש 95 מיליארד דולר בנכסים.
כרגיל, עדיין מוקדם להוציא את השמפניות. כי למרות הראלי, הנאסד"ק עדיין במינוס 3% בחודש האחרון וה-S&P500 במינוס 1.3% במצטבר החודשי. יתר על כן, עכשיו מתחיל שלב נוסף ומשמעותי יותר בצמצום הכמותי שמנהיג הפד
זה למעלה מטריליון דולר בשנה קלנדרית, אין לכך יותר מדי תקדים ולא ברור מה יהיו ההשפעות. בכל מקרה, העובדה שהתשואות על האג"ח ל-10 שנים צפונית ל-3%, אומר שמעט שחקנים מוסדיים ירצו לקנות – ובדרך כלל כשהכסף המוסדי הגדול זורם לשוק האג"ח, הוא יוצא משוקי המניות.
ב-WSJ הזהירו כי הראלי של השבוע שעבר כנראה ולא מסמן את סוף התנודתיות, כשדיווחו כי הציפיות להכנסות של מטא וגוגל ירדו ברבעון השלישי ב-9% ו-13% בהתאמה – לפי קונצנזוס של פאקטסט – כשהאנליסטים חותכים תחזיות לגבי מרבית השחקניות הגדולות. "אם צופים שיהיו רוחות נגד כלכליות ומבינים שהפד נמצא במוד מלחמתי נגד האינפלציה, עדיין יש סיכון לירידה בשוויים", אמר ג'ייק ג'ולי, אסטרטג השקעות בכיר בבנק BNY מלון המנהל נכסים בכמעט 2 טריליון דולר.
גל של אזהרות ושיא של הגנות
במקביל, לא מעט מיליארדרים ומובילי שוק יוצאים בהכרזות Dooms Day של סוף העולם, וכל אחד בתורו צועק שהשמיים נופלים. המיליארדר ריי דליו הזהיר מצוק כלכלי, כמו גם ההיסטוריון הכלכלי נייל פרגוסון שהזהיר בשבוע שעבר שהעולם חוזר לשנות ה-70, ימי הדיסקו וההיפר אינפלציה; המשקיע מייקל ברי מכר את כל הפורטפוליו שלו (למעט מניות של חברת ניהול בתי חולים) וגם צ'רלי מנגר, שותפו של וורן באפט בברקשייר הת'אוויי, הזהיר שאנשים הולכים לאבד את כל רכושם.
המיליארדר ריי דליו הזהיר מצוק כלכלי, כמו גם ההיסטוריון הכלכלי נייל פרגוסון שהזהיר שהעולם חוזר לשנות ה-70, ימי הדיסקו וההיפר אינפלציה; המשקיע מייקל ברי מכר את כל הפורטפוליו וגם צ'רלי מנגר, שותפו של וורן באפט, הזהיר שאנשים הולכים לאבד את כל רכושם
כשכל כך הרבה מיליונרים ומיליארדרים בעלי אינטרסים מזהירים, צריך להיות חשדנים. יש להם הרי פוזיציות (חוץ מברי כרגע) והם רוצים להרוויח על הפחד. אבל לפי נתונים שמפרסם מכון המחקר Sentiment trader, שוק האופציות רתח בשבועות האחרונים. לפני שבועיים סוחרים מוסדיים גדולים, כאלה שסוחרים בלמעלה מ-50 חוזים, קנו אופציות פוט שמגדרות מניות ומדדים בהיקף של למעלה מ-8 מיליארד דולר, פי 2 מכל שבוע אחר ב-22 השנים האחרונות. יתר על כן, השיא המפוקפק הזה, שמעיד שהמשקיעים המוסדיים מחפשים כל דרך להגן על עצמם, הוא פי 3 מכמות הגידורים בשיא המשבר ב-2008. אז המוסדיים מאמינים להם.
בכל מקרה, השבוע נקבל את ה-CPI, כשלפי מורנינסטאר הצפי בשוק זה להתמתנות של 0.1% באינפלציה – מה שאומר שהאינפלציה עדיין תהיה באזור ה-8.5%, עדיין רחוק מאוד מהמטרה של 2% שקבע הפד. האם הנתונים יפתיעו לטובה כמו חודש שעבר? ייתכן. אבל שוב הדרך ארוכה ומפותלת, בינתיים השוק יהיה כמו בשיר של שבק ס', נופל וקם, נופל וקם; והוא בטוח לא יפסיק ללכת. בקיצור יהיה מעניין.