כמו אינטל או ג'נרל אלקטריק, IBM היא שם דבר בהיסטוריה של הטכנולוגיה, בעוצמה הטכנולוגית של ארה"ב במאה ה-20 וגם בשוק ההון. למרות אינספור פיתוחים לאורך השנים ב-AI ובעוד מגוון רחב של תחומים, עבור רוב האנשים השם IBM מעורר פיהוקון במקרה הטוב. בעשור האחרון היו מספיק סיבות לסוחרים בוול סטריט לא לאהוב את המניה, שהייתה בטרנד יורד מתמשך.

החברה, לה שווי שוק של כמעט 110 מיליארד דולר, היא אבן יסוד טכנולוגי. משעממת, אבל אבן יסוד. לא פחות. עם זאת, בכל מה שקשור למניה היא נמצאת הרחק הרחק מהיכן שראשיה היו רוצים לראותה. המניה הגיעה לשיאה ב-2013, אז חצתה את מחיר ה-205 דולר למניה. מאז ירדה 40% במצטבר ונסגרה אמש על 122.5 דולר. החברה נתפסה כדינוזאור שנמצא בדרך להכחדה מול הטיטאנים החדשים של האינטרנט שהסתערו על הזירה, ובצדק.

ואחרי ששמנו את כל זה מאחורינו עולה התהיה איך זה שמדד ה-S&P500, שעוקב אחרי 500 המניות של החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב, ירד מתחילת השנה ב-22.5%; מניית אפל ירדה ב-19%; גוגל בכמעט 31%; מיקרוסופט בכמעט 30%; על מטא בכלל לא נדבר; ומניית IBM? היא ירדה רק ב-8.3% ומכה את כל השוק.

האם IBM הפכה לעוף החול בשוק האינפלציוני הנוכחי? על פניו, החברה מציגה צמיחה איתנה ומספקת החזר על ההשקעות הרבות שעשתה בשנים האחרונות. IBM הכניסה ברבעון שעבר קצת יותר מ-14 מיליארד דולר, עלייה של 6% ביחס לאשתקד

התוצאות של IBM מעידות על הרבה פוטנציאל

צריכה להישאל השאלה: האם IBM הפכה לעוף החול בשוק האינפלציוני הנוכחי? על פניו, החברה מציגה צמיחה איתנה ומספקת החזר על ההשקעות הרבות שעשתה בשנים האחרונות. IBM הכניסה ברבעון שעבר קצת יותר מ-14 מיליארד דולר, עלייה של 6% ביחס לאשתקד ומעל צפי הקונצנזוס של פאקטסט להכנסות של 13.5 מיליארד דולר.

IBM דיווחה על הפסד של 3.2 מיליארד דולר ברבעון לעומת רווח של מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. זאת בשל פעילויות מתמשכות ובשל הסדר פנסיוני שנוצר מכורח הספינאוף של קינדריל, חטיבת שירותי התשתיות שיצאה לדרך עצמאית בנובמבר שעבר. אבל זה עניין חד פעמי. ההכנסות מענף התוכנה גדלו ב-7%, ענף הייעוץ גדל ב-5%, ענף הענן ההיברידי הגדיל את הכנסותיו ב-15%, והסתכם ב-12 החודשים האחרונים בכ-22.2 מיליארד דולר.

מה שפגע ופוגע ב-IBM, כמו גם בכל יתר חברות הטכנולוגיה הבינלאומיות, הוא חוסנו של הדולר. הדולר החזק הוריד כ-1.1 מיליארד דולר מההכנסות, מה שהוריד את שורת הרווח למניה ל-1.81 דולר, ב-2 סנט יותר מצפי הקונצנזוס

מה שפגע ופוגע ב-IBM, כמו גם בכל יתר חברות הטכנולוגיה הבינלאומיות, הוא חוסנו של הדולר. הדולר החזק הוריד כ-1.1 מיליארד דולר מההכנסות, מה שהוריד את שורת הרווח למניה ל-1.81 דולר, ב-2 סנט יותר מצפי הקונצנזוס. עם זאת, החברה אומרת כי החוסן של הדולר יוריד ב-2022 כולה רק 7% מההכנסות ושמרה על תחזית של תזרים מזומנים חופשי של 10 מיליארד דולר לשנה כולה. "זה היה רבעון טוב במיוחד", אמר ארבינד קרישנה, מנכ"ל IBM, בשיחה עם משקיעים. "אני מקווה שאנחנו רואים את הפסקת התחזקותו של הדולר".

מאז שקרישנה נכנס לתפקידו באפריל 2020 הוא יצא בבולמוס של רכישות, שנכון לרגע זה עומדות על 22 חברות שנרכשו על ידי הענקית. אחת לפני האחרונה הייתה חברת Databand.ai הישראלית שאותה רכשה ביולי האחרון. את הרכישות הוא מטמיע בחברה מבלי לפגוע ברווחיות שלה.

לסיכום הדוחות האחרונים של IBM, אפשר לומר שהיא נמצאת בתהליך של התכווננות וצמיחה בעסקי הליבה שלה והיא עומדת ביעדים שהיא מציבה לעצמה. בשוק שבו האינפלציה גואה והמים הכלכליים סוערים, דווקא עכשיו החברה מצליחה למצב את עצמה שוב כעוגן וכאי של יציבות. בקיצור, משעמם זה טוב.