"היום יש שני סוגים של חברות: כאלה שמבינות את המצב, וחברות שעדיין בהכחשה וחושבות שברבעון הבא 2021 תחזור", מסביר מנכ"ל ברקליס ישראל, אילן פז ל-tech12. "מי שמבין ש-2021 לא תחזור כל כך מהר, צריך לעשות את מה שאנחנו רואים שנעשה כרגע בשוק: להסתכל על רווחיות של פרויקטים ולא רק לנסות להשתלט על נתח שוק".
והשוויים של 2021 יחזרו?
"לא. זה גם לא יקרה בשנים הקרובות".
פז נמצא 13 שנה בברקליס ומנהל את הסניף המקומי של ענקית השירותים הפיננסיים מאז 2019. במרץ אשתקד הוביל הבנק את גיוס אג"ח בהיקף 5 מיליארד דולר עבור מדינת ישראל, שהשפיעו על הכלכלה הישראלית לאורכה ולרוחבה. הוא גם מלווה לא מעט חברות ציבוריות או כאלה שרוצות להנפיק.
"היום אין Safe space בשוק. כרגע, למי שיש מספיק כסף בקופה לשלוש השנים הקרובות, עדיף שלא יצא לגיוסים, הנפקות או לקחת חוב. נכון לעכשיו, החברות שמוכנות ללכת לשוק יודעות שהן הולכות לשוק של קונים ולא של מוכרים - והוולואציות בהתאם".
השבוע חשפנו כאן שמובילאיי מצטרפת למקפיאות, והנפקתה נדחתה למועד לא ידוע. איך אתה מסביר את הקיפאון בהנפקות הראשוניות?
"כשחברה נמצאת לפני IPO, ההתנגדויות המרכזיות של היזמים לרוב הן: למה אני צריך את הכאב ראש הזה ולמה אני צריך לתת ליקווידיטי? התשובה היא שהבנצ'מארק והשווי של החברה הופך להיות גבוה משהיה - וזה משתלם. זה לא קיים היום. כך שאם בעל חברה גייס בסבב הקודם בשווי של שלושה מיליארד דולר והיום כל החברות שדומות לו נסחרות אחרי הירידות, אז הוולואציה תהיה שני מיליארד דולר. המכפילים ירדו בצורה כזו משמעותית, שהחברות אומרות לעצמן שפחות משתלם להיכנס. אומר זאת בעדינות, מי שנכנס היום לשווקים יש לו סיבות מעבר לסיבות ליקווידיטי".
"היום אין Safe space בשוק. כרגע, למי שיש מספיק כסף בקופה לשלוש השנים הקרובות, עדיף שלא יצא לגיוסים, הנפקות או לקחת חוב. נכון לעכשיו, החברות שמוכנות ללכת לשוק יודעות שהן הולכות לשוק של קונים ולא של מוכרים - והוולואציות בהתאם"
כשדיברנו לפני חצי שנה אמרת ש-2021 הייתה אנומליה, איך תראה 2022?
"למרות כל מה שקורה בשוק, באופן מאוד לא טיפיקלי השנה עדיין פחות אנומליה ממה שחווינו ב-2021. נכון לכרגע, אחרי שבתחילת השנה היה זינוק בהנפקות ובשוק האג"ח, כרגע הכול עומד במקום, כי המכפילים של החברות בשוק הציבורי עדיין מתקנים כלפי מטה".
איך אתה מסביר את העובדה שהמוסדיים לא משקיעים?
"חלק מהמוסדיים נפלו בוולואציות. הם גם החליפו דיסקט. עד לא מזמן כולם דיברו על צמיחה בכל מחיר ורווחיות לא מעניינת, היום בכל השיחות עם המוסדיים מדברים על רווחיות, מה ה-ROI? פתאום זה שוב מעניין".
אז מה אתה בעצם רואה בשוק?
"כל עוד אין התערבות בשווקים מצד הפד, השוק מתחיל לחזור לגודל הטבעי שלו. כרגע כולם לוחצים על הברקסים ובוחנים כמה כוח אדם אפשר להחזיק עם הנזילות הקיימת בקופה".
אתה חושב שהפד נצי מדי?
"צריך לזכור שהייתה מגפה ובזמן הזה לא יכלו שלא לעשות כלום, הממשלות שפכו כמויות של כסף והבעיה היא שהבנקים המרכזיים חיכו יותר מדי. אני לא חושב שהם עושים אובר-קורקטינג. זו אינפלציה מאוד אגרסיבית ואין להם ברירה אלא להילחם בה".
מה בנוגע למהלכים פיננסיים?
"אני לא אוהב את המילה 'בונקר', אבל בשוק הזה, בנושא גיוסים - אני ממליץ להיכנס לבונקר. אם צריך, לגלגל את החוב חצי שנה או שנה קדימה - ורק אם אין ברירה לגייס. זה סוג של מלכוד. הדרך לצאת ממנו תלוי במצב של החברה. אם יש חברה שאין לה צרכי מימון הייתי אומר לה אל תגייסו כלום, אל תעשו כלום. בחצי השנה הקרובה המצב לא ישתנה".
מה אתה חושב על עסקת פורטיסימו, שרכשה את סטורנקסט במקום שהיא תצא להנפקה?
"זו סנונית ראשונה של מה שאני מכנה כ'גל ה-take private'. כלומר חברות שכיוונו לשוק הציבורי יעברו לידיים של קרנות, אין ואקום. הוויתור של האחד היא ההזדמנות של האחר. השוויים הנמוכים בשווקים גרמו למוסדיים לוותר על עסקאות, אז הקרנות רואות את ההזדמנות שהן חיכו לה".
עם זאת, פז יוצא באזהרה משמעותית לבעלי חברות שחושבים שהקרנות הרוכשות יעשו להם חיים קלים. "הצורה שפורטיסימו ופימי קונות חברה היא באמצעות העמסת חוב. היום החוב נהיה יותר יקר. אז מצד אחד הוולואציה נמוכה יותר והחוב יותר יקר, מצד שלישי, כמו שאמרתי, אין כרגע מקום בטוח", הוא מסכם.