ענקיות הטק הן הלב הנוכחי של וול סטריט. פעם אלה היו הבנקים וענקיות הנפט - היום אלה אפל (AAPL), גוגל (GOOG), אמזון (AMZN), מטא (FB) וגם מיקרוסופט (MSFT) שהייתה הראשונה מהגדולות באמת להגיש את דוחותיה לרבעון האחרון של 2021. שוויין המצרפי הנוכחי של 5 החברות הללו, נכון לכתיבת שורות אלה, הוא 8.7 טריליון דולר. רק לשם השוואה, לבנק הכי גדול בארה"ב, ג'יי.פי. מורגן (JPM) יש שווי שוק של 431 מיליארד דולר - בערך חצי מהשווי של מטא, החברה עם שווי השוק הקטן ברשימת הטק. עוד נתון שממחיש עד כמה הן גדולות זה התמ"ג האמריקאי. אשתקד מוערך ב-21 טריליון - כלומר הן מקבילות ללמעלה מ-40% מהתמ"ג האמריקאי.
לפי יחידת העסקים של פורצ'ן, סקטור האחסון בענן ב-2020 היה קצת יותר מ-61 מיליארד דולר, שהיווה צמיחה של כמעט 25% ביחס ל-2019. לפי הנתונים, השוק בארה"ב צפוי לצמוח עד 2028 להיקף של למעלה מ-390 מיליארד דולר
המשמעות היא שלדוחות שלהן יש השפעת רוחב על השוק כולו. אמש, כאמור, מיקרוסופט דיווחה על תוצאותיה לרבעון הקודם. החברה היכתה את תחזיות הקונצנזוס בשורת הרווח למניה, 2.48 דולר לעומת צפי 2.31 על מכירות בכמעט 52 מיליארד דולר, למרות צפי למכירות של קצת פחות מ-51 מיליארד. מדובר בעלייה של 20% ביחס לאשתקד. אבל מה שהכי מעניין את השוק זו חטיבת הענן Azure, הנחשבת למנוע הצמיחה המשמעותי ביותר של החברה, בדיוק כמו אצל המתחרה הכי גדולה שלה בתחום, אמזון ו-AWS של ג'ף בזוס.
זה לא מקרי שהענן הוא מרכז העניינים: לפי יחידת העסקים של פורצ'ן, סקטור האחסון בענן ב-2020 היה קצת יותר מ-61 מיליארד דולר, שהיווה צמיחה של כמעט 25% ביחס ל-2019. לפי הנתונים, השוק בארה"ב צפוי לצמוח עד 2028 להיקף של למעלה מ-390 מיליארד דולר כשב-2019 הנתון עמד על קצת פחות מ-21 מיליארד דולר. הצמיחה השנתית הממוצעת (CAGR) של הסקטור בארה"ב זה קצת יותר מ-26% ב-6 שנים הקרובות.
במיקרוסופט דיווחו כי המכירות המסחריות עלו ב-32% ל-22 מיליארד דולר, כשהרווח התפעולי של חטיבת הענן דווקא הצטמצם מעט ל-70% - כשאילולא שינוי חשבונאי שעשתה החברה, הנתון היה עומד על 73%. המכירות של ה-Intelligent Cloud עלו בלמעלה מ-18% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, מה שעמד בצפי קונצנזוס האנליסטים של בלומברג. מכירות יחידת היצרנות, שכוללת את ה-Office, עמדה על כמעט 16 מיליארד דולר ועקפו את התחזיות. בתת החטיבה של המחשוב האישי, הכוללת גם את Windows ואת XBox בין היתר, ההכנסות הגיעו ל-17.5 מיליארד דולר, הרבה מעל לצפי של 16.7 מיליארד שצפה הקונצנזוס.
העובדה שלא מעט תת חטיבות הציגו צמיחה הפכה את השוק לשורי על מניות אמזון וגוגל, שחטיבת הענן היא גם מנוע הצמיחה שלהן. תוצאות חיוביות מעלות את הסנטימנט שגם המתחרות הגדולות יציגו צמיחה נאה. בתחילה מניית מיקרוסופט נפלה אחרי המסחר ביותר מ-5%, אך אחרי שיחת המשקיעים כבר החלה לעלות כשנכון לכרגע, המניה עולה בכמעט 4% בטרום מסחר ויחד עם יתר הגדולות שהזכרנו, סוחבת למעלה את כל המניות הגדולות ובשל כך גם את החוזים העתידיים על הנאסד"ק, שעולים כעת ב-1.8%.
שאלת היציבות
אבל האם דוחות חיוביים של כל 5 החברות יספיקו כדי להחזיר את היציבות לטווח ארוך - התשובה היא כרגע, שלא בטוח. יש כמה סיבות. הראשונה היא שבעת משבר כלכלי הגדולות לרוב נפגעות אחרונות בשל איתנותן - כלומר המצב של המניות הללו אולי קריטי לשוק, אבל הן לא מסמלות את מה שקורה מתחתיהן. הן מצליחות להתמודד עם המשברים העולמיים, האחרות לא. למעלה מ-60% מהמניות הנסחרות במדד הנאסד"ק מזמן בטריטוריה דובית, כלומר ירידה של למעלה מ-20% בשווי השוק בחודשיים. זה יקשה על ההתאוששות.
למעלה מ-60% מהמניות הנסחרות במדד הנאסד"ק מזמן בטריטוריה דובית, כלומר ירידה של למעלה מ-20% בשווי השוק בחודשיים. זה יקשה על ההתאוששות
יתר על כן, השוק חושש מדי מאינפלציה יחד עם העלאת הריבית, שכעת צופים כי תועלה בלפחות 5 פעמים השנה, שיחד יהפכו את השוק לפחות פרו-ריסק - כלומר, צמיחה בשוק המניות יכולה להיתקע, בדיוק כמו שקרה אחרי משבר הדוט.קום, כשלקח לנאסד"ק כמעט 3 שנים להתאושש. יתר על כן, הנסיגה האיטית של הבנק המרכזי האמריקאי הפד' משוק המניות והאג"ח וצמצום המאזן שעומד על שיא של כ-9 טריליון דולר - גורמים לשוק לייצר סימפטומים של גמילה, שעליהם כבר דיווחנו בתחילת השבוע.