יום המסחר האחרון של השבוע בוול סטריט, כמו השבוע כולו, היה בסימן יחסית אופטימי. מדד ה-S&P500 עלה ב-3% והנאסד"ק ב-3.5%. סך הכול ה-S&P בשבוע המסחר המקוצר עלה בקצת יותר מ-6% ובחודש האחרון לא רק שירד פחות מחצי אחוז, אלא יצא מהטריטוריה הדובית וכעת הוא פחות מ-18.5% מהשיא שבו היה בתחילת השנה. חדשות טובות לתחילת השבוע. מה זה אומר על העתיד? לא בטוח שהרבה, הכל תלוי באינפלציה ובפד.
למרות המצב בשווקים - מדד הפחד, ה-VIX, במקום יחסית רגוע. במיוחד כשמשווים אותו לתקופות אחרות כמו מרץ 2020 - אז הגיע ל-66 נק' - או לשיא של משבר הסאב פריים בארה"ב ברבעון האחרון של 2008 - אז הגיע לכמעט 80 נקודות בשלב מסוים. היום עם האינפלציה, עם המלחמה באוקראינה ועם נפט במחיר שנמצא צפונה ל-100 דולר לחבית – ה-VIX עומד על קצת יותר מ-27 נקודות וכמה עשיריות האחוז פחות מ-25 בפברואר, אז פרצה המלחמה באוקראינה. כלומר גבוה יחסית, אבל לא גבוה מאוד.
המלחמה, זו שהמשקיעים חששו מהשלכותיה, טרם התפתחה למלחמת עולם ולפי היכולות שמציגה רוסיה הסיכוי שזה יקרה הוא נמוך. עוד דבר מעודד הוא סין, שמותחת את איבריה אחרי חודשיים של סגרים. סין החלה בחודש האחרון לחזור לעבודה, מה שאמור להתחיל לאזן מחדש את שרשראות הייצור והאספקה.
ובכל זאת יש דברים שלא ממש מסתדרים. בסקר שערכו פורצ'ן ודלויט בנוגע למצב רוחם של מנכ"לים של חברות אמריקאיות גדולות, התוצאות היו חד משמעיות באופן מוזר. 67% מהנסקרים אמרו שהם פסימיים עד פסימיים מאוד בנוגע לכלכלה העולמית ב-12 החודשים האחרונים - עלייה חדה מ-12% בלבד בינואר. רק 15% מהמנכ"לים צופים בעיות בסקטור שלהם. 43% אמרו כי הם צופים צמיחה חזקה לארגון שלהם בחצי השנה הקרובה ו-6% נוספים צופים צמיחה חזקה מאוד. כלומר כמעט 50% צופים צמיחה חזקה עד חזקה מאוד. זה לא מתיישב עם מיתון.
עוד נקודה מעניינת שעלתה מהסקר, היא זו: כשנשאלו מהם שלושת האיומים המרכזיים על העסק שלהם ב-12 החודשים הקרובים, 82% אמרו אינפלציה, 59% אמרו מחסור בעובדים, 49% אמרו חוסר יציבות גיאופוליטית ו-45% אמרו בעיות בשרשרת האספקה. מה חסר? ניחשתם נכון: קורונה. בסקר הקודם 56% מהנשאלים היו מוטרדים ממנה ועכשיו כבר לא מוטרדים. נראה שנכון לרגע זה, הקורונה רשמית לא מעניינת. לפחות לא בכירים עסקיים שלמדו איך לחיות עם המגפה.
נחזור לענייני המיתון. הנדל"ן, שהגיע בשנתיים האחרונות לפסגות מטורפות, מאט והדבר מתחיל להדאיג את הסוחרים בוול סטריט. ב-2019 מחיר הבית הממוצע היה 384 אלף דולר, ב-2020 עלה לכמעט 392 אלף דולר ובסוף 2021 המחיר הממוצע הגיע לכמעט 454 אלף דולר. עליה של 18% ב-3 שנים וסה"כ 69% בעשור. עכשיו, כשהריבית עולה, יש סימנים להאטה בשוק.
בסקר שערכו פורצ'ן ודלויט בנוגע למצב רוחם של מנכ"לים של חברות אמריקאיות גדולות, התוצאות היו חד משמעיות באופן מוזר. 67% מהנסקרים אמרו שהם פסימיים עד פסימיים מאוד בנוגע לכלכלה העולמית ב-12 החודשים האחרונים - עלייה חדה מ-12% בלבד בינואר
בשבוע שעבר הבנק השוויצרי UBS, ערך מחקר על 17 מיתונים בארה"ב ב-100 השנים האחרונות ועלו שם כמה נקודות מעניינות. את המיתונים חילקו לשניים: עמוקים ומתונים. העמוקים מייצגים ירידה של 3% או יותר בתמ"ג האמריקאי והציגו ירידה ממוצעת של 34% במחירי המניות. המיתונים המתונים לעומת זאת, הם אלה שהציגו ירידה נומינלית של פחות מ-3% בתמ"ג והציגו ירידה של 11% בממוצע במחירי המניות. "בתרחיש הבסיס שלנו, אנחנו לא רואים מיתון השנה או ב-2023, אבל עולה ההסתברות לנחיתה קשה", כתבו ב-UBS. "אפילו אם נכנס למיתון הוא כנראה יהיה מתון ולא עמוק בגלל הכוח הצרכני והמאזנים היציבים של הבנקים".
העדכון הבא של מדד המחירים לצרכן (CPI) צפוי לצאת רק ב-13 ביולי. אם לא יהיו חדשות רעות במיוחד ייתכן שנראה את ה-S&P ממשיך בדהירה שלו הלאה.