התחלת המסחר אתמול לא הייתה מעודדת. לקראת החלטת הפד על הריבית - זו שהיה ברור שתעלה ב-75 נק' בסיס, או 0.75% והגיעה לטווח של בין 3.75% ל-4% - כל המדדים המובילים בוול סטריט היו באדום, והנאסד"ק הוביל את הירידות עם מינוס 1%. אז כשיו"ר הפד, ג'רום פאוול, אשרר שסביר להניח שהחלטות הבאות יהיו על העלאות ריבית מתונות יותר - השוק כולו זינק באופטימיות לירוק. מדד הטכנולוגיה קפץ ממינוס 1 לפלוס 1% בתוך דקה בערך. אבל העלייה הזו לא החזיקה הרבה זמן: פאוול אמר כי לא רק שהריבית כנראה תעלה מעבר ליעד המקורי, הוא העריך כי הסיכוי לנחיתה רכה פוחתת ככל שהאינפלציה ממשיכה להיות גבוהה, כלומר האפשרות שארה"ב לא תיכנס למיתון בשל העלאות הריבית מתרחקת.
פאוול המשיך לדבר, והאופטימיות הפכה לפסימיות קולקטיבית כשהתברר שהעלאות הריבית לא מפסיקות כאן אלא ימשיכו, והקריסה לא איחרה לבוא. בתוך דקות הנאסד"ק צלל ונסגר על ירידה יומית של 3.5%, מדד ה-S&P500 המאגד בתוכו את 500 המניות הגדולות בארה"ב ירד ב-2.5% והמדד התעשייתי, הדאו ג'ונס, ירד בלמעלה מ-1.5%. שישו ושימחו, רק ההפך.
דבריו של פאוול יצרו היפוך בעקום התשואות על האג"ח של הממשל האמריקאי. מה זה אומר? במצב נורמלי, התשואות לפדיון על האג"ח ארוך טווח הן גבוהות יותר מאלה לטווח הקצר. כלומר, תמתין יותר - תרוויח יותר. וההיפוך: כשהתשואות לפדיון לאג"ח עם מח"מ קצר יותר הופכות להיות גבוהות יותר מארוכות הטווח. כלומר, ברור שעכשיו המצב גרוע, ואולי בעתיד יהיה טוב יותר. זה לא סימן טוב: באופן היסטורי זהו אינדיקטור די משמעותי למיתון. מאז תחילת הקורונה קרו כבר מספר היפוכי עקום, אך עד כה זה לא בא לידי ביטוי בגריעה של התנאים הכלכליים. אבל זה השתנה אתמול יחד עם דבריו של פאוול על "הירידה בסיכויים לנחיתה רכה ככל שסביבת האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה".
גיל בפמן, בנק לאומי: "ההאטה הניכרת במצב המשק האמריקאי צפויה להתרחש הרבה יותר מוקדם מאשר ירידת האינפלציה לרמה העקבית עם יעד יציבות המחירים. לכן, הריבית צפויה להמשיך ולעלות, זאת תוך כדי כך שמצב המשק האמריקאי נחלש"
יחד עם המשך הנסיגה בכלכלה הריאלית, אתמול קוואלקום דיווחה על ירידה דו ספרתית בביקושים לסמארטפונים וקרסה במסחר המאוחר ב-7.5%, הסימנים לא מעודדים לעתיד. אגב, גם אפל שהראתה דוחות טובים כבר מחקה את כל העליות מאז. גם אמזון ירדה לראשונה מתחת לשווי טריליון הדולר הסמלי.
"החלון הצטמצם כי האינפלציה לא יורדת", כתב גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות במכתב למשקיעים. "הם (הפד - א"ל) היו מצפים כבר לראות עד כה ירידה באינפלציה אך זה עדיין לא ממש קורה, לפחות לא בהיקפים שהם רצו לראות. בשל העובדה שתמונת האינפלציה החריפה, העלאות הריבית יצטרכו להיות משמעותיות יותר ולכן היכולת לחמוק ממיתון קטנה יותר. להערכתנו, מיתון כלכלי משמעותי בארה"ב הוא בלתי נמנע", הוסיף ואמר כי להערכתו ההחלטה תתמוך בהעלאת הריבית בישראל ב-0.75% לרמה של 3.5%.
ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי אמר כי "ההאטה הניכרת במצב המשק האמריקאי צפויה להתרחש הרבה יותר מוקדם מאשר ירידת האינפלציה לרמה העקבית עם יעד יציבות המחירים. לכן, הריבית צפויה להמשיך ולעלות, זאת תוך כדי כך שמצב המשק האמריקאי נחלש".
"מידת המורכבות הגוברת של הדינמיקה של אינפלציה עיקשת בארה"ב יוצרת אתגר גדול מהרגיל למדיניות המוניטרית, מה שצפוי לגרור צורך בהידוק מוניטרי גדול מהרגיל וזאת תוך כדי הקטנת הסיכויים לנחיתה רכה של המשק. הוא ציין גם ששוק העבודה איננו משקף את החולשה הזו באופן מלא, זאת משום שישנו מחסור חריג וגדול מהרגיל בעובדים, באופן שאיננו תואם את מצב המשק", הוסיף בפמן.
"נראה שאם לא תהיה הפתעה במדדי המחירים לצרכן של אוקטובר ונובמבר, דבר שלא ניתן לשלול, נראה שהפד מניח עתה את היסודות להאטת קצב ההעלאות ל-50 נקודות בסיס בהחלטת חודש דצמבר ובהמשך תתכן האטה נוספת ל-25 נקודות בסיס בהחלטה של ינואר 2023, זאת לרמה של כ-4.50-4.75%. בשלב הזה, הפד ימשיך ויצמצם את גודל המאזן שלו בקצב של כ-1 טריליון דולר במונחים שנתיים, וזאת על ידי צמצום האחזקות", סיכם.