קבוצת עליבאבא הסינית הודיעה היום כי היא מתכננת להתפצל לשש קבוצות של חברות, וכי תבחן אפשרות לגייס הון או להנפיק לציבור את רובן. מהלך הארגון מחדש הנרחב הזה מגיע לאחר שהממשל הסיני הבטיח לרכך את הרגולציה התקיפה שלו על חברות סיניות פרטיות ולהגביר את תמיכתו בהן.
על רקע ההכרזה הדרמטית, זינקה מניית עליבאבא (BABA) בשיעור של כ-9% עם פתיחת המסחר בבורסת ניו יורק, כששווי השוק של החברה גדול מ-230 מיליארד דולר. המניה צללה כ-70% מאז שהתחילה המתקפה הרגולטורית הסינית נגד חברות סיניות גדולות שפועלות ברחבי העולם.
מהלך הארגון מחדש של עליבאבא מגיע יום לאחר שהמייסד שלה, ג'ק מא, חזר הביתה לסין לאחר שהות של יותר משנה מחוץ לגבולותיה, וכאשר נראה כי הממשל הסיני נוטה לעודד צמיחה במגזר הפרטי, אחרי שנתיים של מתקפה רגולטורית נגד חברות סיניות פרטיות
מהלך הארגון מחדש של ענקית המסחר המקוון הסינית, שהוקמה לפני 24 שנים, מגיע יום לאחר שהמייסד שלה, ג'ק מא, חזר הביתה לסין לאחר שהות של יותר משנה מחוץ לגבולותיה, וכאשר נראה כי הממשל הסיני נוטה לעודד צמיחה במגזר הפרטי, אחרי שנתיים של מתקפה רגולטורית נגד חברות סיניות פרטיות.
ראש הממשלה החדש של סין, לי צ'יאנג, שניצב בחזית המאמצים של הממשלה לחזק את המגזר הפרטי, זיהה כי חזרתו למדינה של מא, מייסד עליבאבא, עשויה לסייע לחזק את האמון בכלכלה בקרב יזמים עסקיים. ברויטרס דווח על פי חמישה מקורות כי מאז סוף 2022 התחיל מא לבקש לחזור לסין.
הרשויות בסין מתרככות
הארגון מחדש של עליבאבא הוא בין המהלכים הארגוניים הנרחבים ביותר שנעשו על ידי חברת טכנולוגיה סינית גדולה בשנים האחרונות. החברות האלה סבלו בשנתיים האחרונות מפיקוח רגולטורי מתהדק, מה שגרם להן לצמצם את פעילותן העסקית ולהימנע מצמיחה לתחומים חדשים.
רשויות הפיקוח בסין מרככות בחודשים האחרונים את הטון שלהן כלפי חברות במגזר הפרטי, בניסיון של הממשל הסיני לחזק את הכלכלה שנפגעה בשלוש השנים האחרונות בעיקר מסגרי הקורונה הממושכים. עם זאת, החברות הסיניות הגדולות עדיין חששו להרחיב את פעילותן, בהיעדר מדיניות ממשלתית תומכת או שינוי במסגרת הרגולטורית.
"זה נראה צירוף מקרים שזה קורה בדיוק כשמא חוזר. זה מרמז כי עליבאבא רצתה לעשות את המהלך הזה כבר מזמן, אבל היא חיכתה להזדמנות לעשות זאת", אמר לרויטרס סטיוארט קול, כלכלן מאקרו ראשי בחברת הברוקראז' Equiti Capital. לדבריו, הארגון מחדש "מוסיף אלמנט של גמישות והתאמה לחברה העצומה בגודלה".
"זה עשוי להוביל לסבב פיתוח חדש של עסקי עליבאבא״
"הכוונה המקורית והמטרה הבסיסית של הרפורמה הזו היא להפוך את הארגון שלנו לזריז יותר, לקצר תהליכי קבלת החלטות ולהגיב מהר יותר", כתב דניאל ג'אנג, יו"ר ומנכ"ל קבוצת עליבאבא, במכתב לעובדי החברה. לדבריו, על כל הקבוצות של עליבאבא להתמודד באופן פעיל עם השינויים המהירים בשוק, ועל כל עובדיהן "לחזור להלך המחשבה של יזם". ג'אנג הוסיף גם כי החברה "תקל ותדלדל" את תפקידי הבק-אופיס ומידל-אופיס שלה, אבל לא פירט אם וכיצד החברה תקצץ במשרות.
ג'אנג ימשיך לכהן כיו"ר ומנכ"ל עליבאבא, שתעבור לפעול במודל ניהול של חברת החזקות, ובמקביל ישמש מנכ"ל קבוצת Cloud Intelligence. כל אחת משש הקבוצות העסקיות תנוהל על ידי המנכ"ל והדירקטוריון שלה ותשמור על הגמישות לגייס הון חיצוני ולבצע הנפקה ראשונית לציבור של מניותיה (IPO). יוצאת מן הכלל תהיה קבוצת Taobao Tmall Commerce, שתהיה אחראית על עסקי המסחר בסין ותישאר חברה בבעלות מלאה של קבוצת עליבאבא.
מומחי השקעות מעריכים כי ההחלטה על ארגון מחדש נובעת מהחשש של עליבאבא כי היא מאבדת את פוטנציאל הצמיחה שלה ומסמנת התפוגגות של הדאגות הרגולטוריות בסין. קני נג, אסטרטג בחברת China Everbright Securities מהונג קונג, אמר לרויטרס כי עם הציפייה להתרככות הרגולציה, סנטימנט המשקיעים כלפי עליבאבא יהיה חיובי יותר. לדבריו, "זה עשוי להוביל לסבב פיתוח חדש של עסקי עליבאבא ולהפחית את הדאגות ביחס לבעיות רגולטוריות".
בן לידלר, אסטרטג המאקרו הראשי של פלטפורמת ההשקעות איטורו, אמר ל-tech12 כי לדעתו, "עליבאבא צפויה להגביר את המיקוד העסקי שלה ולייצר ערך מוסף על ידי פירוק הקבוצה. זוהי דוגמה קלאסית של חברה שנחלצת לעזרת עצמה בתגובה לקושי בשווקים ולהערכות שווי נמוכות. יש כיום עוד כ-30 מהלכים דומים של ספין-אוף שמבצעות חברות אמריקאיות גדולות, החל בג׳נרל אלקטריק ועד ל-3M".
בן לידלר, איטורו: "עליבאבא צפויה להגביר את המיקוד העסקי שלה ולייצר ערך מוסף על ידי פירוק הקבוצה. זוהי דוגמה קלאסית של חברה שנחלצת לעזרת עצמה בתגובה לקושי בשווקים ולהערכות שווי נמוכות"
לידלר סבור כי "סיכויי ההצלחה של המהלך של עליבאבא גבוהים, עם מכפילי רווח x10 נמוכים ועם חמישה עסקים שיוצאים מהצל של היחידה הדומיננטית שלה, Taobao Tmall, שמייצרת 70% מהכנסות הקבוצה. אם אכן יצליח, הפיצול הזה עשוי להוביל את הדרך עבור קונצרני הטכנולוגיה הסיניים האחרים".
במסגרת הארגון מחדש הגדול בתולדותיה, תפוצל עליבאבא לשש קבוצות של חברות: קבוצת Cloud Intelligence, שתתמקד בפעילויות ענן ובינה מלאכותית; קבוצת Taobao Tmall Commerce, שתתמקד בפעילויות מסחר מקוון בסין, כולל אתרי האיקומרס Taobao ו-Tmall; קבוצת Local Services, שתתמקד בשירותי מיפוי מקוון וכן בשירותי משלוחי המזון של Ele.me; קבוצת Cainiao Smart Logistics, שתתמקד בשירותים לוגיסטיים; וקבוצת Global Digital ,Commerc שתתמקד בפעילות מסחר מקוון בינלאומית, כולל אתרי AliExpress ו-Lazada; וקבוצת Digital Media and Entertainment, שתתמקד בשירותי סטרימינג והפקת סרטים.