מניית פאגאיה החלה להיסחר בנאסד"ק, והיא כעת מאבדת 19% מערכה. האמת, זה לא מפתיע: בכל תקופה אחרת, הנפקתה של הפינטק המצליח פאגאיה, כנראה הייתה מתקבלת בתשואות רמות, הן מצד התקשורת והן מצד המשקיעים, כשהביקושים ל-IPO בוודאי היו היסטריים והיו מקפיצים את שווי המניה בעשרות אחוזים כבר ביום הראשון למסחר. סביר להניח גם ששורה של בכירים, משקיעים ושותפים היו נעמדים בתור כדי לגזור קופונים וסרטים אדומים בהשקה.
אבל אנחנו לא בימים רגילים. אנחנו בימים שאפילו יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, ג'רום פאוול, לוקח בחשבון כי כלכלת ארה"ב עלולה להיכנס למיתון, כפי שהעיד אתמול בפני הסנאט בוושינגטון הבירה, כשאפילו הסנאטורית אליזבת' וורן, שאינה ידועה כחובבת תאגידים, הזהירה כי העלאת ריבית גבוהה מדי עלולה "להפיל את הכלכלה האמריקאית מצוק".
היום פאגאיה החלה להיסחר בנאסד"ק תחת הטיקר PGY, לאחר השלמת המיזוג לאחר המיזוג עם הספאק EJFA במה שתהיה ההנפקה הטכנולוגית הישראלית הגדולה ביותר ל-2022 - לאחר שאיטורו הודיעו על ביטול ההנפקה שלה (שהגיעה בשלב מסוים להערכת שוק שצפונה ל-10 מיליארד דולר). המיזוג וההנפקה הם לפי שווי שוק של 8.5 מיליארד דולר – ששוב, בהינתן והיו מנפיקים במחצית הראשונה של שנה שעברה כנראה שזה היה מחליק בגרון של כולם בקלי קלות.
מרווחים נדירים
המנכ"ל והמייסד גל קרובינר מתרגש באופטימיות, ומסר ל-tech12 שזה "יום חג לחברה". ואכן, על פניו, פאגאיה היא חלום של כל משקיע וגם כל יזם. 6 שנים לאחר ההקמה, היא כבר בדרך לסגור את 2022 ברווח נקי חזוי של 100 מיליון דולר והיא עוד בחיתולים.
פאגאיה מנהלת כספים של קרנות פנסיה, שאותם היא מלווה למשקי בית אמריקאים באמצעות שיתוף פעולה עם הבנקים הגדולים בארה"ב. אלה מפנים אליהם לקוחות שהמערכת הבנקאית לא יכולה לשרת, לעיתים בשל סיבות שהן ביורוקרטיות לגמרי. החברה פועלת על מרווחים של בין 40 ל-50%, שאלה נתונים שכמעט ולא רואים בתחום.
הסיבה שהשוק קצת קריר לגבי הנפקת פאגאיה היא התזמון. מה הלחץ להיכנס לשוק הציבורי בתקופה שבה חוזים מיתון? "זה דבר נורא רגשי, שהכרזנו עליו בספטמבר וכבר חתמנו, אז לא יכולנו לסגת מזה", אומר לנו קרובינר, אבל מתעלם במופגן מהעובדה שהמיזוג לא אושר סופית. עד האישור של הספאק והם יכלו לבטל את ההנפקה בכל שלב, בדיוק כמו שאיטורו והמגזין פורבס ורבים וטובים אחרים עשו בשל "תנאי השוק".
"פאגאיה מקבלת 350 מיליון דולר מה-PIPE (גיוס פרטי ממשקיעים מוסדיים וכשירים בתהליך המיזוג עם הספאק, א"ל) והמאזן שלנו הולך להיות מאד חזק", אומר קרובינר. "הסיבה שאנחנו רוצים להיות ציבוריים, בגלל שאנחנו רוצים להיות גוף אמריקאי אמיתי, שיודע להסתכל בעיניים על גופים בנקאיים אמריקאיים, שהם השותפים הגדולים שלנו, וכשהם שואלים שאלה, אתה מסתכל עליהם ואומר הנה תסתכלו, הכול גלוי וחשוף".
בתגובה לירידה הצפויה במניה עם פתיחת המסחר, הסביר קרובינר: "אנחנו לא חיים את המניה בטווח הקצר. אנחנו מסתכלים על איך זה מאיץ את הצמיחה שלנו. בסופו של דבר לא יכולנו לעשות טיימינג לשוק".
האם פאגאיה תצליח להתמודד עם מיתון?
קרובינר מודה שיש תחרות קשה בתחום וזה מראש השפיע על המודל העסקי. "יש לא מעט תחרות בארה"ב וזו אחת הסיבות שלא הלכנו להיות מלווים, אנחנו לא מתחרים בבנקים אלא עובדים איתם. בעולם הזה העלות שלנו להרכשת לקוח היא מאד נמוכה כי מקבלים את הדיל פלואו מהבנקים, וזה הבסיס לשיתוף הפעולה. מה שעשינו זה התחברנו לאותם גופים מאחורה ובנינו מערכת אלגוריתמיקה מאד חזקה, שעושה את ה-Due Diligence שהבנקים לא יודעים לעשות ואנחנו מרגישים בנוח מאוד לתת להם את הכסף", אמר.
במקביל, השבוע פורסם בכלכליסט כי אחד מהגופים הפיננסיים הגדולים והמוערכים בעולם, ברקליס – הבנק שאחראי גם על הנפקות האג"ח של מדינת ישראל – ביקש להסיר את עצמו מההנפקה לגמרי; כאילו לא היו שם מעולם. אמנם קרובינר מנסה לעשות דאון פליי לעזיבה.
גורמים בברקליס העולמית הכחישו בפני tech12 כי יש מדיניות "סדין אדום" נגד ספאקים, אבל אמרו כי הבנק העלה משמעותית את רף הכניסה להשתתפותו בהנפקות שבהן מעורבים ספאקים.
אז מה קרה עם ברקליס?
"בניגוד למה שפורסם, ברקליס לא היה החתם שלנו מעולם, הבנק רק ליווה את התהליך. אנחנו מאד אוהבים את ברקליס ויש לנו המון שיתופי פעולה איתם ומערכת היחסים בינינו טובה. UBS וג'יי.פי מורגן הובילו את התהליך. ממה שהבנתי, ברקליס מחליטים שהם לא רוצים להתעסק עם ספאקים וזו החלטה דומה לזו שהתקבלה בגולדמן זאקס שהפסיקו לגמרי לעבוד עם ספאקים. למרות שנכתב שזה משהו מאד חריג, זה לא באמת דבר חריג וזה קורה בעולם".
גורמים בברקליס העולמית הכחישו בפני tech12 כי יש מדיניות "סדין אדום" נגד ספאקים, אבל אמרו כי הבנק העלה משמעותית את רף הכניסה להשתתפותו בהנפקות שבהן מעורבים ספאקים.
המצב בשווקים באמת לא מרתיע אותך?
"את האמת אנחנו מסתכלים על זה כהזדמנות. עולם הוולטליות בשווקים מאד מעניין באשראי צרכני ולייצר אסטרטגיית השקעה. מה שקורה עולם שהרבה מלווים ובנקים מקטינים את היכולת לתת אשראי והכח עובר למלווה ואנחנו צופים שהתשואות עומדות לעלות. בימים הראשונים של הקוביד הייתה סיטואציה די דומה וזה מייצר עולמות תוכן שמייצר תשואה עודפת יותר לעתיד. צופים שאנחנו לא לא רק נמשיך לייצר תשואה, אלא שהיא תגדל".
באינפלציה לכולם יש כסף עד שאין. אתה לא חושש מגל של חדלויות פירעון?
"התופעה היא תופעה זהה של איבוד עבודה ואיבוד נזילות. אז מגלים שיכולת ההחזר יורדת והפרמיה יותר גבוהה. הסכנה האמיתית בשוק הזה היא דווקא שכולם נותנים כסף. אצלנו הלווים הם עם דירוג אשראי (FICO) יחסית גבוה ולאו דווקא בתחום הסאב פריים".
פאגאיה, ביודעין, קופצת לתוך המים הסוערים של השוק ב-2022. נקווה שבשוך הסערה, כמו היתר, החברה תוכל להמשיך ולצמוח.