לאמריקאים כבר לא אכפת מהקורונה, החשש של 2022 הוא אינפלציה: מבט מהיר על מגמות החיפוש של שתי מילות המפתח בגוגל טרנדס ב-12 החודשים האחרונים מבהיר היטב את היפוך המגמה. כעת נראה שעליות המחירים הן הסוגיה הבוערת ביותר עבור ממשל נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שחוזה בבחירות אמצע הקדנציה של נובמבר מתקרבות ומסמנות את היעלמות הרוב הדמוקרטי בסנאט - ואיתו את היכולת המוגבלת ממילא שלו להעביר מדיניות. במקביל, החששות הגוברים ממיתון בעקבות הקריסה בשוקי המניות מחייבים את הגורמים המשפיעים להגביר את הלחץ כדי לנסות ולהנדס "נחיתה רכה": כלומר להוריד את האינפלציה בלי להכניס את הכלכלה למיתון.
"הפד לא מנסה לייצר מיתון", אמר אמש יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי ג'רום פאוול, לאחר שהכריז על העלאת ריבית הפד ב-0.75%, לראשונה מאז 1994. "ברור לכולם שהעלאה הנוכחית גבוהה בצורה חריגה, ואני לא מצפה למהלכים בסדר גודל זה להיות שכיחים", הוסיף. עם זאת פאוול לא הוריד מהשולחן אפשרות להעלאת ריבית בשיעור זהה בחודש הבא, וציין שההחלטות בנושא יתקבלו "מישיבת פד לישיבת פד ובהתאם להתפתחויות בשטח".
נתונים שפרסם אתמול הפד במקביל להחלטת הריבית מצננים את הציפיות לגבי צמיחת הכלכלה האמריקאית בשנה הקרובה: בעוד שבמרץ האחרון צפה הפד שהתמ"ג האמריקאי ייצמח ב-2022 ב-2.8%, הנתונים החדשים עדכנו את תחזית הצמיחה ל-1.7% בלבד, עם צפי דומה ל-2023 ותחזית צמיחה של 1.9% ל-2024. במקביל עודכנו הציפיות לאינפלציית הליבה עבור 2022 מתחזית של 4.1% בחודש מרץ לתחזית מעודכנת של 4.3%, והיא צפויה להתאזן בשנה הבאה על 2.6%. תחזית של הפד לגבי הריבית בסוף 2022 אף היא עודכנה, ובמקום 1.9% כפי שהיתה במרץ היא צפויה להגיע עתה ל-3.4%. מאחר והריבית הפדרלית נעה כעת על 1.5%-1.75% התחזית הזו מבשרת על העלאות נוספות עד סוף השנה.
"אני רוצה לראות התקדמות", הוסיף פאוול בשיחה עם עיתונאים לאחר הודעת הריבית. "האינפלציה לא יכולה לרדת עד שהיא משתטחת לחלוטין. אם לא נראה התקדמות, נגיב בהתאם. אני מעריך שבקרוב מאוד נראה שינויים בשטח".
וול סטריט שואפת עידוד מהעלאת הריבית
לא כל השחקנים אופטימייים. "הכלכלה הולכת להתרסק", אמר אתמול ל-MarketWatch המשקיע הוותיק מייקל נובוגרץ עוד לפני הודעת הריבית, והעריך כי המיתון כבר באופק של הכלכלה האמריקאית. "אנחנו מתקרבים במהירות למיתון ואפשר לראות את זה בהרבה דרכים: מחירי הבתים מתחילים לרדת, המלאים מפוצצים, יש פיטורים במספר תעשיות והפד תקוע".
לעומתו, המיליארדר וכוכב היוטיוב קווין או'לירי, שמושקע בעשרות חברות ומשתתף בתוכנית "הכרישים", מעריך כי הכלכלה האמריקאית חזקה משנדמה. "אנשים אומרים שיש מיתון מעבר לפינה, אבל אין דאטה. אין עדויות ואין מספרים שמראים שהצרכן האמריקאי צריך לעצור ואין כרגע סימן למיתון", אמר או'לירי ל-CNBC הלילה. "אני לא אומר שלא ייתכן שיהיה מיתון, אבל האמירה שהוא מעבר לפינה היא בפשטות טעות".
מרבית החברות הציבוריות הגדולות, בהן ענקיות הטכנולוגיה, הבנקים, יצרניות הנשק והנפט והקמעונאים הגדולים, אמנם חוות ברובן האטה מסוימת, אבל דוחותיהן מהשנתיים האחרונות מעלים בבירור שהן נשענות על יסודות פיננסיים יציבים. כך שעל פניו, אין סכנה מבנית אמיתית לכלכלה האמריקאית, רק הנמכת ציפיות וצפי לקושי מסוים בהכנסות בשילוב עלייה בקצב שריפת המזומנים ב-12 החודשים הקרובים. הבעיה היא מה יקרה מלמטה, בחברות הבינוניות והקטנות יותר - וכמו שצפינו בעבר, שוק ה-M&A כנראה הולך להתחמם.
אחרי המתיחות הרבה בשווקים בשבועות האחרונים, המדדים המובילים הגיבו בחיוב להודעת הריבית מאמש ונסגרו בירוק. ה-S&P 500, המאגד את 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב, אמנם נסגר בעלייה של 1.5%, אבל עדיין נמצא בטריטוריה דובית של מינוס 21% מהשיא. גם מדד הנאסד"ק הטכנולוגי עלה ב-2.5% ונסגר על 11,099 נק', אבל עדיין רחוק ב-31% מהשיא שרשם בנובמבר האחרון.
עם המניות שנהנו מהעליות בוול סטריט נמנות עם הישראליות וויקס (11%) ומאנדיי (כ-9%), בואינג - שזינקה ב-10% לאחר שדווח כי סין בוחנת רכישת מטוסי 737 - וספוטיפיי, שופיפיי ונטפליקס שעלו בכ-7.5%.
הממשל יאסור על אוניות לצאת ריקות לסין
האינפלציה והזינוק במחיר הדלק, שהגיע כבר ל-5 דולר לגלון, פוגעים בפופולריות של הנשיא ביידן, שאחוזי התמיכה בו יורדים על רקע המצב הכלכלי ועומדים כעת על פחות מ-40%. החששות מאסון למפלגה הדמוקרטית בבחירות אמצע הקדנציה בנובמבר דוחקות את הממשל להגביר את המאמצים להורדת האינפלציה. הודעת ביידן על הזרמה לשוק של מיליוני חביות נפט מהמאגרים הלאומיים באוקלהומה לא הצליחה לאזן את מחירי הנפט: כשביידן חתם על אותה הוראת נשיאותית בתחילת אפריל עמד מחיר הנפט על 79 דולר לחבית; חודשיים וחצי לאחר מכן מחיר החוזה לחבית עומד על 116 דולר. אמש פנה ביידן למנכ"לי שש ענקיות הנפט האמריקאיות וביקש למצוא דרכים להורדת מחיר הזהב השחור. נראה אם הפעם זה יצליח יותר.
במקביל דיווחה בלומברג כי ביידן צפוי לחתום על חוק חדש בניסיון להוריד את מחירי השילוח הגבוהים ולפתוח את צווארי הבקבוק בתובלה הימית. החוק יאפשר לנציבות הימית הפדרלית למנוע תנועה מספינות שמסרבות להעמיס סחורות אמריקאיות ליצוא וכן לחקור עמלות מאוחרות שדורשות חברות הספנות. המהלך מגיע לאחר שבשנתיים האחרונות ספינות רבות ויתרו על סחורות אמריקאיות ליצוא במטרה להיות קלות יותר בדרכן לסין, לאחר שהרווחים בקו בין סין לארה"ב זינקו לפי 10 מאלו בכיוון ההפוך. נראה שהקפיצה החדה בעלויות היצוא גרמה לממשל שהגיע הזמן להתערב.