אחרי שבוע של דוחות מצוינים שניפצו את התחזיות - אפל, גוגל, מיקרוסופט - הודיעה אמש מטא (פייסבוק לשעבר) כי החמיצה את התחזיות. הדוחות פורסמו לאחר סגירת המסחר, אך במסחר המאוחר מניית החברה מחקה כרבע משווי פייסבוק (שכוללת גם את ווטאסאפ ואינסטגרם). פייסבוק, שנגעה לרגע ב-2021 ב"מועדון הטריליון", מתרחקת ממנו מאוד עם מחיקה חד יומית של כ-200 מיליארד דולר. אאוץ'.
מטא פספסה כמעט בכל הפרמטרים: החברה הציגה רווח למניה (EPS) של 3.67 דולר מול צפי של 3.85 EPS, כשההכנסות של 33.7 מיליארד דולר היו פחות או יותר מיושרות עם הצפי של השוק. אבל לאור היכולת של ענקיות הטק השבוע להכות את ציפיות השוק - גם עמידה בתחזית היא אכזבה. כמו כן, פייסבוק פספסה את מספר המשתמשים הפעילים – 1.93 מיליארד ברבעון, מול צפי של 1.95 מיליארד. אגב, זו הפעם הראשונה ב-18 שנותיה של פייסבוק שמספר המשתמשים היומיים של החברה יורד, וזה איתות אזהרה משמעותי למארק צוקרברג.
זו הפעם הראשונה ב-18 שנותיה של פייסבוק שמספר המשתמשים היומיים של החברה יורד, וזה איתות אזהרה משמעותי
עוד נתון שפגע בה הייתה תחזית המכירות, כשהציגה צפי של בין 27 ל-29 מיליארד דולר לרבעון הנוכחי – פחות מהצפי של רוב השוק שציפה לקצת יותר מ-30 מיליארד. המכירות הן מכירות של פרסומות, והחמצת התחזית מבשרת שמטא עוד לא מצאה את הדרך להתגבר על המכשול שנקרא iOS. לפני כשנה, עדכנה אפל את מערכת ההפעלה שלה כך שמשתמשים יכולים לבחור שנתוני הגלישה שלהם לא יעברו לחברות צד שלישי.
המשמעות היא שפייסבוק, שעיקר רווחיה מגיעים מפרסום מותאם אישית, איבדה את צינור האינפורמציה העיקרי שלה. במטא מעריכים שהשינוי יתרגם עצמו ב-2022 להפסד של 10 מיליארד דולר. בשוק העריכו כבר אשתקד, שפייסבוק צריכה להשקיע מיליארדי דולרים כדי להדביק את הפער הזה שנוצר, לאחר שנתפסה לא מוכנה למהלך של מנכ"ל אפל טים קוק.
בחברה האשימו את אפל ובעיות בשרשרת האספקה כאחראים לתוצאות הלא טובות, אבל המשקיעים מרימים גבה גם לגבי חזון ה"מטאוורס" שאמור לחלץ אותה מהמומנטום השלילי. בשנה שעברה הוציאה מטא למעלה מ-10 מיליארד דולר על פרויקטים הקשורים למטאוורס, וכעת לא ברור מתי ההוצאות האלה יתרגמו עצמן להכנסות. ההשקעה המסיבית לנוכח ההאטה, היא בבחינת מותרות שפייסבוק לא יכולה להרשות לעצמה מול התקופה המאתגרת שהיא נמצאת בה ועוד תהיה בה בעתיד הנראה לעין.
מטא צבעה את נאסד"ק באדום
בפועל, מניית מטא נמצאת בירידה מאז השבוע הראשון של ספטמבר, כשהגיע למחיר מניה של 382 דולר. אמש נסגרה על 323 דולר ובמסחר המאוחר היא קורסת ב-23%, מוחקת שווי של 200 מיליארד דולר וירדה לראשונה מאז יוני 2020 אל מתחת ל-250 דולר למניה. מטא לקחה איתה את החוזים על הנאסד"ק, שיורדים בלמעלה מ-2%.
החשש בשוק הוא שמטא הגיעה לשיא שלה, ומכאן יש לה רק לאן לרדת. אמנם מסיבות אחרות לגמרי, אבל כמו נטפליקס, יש למטא מעט מאוד מקום לצמוח.
לאור העובדה שפייסבוק מדממת נתחים מהחלק שלה בדואופול הפרסום המקוון עם גוגל, המשקיעים סבורים שהסחורה החמה של העשור האחרון, כבר לא חמה. בהרבה מאוד מובנים, אם כי בסקאלות אחרות לחלוטין, מה שחוותה נטפליקס החודש, כשהורידה תחזיות והתרסקה ב-24% ביום מסחר אחד, קורה גם למטא.
החשש בשוק הוא שמטא הגיעה לשיא שלה, ומכאן יש לה רק לאן לרדת. אמנם מסיבות אחרות לגמרי, אבל כמו נטפליקס, יש למטא מעט מדי מקום לצמוח. במקרה של נטפליקס זו תחרות חיצונית – במקרה של פייסבוק זו רווייה של השוק שהיא שולטת בו וקושי להתפתח לשווקים חדשים. המטאוורס שאותו היא חוזה, עד שיקרום עור וגידים, לא נתפס כיום כמה שיכול להסיט את המטוטלת העסקית לכיוונו של צוקרברג.
לגופו של עניין, כשאוספים את כל הדברים שמעיקים על החברה, כולל הלחץ מצד מחוקקים, כמו גם פרשיות על גבי פרשיות שמלוות את החברה בשנים האחרונות, נראה שפייסבוק, סליחה מטא, בדרך למטה.