איזה שבוע רע עובר על ג'ף בזוס, המייסד, היו"ר והאיש החזק באמזון. החברה סגרה אמש את היום הגרוע שלה מאז יולי 2006 והשבוע שהסתיים הפך לחודש הגרוע של המניה מאז נובמבר 2008: באפריל שמסתיים היום מחקה אמזון 23.8% משוויה, דאז מחקה למעלה מ-25%.
מניות הביג טק סחפו השבוע את הנאסד"ק וה-S&P לסחרור אדום: ה-S%P סיים את אפריל במחיקה של 8.8%, החודש הגרוע מאז התפרצות הקורונה במרץ 2020. הנאסד"ק מחק 13% ביריקה שכמותה לא נראתה מאז המשבר של 2008.
המחיקות הובילו גם לשינויים ברשימת עשירי העולם: בתחילת השבוע ג'ף, בזוס ספק התבדח, ספק הטריל את יריבו המושבע אילון מאסק, על כך שסין תתערב בשיקולים של הרשת החברתית טוויטר, שעליה כעת מנכ"ל טסלה משתלט. אבל הבדיחה נשכחה מהר מאוד כי בזוס עצמו מחק 20 מיליארד דולר משוויו האישי אמש, וירד "רק" ל-150 מיליארד דולר בשווי, הרבה הרבה פחות מה-246 מיליארד דולר של מאסק. המחיקה גרמה לו ליפול למקום השלישי ברשימת עשירי העולם, אחרי הטייקון הצרפתי של מותגי היוקרה ברנאר ארנו.
הסיבה לצניחה במניית אמזון היא הדוחות שפרסמה השבוע, ואלה באמת היו דוחות לא טובים. אחרי שברבעון הקודם נהנו מדיבידנד של הנפקת חברת הרכבים החשמליים ריוויאן ומהעלאת התחזיות לחטיבת הפרסום, עכשיו החברה פרסמה הפסד של 3.8 מיליארד דולר, או הפסד של 7.56 דולר למניה (EPS). זאת, בהשוואה לרווחים של 8.1 מיליארד בתקופה המקבילה בשנה שעברה ו-EPS של 15.79 דולר למניה. ה-EPS הנוכחי שדווח היה רחוק בכ-16 דולר(!) מהצפי של הקונצנזוס - כלומר אמזון פספסה את התחזיות באופן דרמטי.
נקודת האור היא חטיבת הענן הצומחת, AWS, שאמנם צמחה 37% - אבל גם זו האטה ביחס לרבעון הקודם, שחצה את ה-40% צמיחה. עם זאת החטיבה אחראית ל-16% מכל ההכנסות של הקבוצה והגיעה ל-18.4 מיליארד דולר, הכנסות לעומת צפי של פחות מ-18.3 מיליארד.
אבל מה שהכי לא אהבו בשוק זו התחזית שנתן מנכ"ל אמזון, אנדי ג'סי. "המגפה והמלחמה באוקראינה הביאו אתגרי צמיחה משמעותיים", אמר ג'סי, שהחליף את בזוס אשתקד בתפקידו והנחית פצצה: "כיום אנחנו לא רודפים אחרי קיבולת פיזית או יותר כוח אדם. הקבוצות שלנו ממוקדות אך ורק בשיפור הפרודוקטיביות והורדת עלויות לאורך כל שרשרת האספקה שלנו. אנחנו יודעים איך לעשות את זה ועשינו את זה בעבר. ייתכן וזה ייקח זמן בשל התמשכות לחצים אינפלציוניים וגם לחצים בשרשראות האספקה".
בפשטות ג'סי אמר שאמזון הולכת להתייעלות. התייעלות משמעותה קיצוצים. הבעיה הכי אקוטית של החברה זה מחירי הדלק, מאחר ואמזון משנעת גלובלית. תוסיפו לזה את האינפלציה בארה"ב שעומדת על 8%, ומשבר הגיוסים שפוגע בחברות ענק כמו אמזון. אז אחרי שברבעון הקודם הצליחה להישאר בחופי המבטחים יחד עם גוגל – שגם היא חוותה את החודש הגרוע מאז 2008 עם ירידה של 18% - עכשיו 2 החברות כבר לא כאלה.
הבועה שלהן נסדקה וכרגע ישנה רק מניה אחת שמצליחה להיות העוגן של השוק וזו אפל, אבל גם אצלה לא לעולם חוסן כשהזהירה מפני פגיעה בהכנסות של בין 4 ל-8 מיליארד דולר בשל הסגרים בסין, שמשפיעים על פעילות הייצור, בשל כך ירדה 3.7% במסחר למרות דוחות לא רעים בכלל ביחס לתקופה.
החברה הכניסה למעלה מ-97 מיליארד דולר, לעומת צפי של קצת פחות מ-94 מיליארד. ה-EPS עמד על 1.52 דולר לעומת צפי של 1.42 דולר. ההכנסות מאייפון הגיעו כמעט ל-50.5 מיליארד לעומדת צפי של קצת למעל מ-49 מיליארד וההכנסות מהמקבוק חצו את ה-10.4 מיליארד לעומת צפי של 9.2 מיליארד.
מפתיע שמכל דוחות הביג-טק, היחידה שלא התרסקה זו פייסבוק. מארק צוקרברג הודיע כי יקצץ 3 מיליארד בהוצאות על המטאוורס השנה, יחד עם דוחות שהכו את הציפיות הגרועות למדי של השוק, שהעניק לו אשראי נאה והמניה קפצה 17.5% - למרות קיטון משמעותי בהכנסות וצפי להאטה ברבעון הנוכחי. אז אחרי שברבעון הקודם צוקרברג ומטא השמיטו יותר מ-200 מיליארד דולר בשווי ואמזון הוסיפה סכום כמעט זה, אז הרבעון פייסבוק הוסיפה כ-50 מיליארד דולר לשווי, ואמזון מחקה 150 מיליארד דולר.
בתוך כך, מי שרוו קצת נחת אמש היו המניות הסיניות, לאחר דיווחים כי השלטונות בסין לקראת סיום מסעות הצלב הרגולטוריים נגד הסקטור. מנייתה של ענקית הגיימינג ומפעילת הסופר-אפ וויצ'אט, טנסנט, עלתה כמעט 9%, הקמעונאית המקוונת עליבאבא עלתה 7% והרשימה עוד ארוכה. הסיבה לסיום היד הרגולטורית הקשה כלפי הטק הסיני, לפי ה-WSJ, זה האומיקרון שמחרב את הכלכלה הסינית בשל מדיניות ה-0 סובלנות שהנהיג המנהיג שי ג'ינפינג. העליות אמנם מרשימות, במיוחד כשהשוק היה בירידה – אבל אחרי שלא מעט משקיעים ברחו מסין בשנה וחצי האחרונות, ייקח לא מעט זמן עד שהמערב והכסף הגדול שלו יחזרו לשווקים הסיניים בלי לחשוש לאבד את כספם שוב.